HR: Sleteo najveći avion na svetu

Na zagrebački aerodrom večeras je oko 18 sati sleteo najveći avion na svetu Antonov 225.

Region

Izvor: B92

Petak, 08.11.2013.

10:37

Default images

Zbog velikog interesovanja građana da vide najveći avion na svetu, sutra će tokom celog dan zagrebački aerodrom omogućiti da sa terase Vidikovac fotografišu letelicu dugu 86 metara i sa rasponom krila od 88 metara.

Antonov 225, jedini takav avion na svetu, dug je 86 i visok 18 metara, s rasponom krila od 88 metara i pokreće ga šest motora. U Zagreb je došao prazan, težak 260 tona i u njega će biti ukrcan transformator proizveden u fabrici "Končar – energetski transformatori", težak 210 tona. Ukupna je težina aviona s teretom biće 640 tona.
Foto: Beta/AP
Avionom je pilotirao Dmitro Antonov koji je, u razgovoru sa novinarima posle sletanja, rekao da je pista zagrebačkog aerodroma bila "sasvim dovoljna" za prizemljenje.

On je objasnio da je u Hrvatsku došao, jer su dobili zadatak da se Siemens-Končarov transformator preveze iz Zagreba na Filipine.

"Očekujemo ukrcavanje tereta i poletanje u nedjelju ujutro oko šest sati", dodao je pilot Antonov.

Na pitanje da li je imao tremu pri sletanju u Zagreb, Antonov je u šali odgovorio kako je tremu imao pre 35 godina kada je bio student Visoke vojne škole i kada je prvi put pilotirao avionom.

Posadu "antonova 225" čine tri člana posade - dva kapetana i jedan pilot. Iače, 12 pilota imaju pravo da upravljaju ovim avionom.
Foto: Beta/AP
Transformator vredan 1,7 miliona evra iz Zagreba će tako do Filipina prevesti najveći teretni avion na svetu, jer se filipinski kupac odlučio na skuplji, ali brži prevoz avionom, pošto zbog kvara postojećeg transformatora snosi gubitke.

Prema dostupnim podacima, prevoz avionom nazvanim Mriya, što na ukrajinskom znači san, trajaće dva dana, a košta čak tri miliona dolara.

Uz jake mere opreza sinoć je na aerodorom Pleso dopremljen najveći pojedinački teret u istoriji vazdušnog prevoza u Hrvatskoj. Hrvatska radiotelevizija izvestila je da je iz Končarove proizvodnje u Zagrebu do aerodroma transformator putovao čak četiri sata.

Rok za izradu transformatora bio je pet i po meseci, ali je skraćen za 35 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

23 h

Podeli: