Hrvatska osma najjadnija ekonomija

Među 15 "najjadnijih" ekonomija sveta u 2015. prema listi ekonomskog portala Blumberg, ponovo se nalazi i Hrvatska i to na osmoj poziciji, prenosi Index.hr.

Region

Izvor: B92

Utorak, 03.03.2015.

13:35

Default images
Foto: Freeimages.com

Kako se objašnjava, "indeks jada" dobijen je kao jednostavan zbir stope nezaposlenosti i promena indeksa potrošačkih cena.

Na vrhu liste zemalja u kojima je najteže živeti i raditi su Venecuela, Argentina, Južnoafrička Republika, Ukrajina i Grčka, a među 15 "najjadnijih" su i Španija, Rusija, Turska, Portugalija, Italija, Kolumbija, Brazil, Slovačka i Indonezija.

Što se tiče Hrvatske, problemi su poznati - privreda je šest godina u recesiji, a stopa nezaposlenosti je među najvišima u Evropi.

Iako je u poslednjem kvartalu prošle godine zabeležen blagi rast BDP-a, on nije ni izbliza dovoljan da bi podstakao veće zapošljavanje, a upitno je i hoće li se pozitivan trend održati.

Inače, podseća portal, da bi se proglasio izlazak iz recesije potrebna su dva uzastopna kvartala rasta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

22 h

Podeli: