"Tajkunski kapital nazad u zemlju"

Slovenačka vlada je formirala radnu grupu za izradu mera kojima će pokušati da spreči odliv domaćeg kapitala u inostranstvo, posebno u poreske oaze.

Region

Izvor: B92

Petak, 28.11.2014.

12:42

Default images

Kako se najavljuje, preneta finansijska sredstva koja su stečena nezakonito treba da se vrate u zemlju.

Premijer Miro Cerar naglasio je da su u grupi koju vodi ministar pravosuđa Goran Klemenčič predstavnici više ministarstava i centralne banke.

Zadatak posebne grupe je, kako je precizirao premijer, da izradi analizu i predloži mere za zaštitu privrednih i finansijskih interesa Slovenije u slučajevima transfera finansijskih sredstava van države, ili prikrivanja u poreskim oazama.

Cerar je dodao da će grupa morati da deluje "vrlo brzo" i do 1. marta naredne godine vladi podnese akcioni plan, s predlogom zakonodavnih, institucionalnih i operativnih mera kako stati na kraj takvoj praksi.

Pored toga, dodao je premijer, grupa treba da ispita mogućnost da se što veći deo sredstava pravnih i fizičkih osoba koje su protivpravno stekle imovinu, pa su je nezakonito prelile u poreske oaze, vrati u Sloveniju.

Veruje se, prenosi Hina, da je dobar deo slovenačkih tajkuna, koji su zadnju godinu osuđeni za zloupotrebe u privatizaciji nekad društvenih preduzeća i onih kojima se još sudi, svoja sredstva na vreme prebacili u inostranstvo, a neki spekulišu da se radi o više milijardi evra.

I vodeći na listi 100 najbogatijih slovenačkih preduzetnika svoje firme imaju registrovane u poreskim oazama, ili u državama s nižim porezima od onih koje ima Slovenija, recimo u Holandiji i na Kipru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: