Petak, 08.11.2013.

10:37

HR: Sleteo najveći avion na svetu

Na zagrebački aerodrom večeras je oko 18 sati sleteo najveći avion na svetu Antonov 225.

Izvor: Beta

HR: Sleteo najveæi avion na svetu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

83 Komentari

Sortiraj po:

Dunjić Moma

pre 10 godina

(abhazija, 10. novembar 2013 10:16)

Možeš ti Hrvoje Zemunac napisati još 100 komentara na ovu temu, lupati pluseve na svojih objavljenih 50-tak komentara do iznemoglosti, ali ostaju činjenice da je An 225 konstruiso Rus Oleg Antonov,da je ovaj najveći avion u istoriji napravljen u SSSR-u a ne Ukrajini, kao i da je taj transformator Simensov,kao i da je napravljen u delu Končara čiji je većinski vlanik Simens!

Slavko

pre 10 godina

Mozda dio razloga sto zagrebacka industrija izvozi napredne i skupe proizvode u svijet je i to sto je avion sletio na "zagrabecku ZRACNU LUKU", a ne na "zagrebački aerodrom". Hrvati nastoje da sacuvaju bar jezik (a i ponesto jos sto se moze), ne uzimaju sve strane rijeci kao Srbi.

Inace Lockheed SR-71 Blackbird je povucen iz upotrebe kad su Rusi uveli nadmocniji MiG-31 presretac. I sada se koristi, i nema mu ravnog u tom domenu. Cetiri aviona MiG-31 u formaciji pokrivaju 900 km vazdusnog prostora.

abhazija

pre 10 godina

Srbi,ortodoksni veliko rusi i dalje nece ili ne mogu da shvate da je Antonov napravljen u Drzavi UKRAINI A NE RUSIJI,da je napravljeno 2 kom od koji drugi sluzi za ZAPCASTI,da je u vlasnistvu privatne firme itd itd. U PRAVU JE ONAJ COVEK KOJI JE NAPISAO DA HRTVATI CUTE I RADE A SRBI SANJAJU RUSKE AVIONE PUNE ORUZJA I SPECIALNIH RAKETA. RAZLIKA IZMEDJU 21 I 15 VEKA.

boris67

pre 10 godina

doris68
dobro ste rekli, bez ispaljenog metka, jer je to pre svega humano drustvo. nikada se u istoriji nije desilo da jedan drus. sistem nestane bez ispaljenog metka.
samo, kako je burzoazija izgubila 1813, a posle 50 god., ti proizvodni odnosi zavladali svetom, tako isto tekovine oktobarske revolucije(obrazovanje, zdravstvo i pravo na rad za sve), moraju zavladati covecanstvom.
mnogo siroka tema da bi ovako o njoj raspravljali.
tehnika i tehnologija, kao i nauka nisu politika i pohlepa.
i na kraju, kada je to oruzije samo za forume, sto ne udare na Ruse i pokazu im ko je ko, i sto ne odbranise Gruziju?

Doris68

pre 10 godina

@boris67

Ruska tehnologija je toliko dominantna da se USSR raspao "bez ispaljenog metka" a Ameri su pregazili sve ruske saveznike (Irak, Srbija, Libija a slede Sirija i Iran) ko plitak potok.

Da je ruska tehnologija upola dobra koliko se ispredaju bajke pa onda bi rusi ozurili da ih donesu na prve linije borbe u recimo Srbiji i Libiji da pokazu celom svetu koliko je to kvalitetno. To bi onda bio najbolji nacin da se pridobiju musterije sirom sveta za Ruske Biroe koji jedva sastavljaju kraj sa krajem i zavise iskljucivo od izvoza.

Realnost je medjutim posve drugacija. Ruska oruzja su dominantna jedino na internet blogovima gde se pricaju bajke koje direktno su suprotne zakonima Fizike i glorifikuje se jednostavan razvoj dizajna (coaxial rotor Ka-50) za koji je patent izdat jos davne 1859.

Aleksandar

pre 10 godina

za (Aleksa, 9. novembar 2013 05:31)

Imajte na umu da u ukupnu težinu aviona pri proletanu, ulazi i gorivo.
Ovakav avion srče kerozin k'o lud...

Zg

pre 10 godina

vlasnici končara [link]
(mi, 9. novembar 2013 13:05)

Nebitno. Dao si link na Končar elektroindustriju d.d, a ovdje je riječ o Končar elektroenergetskim transformatorima d.o.o, gdje Siemens drži 51% dionica i vuče konce.

realista

pre 10 godina

Neka zapažanja:"... u njega će biti ukrcan transformator proizveden u fabrici "Končar – energetski transformatori", težak 210 tona Transformator vredan 1,7 miliona evra iz Zagreba će tako do Filipina prevesti najveći teretni avion na svetu,
Prema dostupnim podacima, prevoz avionom nazvanim Mriya, što na ukrajinskom znači san, trajaće dva dana, a košta čak tri miliona dolara."Ako je ugrađeno materijala u vrednosti 1€ po kilogramu je samo 210 000, vrednost transporta skoro duplo skuplja od vrednosti tereta, znači slično kao i kod nas propaganda. I na kraju poruka za sve one kojima je "lepa naša" na srcu niko im ne brani da idu tamo.

Megatronman

pre 10 godina

Danas sam išao na Pleso pogledati to čudo
od Antonova. Ljudi moji, pa to je običan
avion. Jest da je veliki, no običan a vion.

eTule

pre 10 godina

"Kakav KONČAR, to je SIEMENS-ov trafo.
Isto kao što je Fiat srpski, tako je i ovaj trafo hrvatski."
vox populi

Razlika je u tome sto je u srbiji najveci izvoznik fiat
dok je najveci uvoznik fiat.
Končar radi svoje transformatore koje sam dizajnira i stvara ispituje od "nule" i da bi izvezao trafo od 5.5m E ne treba prije toga uvest siemens trafo djelova od 5m E

Zg

pre 10 godina

Kakav KONČAR, to je SIEMENS-ov trafo.
Isto kao što je Fiat srpski, tako je i ovaj trafo hrvatski.
(vox populi, 9. novembar 2013 08:58)

Ne lupajte čovjeku minuse. Siemens drži 51% dionica Končar energetskih transformatora.

Mislim da je to jedini dio Končara gdje Siemens ima većinsko vlasništvo, ali nisam siguran.

Dunjić Moma

pre 10 godina

(Coldo Malisic, 9. novembar 2013 09:15)

Super ti je ideja, ali mi Srbi stalno kasnimo! Nisi u toku, aerodrom Pleso i Ukrajinci već pregovaraju u tome da se An 225 vrati u Zagreb i tu ostane parkiran, dok ne bude ponovo nekom potreban za prenos tereta! Tako da će u ovo čudo blejati Zagrepčani, a i Hrvatskoj je bome velika kriza, nezaposlenost, korupcija..teško se živi kao u Srbiji!

boris67

pre 10 godina

Doris, top tehnologije i tehnike je vojna i svemirska tehnologija. sssr je neprevazidjena na tom polju. jos uvek se za prvu kosm brzinu koristi metod dvostepene rakete(smislio Koroljev), stanica "MIR", od 70- sa stalnom ljuckom posadom(danasnja ruska i americka nema ni 30% kapaciteta te sssr-ove, a nistise je), prvi satelit u orbiti, Gagarin...vojno, k-50 sa dve elise koje se obrcu u suprotnom smeru, raketni sistemi, kalasnjikov(hoce da ga zamene, ali ne mogu bolje da naprave), T-72, osnova za T84...
sto se tice mig-a 25, Isao je po USA radaru 5,37mah-ova. inace nije od specijalnog nego obicnog celika, cak nije ni nerdjajuci.
tehnika i tehnologia zavise od nauka, a ona je u sssr dozivela procvat ne zabelezen u istoriji, a samo zato, sto su SVI imali pravo na ISTO obrazovanje, soc zastitu i pravo na rad.

Ja realno, krastavčević

pre 10 godina

(Slovenac, 1952, 9. novembar 2013 08:38)

Nisi u toku Slovenac. Ovde nije bitan avion grdosija An 225 ni transformator! Ovaj Hrvoje je sam napisao da živi u Zemunu, da ima 61 godinu, ali ne prestaje da blati Srbiju i Srbe! A stalno piše sve najbolje o Hrvatima i Hrvatskoj, kao da tamo teče med i mleko i uvek su bolji od Srba! Pitanje koje se samo nameće je: Ako ti Hrvoje u Zemunu, tj Srbiji nije dobro ( a očigledno jeste ), što se ne iseliš u neku bolju zemlju, npr Kanadu, Australiju, Hrvatsku, Sloveniju..?! Jel tako?

legionar

pre 10 godina

(Doris68, 08. novembar 2013 23:54 Ne drzi predavanja kad ne znas nista na temu. MiG - 25 nije leto preko tri maha,zbog konstrukcijskog ogranicenja,o motorima ni rec.Ti motori kao i svi "klimov" motori.su uzdrzljive rage,a kao gorivo su koristili cak i alkohol.

bravo

pre 10 godina

ja mislim da mi imamo ovakve firme ko Hrvati mi se hvalisali stalno,a oni nekako uvek ćute o tom... evo taj Koncar izvozi i putnicke vozove HALO to sam tek neki dan sazno a prvi put ga video u BiH jer je Bosna od Koncara kupila voz,ovi sad kupuju ovo cudo vredno vise miliona evra,,, u Irak trrlenutno putuje 5.000 autobusa koji su u celosti izgradjeni u HR... moja pekara je Koncar i tuzan sam ato mi nemamo ovako jaku marku

bravo

pre 10 godina

ja mislim da mi imamo ovakve firme ko Hrvati mi se hvalisali stalno,a oni nekako uvek ćute o tom... evo taj Koncar izvozi i putnicke vozove HALO to sam tek neki dan sazno a prvi put ga video u BiH jer je Bosna od Koncara kupila voz,ovi sad kupuju ovo cudo vredno vise miliona evra,,, u Irak trrlenutno putuje 5.000 autobusa koji su u celosti izgradjeni u HR... moja pekara je Koncar i tuzan sam ato mi nemamo ovako jaku marku

talić zlatko

pre 10 godina

(montenegrino, 8. novembar 2013 22:44)

U pravu si cg, ima Srba koji bi voleli da su rođeni kao Rusi, kao što ima Hrvata koji bi voleli da su rođeni kao Nemci ili Indijanci! Šta ćeš.

Coldo Malisic

pre 10 godina

Ja bih ga zakupio od strane vlasti i crne gore i srbije.
Drzao bih ga po pola godine parkiranog na golubovcima i surcinu.
Oba naroda bi blenuci i zaboravili koliko su gladni,jadni i opustoseni.

crni domino

pre 10 godina

E moji politicari, e moji predsednici, premijeri, e moji ministri! Kako da vas nazovem!?
Mi imamo rudnike, topionice i valjaonice bakra, imamo postrojenja u Zelezari za izradu trafo limova, dosao Bacuska avionom grdosijom da preveze robu, a komsije Hrvati sav materijal kupili, napravili ogroman transformator i prodaju ga za lepe pare Filipincu...
Dokle god se ne opametite, predlagacu da cuvate koze i ovce jer za drugo nesto niste sposobni. Jos da nam nije naseg seljaka, ne bi imali sta da izvozite...
Sklapate ficu u Srbiji i falite se da imamo "proizvodnju" i izvoz. Pa narod sedne na prugu iprestane izvoz! Jadni smo gospodine Vucicu... Dacic nije vredan pomena, Toma jos manje.

Djoshica

pre 10 godina

Bolje da su ostali s nama, sad bi leteli Novakom Đokovićem u Etihadu, i lakši za transformator. A u Končaru bi Aleksandar Zlatousti najavio hapšenja, i dve plate.

Slovenac, 1952

pre 10 godina

ok Hrvai cute i rade/izvoze,Srbi sanjaju Ruske vojne avione.....
(privrednik sa iskustvom, 8. novembar 2013 13:14)

Ajde bre Hrvoje Zeminac, prestani da nas bombardujes sa negativnim komentarima o Srbiji i Srbima! I tvoja je domovina Srbija, a stalno sve najgore o njoj....dokle mislis tako, da mi je znat!
(Ja realno, krastavcevic, 8. novembar 2013 19:52)
Nikako, da vam dođe od pozadine u glavinu! Ko radi, obićno i zaradi, ako nije baš u Srbiji! Tamo, izgleda, ima veoma malo pravih radnika, a mnogo zaradnika!
Ona Kineska poslovica, veoma realna za Balkanoide: daj mu ribu, imat će za jedan dan! Naući ga lovit ribu, imat će za čitav život!

sasa

pre 10 godina

A falim te Boze te se i to desi! Evo svaki drugi dan o tome pisete. Kao da im donosi zlatne poluge :-D Jos samo da odleti pa da pocinemo do ljetnje sezone (kad im ponovo zapocnete reklamiranje)...

bojan

pre 10 godina

ok Hrvai cute i rade/izvoze,Srbi sanjaju Ruske vojne avione. .To je azlika u mentaliteu i. izmedju. pakticnog ZAPDA i istorijom i destrukcijom opsedntotim ISTOKOM/RUSIJA I SBIJA/.cisto da se zna hrvatska je zapocela izvoz 5000 autobusa za IRAK.
(privrednik sa iskustvom, 8. novembar 2013 13:14)

super.nek rade sta hoce slobodan je svijet...

Dusan Martinovic

pre 10 godina

(Dunjić Moma, 8. novembar 2013 21:59)
Momo mislim da imate pogresno misljenje sto se tice zastarelosti tehnologije i nije sve Nemacka tehnologija. Transforamtor je prost proizvod ali sa jezivo velikim trzistem process je jako prljav kreira PCB polIchlorid biphenil ali je repeticoni proizvod znaci kupac mora da ga narucuje posle odredjenog vremena ponovo. Mi smo mogli da imamo trziste sa tom fabrikom da razvijamo kvalitet (od micro i mini do velikih gabarita) da pa cak da razvijamo i tehnologiju za zastitu spoljasne sredine sto znaci radna mesta (bolji zivot). Na nesrecu nasi glupi korumpirani pragmaticni politicari naseli su lazima Wall Street (americki radnik pati zbog toga takodje I buni se)-a da je bolje uvoziti neko praviti. Izvrsili su ekonomsku asacinaciju zemlje da bi profitirali na bedi sopstvenog naroda. Sada radnik u Srbiji nema posla a neki kineski rob ljula PCB u Jangcenjang a nelojalna konkurencija prodaje taj proizvod bescenje. Hrvati to ocigledno nisu uradili I zato imaju posao.Ko je pomagao nasim politicarim u ovom zlocinu I zasto ostaje da se vidi.
Dusan Martinovic B.Sc. M.Sc MBA P.Eng

Pinokio,Zemun

pre 10 godina

E, ja se vratio malopre sa aerodroma "Nikola Tesla" u Surčinu! Popeh se na osmatračnicu i An 225 se vidi odande, a bome i transformator Končarev! Skoro su iste veličine!

Doris68

pre 10 godina

@futurama

Oba shuttle-a (US and SSSR) su bili otprilike slicne tezine. Ako je avion nize klase po tonazi uspeo bez problema da prenese teret (i uz manje troskove odrzavanja) to onda ide samo njima (Boeing) u prilog. Ne bi bilo lose da razmislis pre nego otvoris usta.

MiG 25 je bio sposoban da predje 3 Maha ali su onda morali da se komplet menjaju motori. Ukoliko uspe da sleti u jednom komadu to jest. Ruski kvalitet.

A-12 je reconaissance a ne lovac.

montenegrino

pre 10 godina

Citam komentare i shvatam da dosta ljudi pati od ozbiljne mentalne bolesti kojoj ja ne znam strucana naziv, ali cu pokusat da je objasnim, a to je da pate sto su rodjeni kao Srbi, a ne kao Rusi i da im je milije i draze sve iz Rusije iliti SSSR nego iz sopsvene zemlje, cudo!

Sto se aviona tice, bila su dva, a ostao je samo ovaj u upotrebi. Avion je rekonstruisan prije 10,15god u smislu da su dodata dva motora, po jedan sa lijeve i desne strane i da je trup aviona produzen za ne znam tacno koliko metara, i jos neke stvari tehnicke prirode. Gledao sam i emisiju na Discovery o ovom avionu i tamo je isto ovo receno. Pozdrav!

Dusan Martinovic

pre 10 godina

(Riki, 8. novembar 2013 19:52)

Hvala na komentaru potpuno je tacan. Moj drug koji je bio jedan od rukovodilaca te fabrike pricao mi je da su za vreme strahovlade (Arkan Milosevic) Karici (najveci preraci para na Balkanu) uletali u tu fabriku I trazili kao istrazni organi da im se predaju sva finansijska dokumenta nesto slicno kao I otimanje Aero Inzinjeringa na novom Beogardu (prvobitno bio poklon penzionasim generalima da imaju cime da se zanimaju bez dinara ulozenog I sve oteto od drustva kao jedinog vlasnika.
Dusan Martinovic B.Sc M.Sc. MBA P.Eng

Dunjić Moma

pre 10 godina

Neko reče ovde dobro da su se takvi transformatori radili i u Ripnju, dok fabriku ne uništiše..sve je to stara Nemačka tehnologija. Ali ovakav avion je ČUDO, samo je SSSR mogao tako nešto da napravi! Rusi su bili i ostali prvaci sveta u proizvodnji vojnih i transportnih aviona!

Futurama

pre 10 godina

@Doris68
Sto se B747 i An-225 tice dovoljno je pitati zašto nisu preneli transformator mnogo jeftinijim boingom. To nisu avioni u istoj klasi.

SR-71 veliko inzenjersko dostignuće hmm jedino ako voliš unstartove motora, tumbanje po vazduhu na 3.2 maha i abnormalno visoku cenu eksploatacije za nešto bolje performanse od Mig-25R.
To je dostignuće na mišiće.
Pravo inženjersko čudo je Mig-25 koji je prešao toplotnu barijeru (preko 3 maha) a dizajniran skoro u potpunosti od specijalnog čelika.
U verziji P i PD bio je uspešan lovac dok YF-12 (lovačka verzja SR-71) nije nikad zaživela zbog katastrofalnih performansi i održavanja.

Banaćanin

pre 10 godina

Za početak za preporod tehnologije, neka se klikne na sledeći https://www.youtube.com/watch?v=L3j6HaAieEU

PS. Ko želi da doživi orgazam od Ruske tehnologije, neka se klikne na sledeći https://www.youtube.com/watch?v=WlEt0bCeTy8

Hi hi hi...

pre 10 godina

To se zove znanje i sposobnost - hrvati gulili 5 meseci za 1.7 M€, a bacuske ce uzeti 3 M$ za nekoliko dana.
(analiticar, 8. novembar 2013 19:49)

Proporcijalno gledano to je jeftinije nego kad mi BG taksista naplati voznju od aerodroma Nikola Tesla do autobuske stanice u Beogradu 60€ !!!

Psiholog

pre 10 godina

@privrednik sa iskustvom

Izvini, mozda sam nesto propustio, a ti kazes da si privrednik sa iskustvom, da li si to hteo da kazes da Hrvatska ima bogatiju istoriju od Rusije! Da li si mislio na privredu,industriju,kraljeve, careve, dvorce, crkve, umetnost.... Ili si mislio na Srbiju,Cara Lazara, Nemanjice,Obrenovice, Karadjordjevice ne razumem...

Doris68

pre 10 godina

@boris67

Lockheed SR-71 Blackbird (A-12). To je inzenjerski standard postavljen jos 1964-e.

747 derivat je prenosio Space Shuttle koristeci manje goriva i uz manje troskova odrzavanja nego ova krmaca.

Ja realno, krastavcevic

pre 10 godina

ok Hrvai cute i rade/izvoze,Srbi sanjaju Ruske vojne avione.....
(privrednik sa iskustvom, 8. novembar 2013 13:14)

Ajde bre Hrvoje Zeminac, prestani da nas bombardujes sa negativnim komentarima o Srbiji i Srbima! I tvoja je domovina Srbija, a stalno sve najgore o njoj....dokle mislis tako, da mi je znat!

Vatra

pre 10 godina

sssr - tehnicka i tehnoloska sila, kakvu svet nece videti narednih 150 god
(boris67, 8. novembar 2013 16:05)

Nemoj da te cudi da se opet sastavi SSSR, u malo izmenjenom sastavu,ali ljudi su shvatili da je bila greska razbijanje SSSR i da su izmanipulisani od strane zapada i Amerike koji su imali zent od njih. I sam Putin je rekao da je to bila greska,a opet ulaze u neki savez ekonomsko-vojni za sada samo neke drzave bivseg SSSR. Videli su da su napravili glupost sa tim raspadom, a zapad i ameri da je dovoljna i samo Rusija pa da opet imaju zent.
Ti sovjeti su kad ih niko ne dira u zimskom snu, ali kad zagusti onda su mnogo nezgodni, tako su za vreme drugog svetskog rata kad im je Hitler srusio skoro pola zemlje poceli da rade i od zastarele tehnologije su za vreme rata uspeli da se kompletno reorganizuju i na kraju rata izasli kao vojna super sila i to u sred najkrvavijeg rata u istoriji. Imali su za oko 50 % vecu proizvodnju aviona i tenkova i to naprednijih od nemackih.

Riki

pre 10 godina

Takve transformatore pravila je i fabrika u Ripnju, dok nije unistena u privatizaciji od strane Nenada Popovica, vlasnika te fabrike od 2007. do 2011, danasnjeg podpredsednika Skupstine Srbije.
Katastrofa !

nikola zrinski iz novosibirska

pre 10 godina

Konstruktor aviona je Rus,čuveni Oleg Antonov. U njegovu čast fabrika aviona zove se "Antonov". Još 1952. projektni biro i fabrika premešteni su iz Novosibirska u Kijev. Pod rukovodstvom Olega Antonova napravljeno je mnogo aviona, pa i ogromni transportni avion An-124, a ovaj An-225 je samo njegova moderna verzija, napravljena samo dva komada 1988. Samo ovaj je u upotrebi.
Ukrajina je nastala raspadom SSSR-a 1991.g.

u7

pre 10 godina

@birac Avion se koristi van svemirskog programa tek od 2000 i neke, celu deceniju nije leteo. Mozda si video An-124, od njega je nastao 225.

ivica

pre 10 godina

evo malo više informacija u vezi razgledavanja aviona, pa koga zanima...
http://www.vecernji.hr/hrvatska/oko-18-sati-u-zagreb-slijece-najveci-svjetski-avion-901709

birac

pre 10 godina

Taj avion sam video na Batajnickom aerodromu 1993-e!Fantasticno!
Nije imao nigde da se,onako ogroman,parkira,nego je ostao cele noci na sred piste!
Mozemo i mi takav da napravimo!
P.S.Od meke lipe,kao maketu,to mislim...

privrednik sa iskustvom

pre 10 godina

ok Hrvai cute i rade/izvoze,Srbi sanjaju Ruske vojne avione. .To je azlika u mentaliteu i. izmedju. pakticnog ZAPDA i istorijom i destrukcijom opsedntotim ISTOKOM/RUSIJA I SBIJA/.cisto da se zna hrvatska je zapocela izvoz 5000 autobusa za IRAK.

Neko spolja

pre 10 godina

Sutra slučajno odlazim baš u Zagreb, pa jedno pitanje za lokalne kockice: da li je moguće videti taj avion sa aerodromske zgrade, ili iz neke druge lokacije? Unapred zahvaljujem na odgovoru.

Zg

pre 10 godina

Sutra slučajno odlazim baš u Zagreb, pa jedno pitanje za lokalne kockice: da li je moguće videti taj avion sa aerodromske zgrade, ili iz neke druge lokacije? Unapred zahvaljujem na odgovoru.
(Neko spolja, 8. novembar 2013 12:16)

To je avion od 80 metara, vjerojatno se vidi i iz svemira :)

Nažalost, slijeće u 18 sati i odlijeće u nedjelju u 6 ujutro, tako da će i jedno i drugo biti po mraku... Neću ga vidjeti u pokretu, samo dok je parkiran :(

1+1=?

pre 10 godina

A super tajfun na Filipinima?!
(romale, 8. novembar 2013 11:26)

Avion polece u nedelju, plus dva dana puta, znaci u najboljem slucaju stize u utorak. Tajfun ce dotle vec biti daleko ;-)

Nikola!

pre 10 godina

Pa što bi filipincima da nisu negde blize porucili
transformatore, nego u kroata! Sad ce da ga plate duplo
zbog prevoza. A tko zna i da li će da radi!
Sve je to fals roba.

privrednik sa iskustvom

pre 10 godina

ok Hrvai cute i rade/izvoze,Srbi sanjaju Ruske vojne avione. .To je azlika u mentaliteu i. izmedju. pakticnog ZAPDA i istorijom i destrukcijom opsedntotim ISTOKOM/RUSIJA I SBIJA/.cisto da se zna hrvatska je zapocela izvoz 5000 autobusa za IRAK.

birac

pre 10 godina

Taj avion sam video na Batajnickom aerodromu 1993-e!Fantasticno!
Nije imao nigde da se,onako ogroman,parkira,nego je ostao cele noci na sred piste!
Mozemo i mi takav da napravimo!
P.S.Od meke lipe,kao maketu,to mislim...

Riki

pre 10 godina

Takve transformatore pravila je i fabrika u Ripnju, dok nije unistena u privatizaciji od strane Nenada Popovica, vlasnika te fabrike od 2007. do 2011, danasnjeg podpredsednika Skupstine Srbije.
Katastrofa !

nikola zrinski iz novosibirska

pre 10 godina

Konstruktor aviona je Rus,čuveni Oleg Antonov. U njegovu čast fabrika aviona zove se "Antonov". Još 1952. projektni biro i fabrika premešteni su iz Novosibirska u Kijev. Pod rukovodstvom Olega Antonova napravljeno je mnogo aviona, pa i ogromni transportni avion An-124, a ovaj An-225 je samo njegova moderna verzija, napravljena samo dva komada 1988. Samo ovaj je u upotrebi.
Ukrajina je nastala raspadom SSSR-a 1991.g.

1+1=?

pre 10 godina

A super tajfun na Filipinima?!
(romale, 8. novembar 2013 11:26)

Avion polece u nedelju, plus dva dana puta, znaci u najboljem slucaju stize u utorak. Tajfun ce dotle vec biti daleko ;-)

Zg

pre 10 godina

Sutra slučajno odlazim baš u Zagreb, pa jedno pitanje za lokalne kockice: da li je moguće videti taj avion sa aerodromske zgrade, ili iz neke druge lokacije? Unapred zahvaljujem na odgovoru.
(Neko spolja, 8. novembar 2013 12:16)

To je avion od 80 metara, vjerojatno se vidi i iz svemira :)

Nažalost, slijeće u 18 sati i odlijeće u nedjelju u 6 ujutro, tako da će i jedno i drugo biti po mraku... Neću ga vidjeti u pokretu, samo dok je parkiran :(

Hi hi hi...

pre 10 godina

To se zove znanje i sposobnost - hrvati gulili 5 meseci za 1.7 M€, a bacuske ce uzeti 3 M$ za nekoliko dana.
(analiticar, 8. novembar 2013 19:49)

Proporcijalno gledano to je jeftinije nego kad mi BG taksista naplati voznju od aerodroma Nikola Tesla do autobuske stanice u Beogradu 60€ !!!

Neko spolja

pre 10 godina

Sutra slučajno odlazim baš u Zagreb, pa jedno pitanje za lokalne kockice: da li je moguće videti taj avion sa aerodromske zgrade, ili iz neke druge lokacije? Unapred zahvaljujem na odgovoru.

u7

pre 10 godina

@birac Avion se koristi van svemirskog programa tek od 2000 i neke, celu deceniju nije leteo. Mozda si video An-124, od njega je nastao 225.

Ja realno, krastavcevic

pre 10 godina

ok Hrvai cute i rade/izvoze,Srbi sanjaju Ruske vojne avione.....
(privrednik sa iskustvom, 8. novembar 2013 13:14)

Ajde bre Hrvoje Zeminac, prestani da nas bombardujes sa negativnim komentarima o Srbiji i Srbima! I tvoja je domovina Srbija, a stalno sve najgore o njoj....dokle mislis tako, da mi je znat!

Dusan Martinovic

pre 10 godina

(Riki, 8. novembar 2013 19:52)

Hvala na komentaru potpuno je tacan. Moj drug koji je bio jedan od rukovodilaca te fabrike pricao mi je da su za vreme strahovlade (Arkan Milosevic) Karici (najveci preraci para na Balkanu) uletali u tu fabriku I trazili kao istrazni organi da im se predaju sva finansijska dokumenta nesto slicno kao I otimanje Aero Inzinjeringa na novom Beogardu (prvobitno bio poklon penzionasim generalima da imaju cime da se zanimaju bez dinara ulozenog I sve oteto od drustva kao jedinog vlasnika.
Dusan Martinovic B.Sc M.Sc. MBA P.Eng

Vatra

pre 10 godina

sssr - tehnicka i tehnoloska sila, kakvu svet nece videti narednih 150 god
(boris67, 8. novembar 2013 16:05)

Nemoj da te cudi da se opet sastavi SSSR, u malo izmenjenom sastavu,ali ljudi su shvatili da je bila greska razbijanje SSSR i da su izmanipulisani od strane zapada i Amerike koji su imali zent od njih. I sam Putin je rekao da je to bila greska,a opet ulaze u neki savez ekonomsko-vojni za sada samo neke drzave bivseg SSSR. Videli su da su napravili glupost sa tim raspadom, a zapad i ameri da je dovoljna i samo Rusija pa da opet imaju zent.
Ti sovjeti su kad ih niko ne dira u zimskom snu, ali kad zagusti onda su mnogo nezgodni, tako su za vreme drugog svetskog rata kad im je Hitler srusio skoro pola zemlje poceli da rade i od zastarele tehnologije su za vreme rata uspeli da se kompletno reorganizuju i na kraju rata izasli kao vojna super sila i to u sred najkrvavijeg rata u istoriji. Imali su za oko 50 % vecu proizvodnju aviona i tenkova i to naprednijih od nemackih.

Pinokio,Zemun

pre 10 godina

E, ja se vratio malopre sa aerodroma "Nikola Tesla" u Surčinu! Popeh se na osmatračnicu i An 225 se vidi odande, a bome i transformator Končarev! Skoro su iste veličine!

montenegrino

pre 10 godina

Citam komentare i shvatam da dosta ljudi pati od ozbiljne mentalne bolesti kojoj ja ne znam strucana naziv, ali cu pokusat da je objasnim, a to je da pate sto su rodjeni kao Srbi, a ne kao Rusi i da im je milije i draze sve iz Rusije iliti SSSR nego iz sopsvene zemlje, cudo!

Sto se aviona tice, bila su dva, a ostao je samo ovaj u upotrebi. Avion je rekonstruisan prije 10,15god u smislu da su dodata dva motora, po jedan sa lijeve i desne strane i da je trup aviona produzen za ne znam tacno koliko metara, i jos neke stvari tehnicke prirode. Gledao sam i emisiju na Discovery o ovom avionu i tamo je isto ovo receno. Pozdrav!

Nikola!

pre 10 godina

Pa što bi filipincima da nisu negde blize porucili
transformatore, nego u kroata! Sad ce da ga plate duplo
zbog prevoza. A tko zna i da li će da radi!
Sve je to fals roba.

Psiholog

pre 10 godina

@privrednik sa iskustvom

Izvini, mozda sam nesto propustio, a ti kazes da si privrednik sa iskustvom, da li si to hteo da kazes da Hrvatska ima bogatiju istoriju od Rusije! Da li si mislio na privredu,industriju,kraljeve, careve, dvorce, crkve, umetnost.... Ili si mislio na Srbiju,Cara Lazara, Nemanjice,Obrenovice, Karadjordjevice ne razumem...

ivica

pre 10 godina

evo malo više informacija u vezi razgledavanja aviona, pa koga zanima...
http://www.vecernji.hr/hrvatska/oko-18-sati-u-zagreb-slijece-najveci-svjetski-avion-901709

bravo

pre 10 godina

ja mislim da mi imamo ovakve firme ko Hrvati mi se hvalisali stalno,a oni nekako uvek ćute o tom... evo taj Koncar izvozi i putnicke vozove HALO to sam tek neki dan sazno a prvi put ga video u BiH jer je Bosna od Koncara kupila voz,ovi sad kupuju ovo cudo vredno vise miliona evra,,, u Irak trrlenutno putuje 5.000 autobusa koji su u celosti izgradjeni u HR... moja pekara je Koncar i tuzan sam ato mi nemamo ovako jaku marku

eTule

pre 10 godina

"Kakav KONČAR, to je SIEMENS-ov trafo.
Isto kao što je Fiat srpski, tako je i ovaj trafo hrvatski."
vox populi

Razlika je u tome sto je u srbiji najveci izvoznik fiat
dok je najveci uvoznik fiat.
Končar radi svoje transformatore koje sam dizajnira i stvara ispituje od "nule" i da bi izvezao trafo od 5.5m E ne treba prije toga uvest siemens trafo djelova od 5m E

Doris68

pre 10 godina

@boris67

Lockheed SR-71 Blackbird (A-12). To je inzenjerski standard postavljen jos 1964-e.

747 derivat je prenosio Space Shuttle koristeci manje goriva i uz manje troskova odrzavanja nego ova krmaca.

bravo

pre 10 godina

ja mislim da mi imamo ovakve firme ko Hrvati mi se hvalisali stalno,a oni nekako uvek ćute o tom... evo taj Koncar izvozi i putnicke vozove HALO to sam tek neki dan sazno a prvi put ga video u BiH jer je Bosna od Koncara kupila voz,ovi sad kupuju ovo cudo vredno vise miliona evra,,, u Irak trrlenutno putuje 5.000 autobusa koji su u celosti izgradjeni u HR... moja pekara je Koncar i tuzan sam ato mi nemamo ovako jaku marku

crni domino

pre 10 godina

E moji politicari, e moji predsednici, premijeri, e moji ministri! Kako da vas nazovem!?
Mi imamo rudnike, topionice i valjaonice bakra, imamo postrojenja u Zelezari za izradu trafo limova, dosao Bacuska avionom grdosijom da preveze robu, a komsije Hrvati sav materijal kupili, napravili ogroman transformator i prodaju ga za lepe pare Filipincu...
Dokle god se ne opametite, predlagacu da cuvate koze i ovce jer za drugo nesto niste sposobni. Jos da nam nije naseg seljaka, ne bi imali sta da izvozite...
Sklapate ficu u Srbiji i falite se da imamo "proizvodnju" i izvoz. Pa narod sedne na prugu iprestane izvoz! Jadni smo gospodine Vucicu... Dacic nije vredan pomena, Toma jos manje.

Dusan Martinovic

pre 10 godina

(Dunjić Moma, 8. novembar 2013 21:59)
Momo mislim da imate pogresno misljenje sto se tice zastarelosti tehnologije i nije sve Nemacka tehnologija. Transforamtor je prost proizvod ali sa jezivo velikim trzistem process je jako prljav kreira PCB polIchlorid biphenil ali je repeticoni proizvod znaci kupac mora da ga narucuje posle odredjenog vremena ponovo. Mi smo mogli da imamo trziste sa tom fabrikom da razvijamo kvalitet (od micro i mini do velikih gabarita) da pa cak da razvijamo i tehnologiju za zastitu spoljasne sredine sto znaci radna mesta (bolji zivot). Na nesrecu nasi glupi korumpirani pragmaticni politicari naseli su lazima Wall Street (americki radnik pati zbog toga takodje I buni se)-a da je bolje uvoziti neko praviti. Izvrsili su ekonomsku asacinaciju zemlje da bi profitirali na bedi sopstvenog naroda. Sada radnik u Srbiji nema posla a neki kineski rob ljula PCB u Jangcenjang a nelojalna konkurencija prodaje taj proizvod bescenje. Hrvati to ocigledno nisu uradili I zato imaju posao.Ko je pomagao nasim politicarim u ovom zlocinu I zasto ostaje da se vidi.
Dusan Martinovic B.Sc. M.Sc MBA P.Eng

Banaćanin

pre 10 godina

Za početak za preporod tehnologije, neka se klikne na sledeći https://www.youtube.com/watch?v=L3j6HaAieEU

PS. Ko želi da doživi orgazam od Ruske tehnologije, neka se klikne na sledeći https://www.youtube.com/watch?v=WlEt0bCeTy8

Djoshica

pre 10 godina

Bolje da su ostali s nama, sad bi leteli Novakom Đokovićem u Etihadu, i lakši za transformator. A u Končaru bi Aleksandar Zlatousti najavio hapšenja, i dve plate.

Doris68

pre 10 godina

@futurama

Oba shuttle-a (US and SSSR) su bili otprilike slicne tezine. Ako je avion nize klase po tonazi uspeo bez problema da prenese teret (i uz manje troskove odrzavanja) to onda ide samo njima (Boeing) u prilog. Ne bi bilo lose da razmislis pre nego otvoris usta.

MiG 25 je bio sposoban da predje 3 Maha ali su onda morali da se komplet menjaju motori. Ukoliko uspe da sleti u jednom komadu to jest. Ruski kvalitet.

A-12 je reconaissance a ne lovac.

Dunjić Moma

pre 10 godina

Neko reče ovde dobro da su se takvi transformatori radili i u Ripnju, dok fabriku ne uništiše..sve je to stara Nemačka tehnologija. Ali ovakav avion je ČUDO, samo je SSSR mogao tako nešto da napravi! Rusi su bili i ostali prvaci sveta u proizvodnji vojnih i transportnih aviona!

Futurama

pre 10 godina

@Doris68
Sto se B747 i An-225 tice dovoljno je pitati zašto nisu preneli transformator mnogo jeftinijim boingom. To nisu avioni u istoj klasi.

SR-71 veliko inzenjersko dostignuće hmm jedino ako voliš unstartove motora, tumbanje po vazduhu na 3.2 maha i abnormalno visoku cenu eksploatacije za nešto bolje performanse od Mig-25R.
To je dostignuće na mišiće.
Pravo inženjersko čudo je Mig-25 koji je prešao toplotnu barijeru (preko 3 maha) a dizajniran skoro u potpunosti od specijalnog čelika.
U verziji P i PD bio je uspešan lovac dok YF-12 (lovačka verzja SR-71) nije nikad zaživela zbog katastrofalnih performansi i održavanja.

talić zlatko

pre 10 godina

(montenegrino, 8. novembar 2013 22:44)

U pravu si cg, ima Srba koji bi voleli da su rođeni kao Rusi, kao što ima Hrvata koji bi voleli da su rođeni kao Nemci ili Indijanci! Šta ćeš.

Ja realno, krastavčević

pre 10 godina

(Slovenac, 1952, 9. novembar 2013 08:38)

Nisi u toku Slovenac. Ovde nije bitan avion grdosija An 225 ni transformator! Ovaj Hrvoje je sam napisao da živi u Zemunu, da ima 61 godinu, ali ne prestaje da blati Srbiju i Srbe! A stalno piše sve najbolje o Hrvatima i Hrvatskoj, kao da tamo teče med i mleko i uvek su bolji od Srba! Pitanje koje se samo nameće je: Ako ti Hrvoje u Zemunu, tj Srbiji nije dobro ( a očigledno jeste ), što se ne iseliš u neku bolju zemlju, npr Kanadu, Australiju, Hrvatsku, Sloveniju..?! Jel tako?

abhazija

pre 10 godina

Srbi,ortodoksni veliko rusi i dalje nece ili ne mogu da shvate da je Antonov napravljen u Drzavi UKRAINI A NE RUSIJI,da je napravljeno 2 kom od koji drugi sluzi za ZAPCASTI,da je u vlasnistvu privatne firme itd itd. U PRAVU JE ONAJ COVEK KOJI JE NAPISAO DA HRTVATI CUTE I RADE A SRBI SANJAJU RUSKE AVIONE PUNE ORUZJA I SPECIALNIH RAKETA. RAZLIKA IZMEDJU 21 I 15 VEKA.

Dunjić Moma

pre 10 godina

(Coldo Malisic, 9. novembar 2013 09:15)

Super ti je ideja, ali mi Srbi stalno kasnimo! Nisi u toku, aerodrom Pleso i Ukrajinci već pregovaraju u tome da se An 225 vrati u Zagreb i tu ostane parkiran, dok ne bude ponovo nekom potreban za prenos tereta! Tako da će u ovo čudo blejati Zagrepčani, a i Hrvatskoj je bome velika kriza, nezaposlenost, korupcija..teško se živi kao u Srbiji!

Slovenac, 1952

pre 10 godina

ok Hrvai cute i rade/izvoze,Srbi sanjaju Ruske vojne avione.....
(privrednik sa iskustvom, 8. novembar 2013 13:14)

Ajde bre Hrvoje Zeminac, prestani da nas bombardujes sa negativnim komentarima o Srbiji i Srbima! I tvoja je domovina Srbija, a stalno sve najgore o njoj....dokle mislis tako, da mi je znat!
(Ja realno, krastavcevic, 8. novembar 2013 19:52)
Nikako, da vam dođe od pozadine u glavinu! Ko radi, obićno i zaradi, ako nije baš u Srbiji! Tamo, izgleda, ima veoma malo pravih radnika, a mnogo zaradnika!
Ona Kineska poslovica, veoma realna za Balkanoide: daj mu ribu, imat će za jedan dan! Naući ga lovit ribu, imat će za čitav život!

Coldo Malisic

pre 10 godina

Ja bih ga zakupio od strane vlasti i crne gore i srbije.
Drzao bih ga po pola godine parkiranog na golubovcima i surcinu.
Oba naroda bi blenuci i zaboravili koliko su gladni,jadni i opustoseni.

Doris68

pre 10 godina

@boris67

Ruska tehnologija je toliko dominantna da se USSR raspao "bez ispaljenog metka" a Ameri su pregazili sve ruske saveznike (Irak, Srbija, Libija a slede Sirija i Iran) ko plitak potok.

Da je ruska tehnologija upola dobra koliko se ispredaju bajke pa onda bi rusi ozurili da ih donesu na prve linije borbe u recimo Srbiji i Libiji da pokazu celom svetu koliko je to kvalitetno. To bi onda bio najbolji nacin da se pridobiju musterije sirom sveta za Ruske Biroe koji jedva sastavljaju kraj sa krajem i zavise iskljucivo od izvoza.

Realnost je medjutim posve drugacija. Ruska oruzja su dominantna jedino na internet blogovima gde se pricaju bajke koje direktno su suprotne zakonima Fizike i glorifikuje se jednostavan razvoj dizajna (coaxial rotor Ka-50) za koji je patent izdat jos davne 1859.

Zg

pre 10 godina

Kakav KONČAR, to je SIEMENS-ov trafo.
Isto kao što je Fiat srpski, tako je i ovaj trafo hrvatski.
(vox populi, 9. novembar 2013 08:58)

Ne lupajte čovjeku minuse. Siemens drži 51% dionica Končar energetskih transformatora.

Mislim da je to jedini dio Končara gdje Siemens ima većinsko vlasništvo, ali nisam siguran.

Aleksandar

pre 10 godina

za (Aleksa, 9. novembar 2013 05:31)

Imajte na umu da u ukupnu težinu aviona pri proletanu, ulazi i gorivo.
Ovakav avion srče kerozin k'o lud...

bojan

pre 10 godina

ok Hrvai cute i rade/izvoze,Srbi sanjaju Ruske vojne avione. .To je azlika u mentaliteu i. izmedju. pakticnog ZAPDA i istorijom i destrukcijom opsedntotim ISTOKOM/RUSIJA I SBIJA/.cisto da se zna hrvatska je zapocela izvoz 5000 autobusa za IRAK.
(privrednik sa iskustvom, 8. novembar 2013 13:14)

super.nek rade sta hoce slobodan je svijet...

boris67

pre 10 godina

Doris, top tehnologije i tehnike je vojna i svemirska tehnologija. sssr je neprevazidjena na tom polju. jos uvek se za prvu kosm brzinu koristi metod dvostepene rakete(smislio Koroljev), stanica "MIR", od 70- sa stalnom ljuckom posadom(danasnja ruska i americka nema ni 30% kapaciteta te sssr-ove, a nistise je), prvi satelit u orbiti, Gagarin...vojno, k-50 sa dve elise koje se obrcu u suprotnom smeru, raketni sistemi, kalasnjikov(hoce da ga zamene, ali ne mogu bolje da naprave), T-72, osnova za T84...
sto se tice mig-a 25, Isao je po USA radaru 5,37mah-ova. inace nije od specijalnog nego obicnog celika, cak nije ni nerdjajuci.
tehnika i tehnologia zavise od nauka, a ona je u sssr dozivela procvat ne zabelezen u istoriji, a samo zato, sto su SVI imali pravo na ISTO obrazovanje, soc zastitu i pravo na rad.

Dunjić Moma

pre 10 godina

(abhazija, 10. novembar 2013 10:16)

Možeš ti Hrvoje Zemunac napisati još 100 komentara na ovu temu, lupati pluseve na svojih objavljenih 50-tak komentara do iznemoglosti, ali ostaju činjenice da je An 225 konstruiso Rus Oleg Antonov,da je ovaj najveći avion u istoriji napravljen u SSSR-u a ne Ukrajini, kao i da je taj transformator Simensov,kao i da je napravljen u delu Končara čiji je većinski vlanik Simens!

Zg

pre 10 godina

vlasnici končara [link]
(mi, 9. novembar 2013 13:05)

Nebitno. Dao si link na Končar elektroindustriju d.d, a ovdje je riječ o Končar elektroenergetskim transformatorima d.o.o, gdje Siemens drži 51% dionica i vuče konce.

boris67

pre 10 godina

doris68
dobro ste rekli, bez ispaljenog metka, jer je to pre svega humano drustvo. nikada se u istoriji nije desilo da jedan drus. sistem nestane bez ispaljenog metka.
samo, kako je burzoazija izgubila 1813, a posle 50 god., ti proizvodni odnosi zavladali svetom, tako isto tekovine oktobarske revolucije(obrazovanje, zdravstvo i pravo na rad za sve), moraju zavladati covecanstvom.
mnogo siroka tema da bi ovako o njoj raspravljali.
tehnika i tehnologija, kao i nauka nisu politika i pohlepa.
i na kraju, kada je to oruzije samo za forume, sto ne udare na Ruse i pokazu im ko je ko, i sto ne odbranise Gruziju?

legionar

pre 10 godina

(Doris68, 08. novembar 2013 23:54 Ne drzi predavanja kad ne znas nista na temu. MiG - 25 nije leto preko tri maha,zbog konstrukcijskog ogranicenja,o motorima ni rec.Ti motori kao i svi "klimov" motori.su uzdrzljive rage,a kao gorivo su koristili cak i alkohol.

sasa

pre 10 godina

A falim te Boze te se i to desi! Evo svaki drugi dan o tome pisete. Kao da im donosi zlatne poluge :-D Jos samo da odleti pa da pocinemo do ljetnje sezone (kad im ponovo zapocnete reklamiranje)...

realista

pre 10 godina

Neka zapažanja:"... u njega će biti ukrcan transformator proizveden u fabrici "Končar – energetski transformatori", težak 210 tona Transformator vredan 1,7 miliona evra iz Zagreba će tako do Filipina prevesti najveći teretni avion na svetu,
Prema dostupnim podacima, prevoz avionom nazvanim Mriya, što na ukrajinskom znači san, trajaće dva dana, a košta čak tri miliona dolara."Ako je ugrađeno materijala u vrednosti 1€ po kilogramu je samo 210 000, vrednost transporta skoro duplo skuplja od vrednosti tereta, znači slično kao i kod nas propaganda. I na kraju poruka za sve one kojima je "lepa naša" na srcu niko im ne brani da idu tamo.

Slavko

pre 10 godina

Mozda dio razloga sto zagrebacka industrija izvozi napredne i skupe proizvode u svijet je i to sto je avion sletio na "zagrabecku ZRACNU LUKU", a ne na "zagrebački aerodrom". Hrvati nastoje da sacuvaju bar jezik (a i ponesto jos sto se moze), ne uzimaju sve strane rijeci kao Srbi.

Inace Lockheed SR-71 Blackbird je povucen iz upotrebe kad su Rusi uveli nadmocniji MiG-31 presretac. I sada se koristi, i nema mu ravnog u tom domenu. Cetiri aviona MiG-31 u formaciji pokrivaju 900 km vazdusnog prostora.

Megatronman

pre 10 godina

Danas sam išao na Pleso pogledati to čudo
od Antonova. Ljudi moji, pa to je običan
avion. Jest da je veliki, no običan a vion.

Nikola!

pre 10 godina

Pa što bi filipincima da nisu negde blize porucili
transformatore, nego u kroata! Sad ce da ga plate duplo
zbog prevoza. A tko zna i da li će da radi!
Sve je to fals roba.

privrednik sa iskustvom

pre 10 godina

ok Hrvai cute i rade/izvoze,Srbi sanjaju Ruske vojne avione. .To je azlika u mentaliteu i. izmedju. pakticnog ZAPDA i istorijom i destrukcijom opsedntotim ISTOKOM/RUSIJA I SBIJA/.cisto da se zna hrvatska je zapocela izvoz 5000 autobusa za IRAK.

Psiholog

pre 10 godina

@privrednik sa iskustvom

Izvini, mozda sam nesto propustio, a ti kazes da si privrednik sa iskustvom, da li si to hteo da kazes da Hrvatska ima bogatiju istoriju od Rusije! Da li si mislio na privredu,industriju,kraljeve, careve, dvorce, crkve, umetnost.... Ili si mislio na Srbiju,Cara Lazara, Nemanjice,Obrenovice, Karadjordjevice ne razumem...

Ja realno, krastavcevic

pre 10 godina

ok Hrvai cute i rade/izvoze,Srbi sanjaju Ruske vojne avione.....
(privrednik sa iskustvom, 8. novembar 2013 13:14)

Ajde bre Hrvoje Zeminac, prestani da nas bombardujes sa negativnim komentarima o Srbiji i Srbima! I tvoja je domovina Srbija, a stalno sve najgore o njoj....dokle mislis tako, da mi je znat!

Vatra

pre 10 godina

sssr - tehnicka i tehnoloska sila, kakvu svet nece videti narednih 150 god
(boris67, 8. novembar 2013 16:05)

Nemoj da te cudi da se opet sastavi SSSR, u malo izmenjenom sastavu,ali ljudi su shvatili da je bila greska razbijanje SSSR i da su izmanipulisani od strane zapada i Amerike koji su imali zent od njih. I sam Putin je rekao da je to bila greska,a opet ulaze u neki savez ekonomsko-vojni za sada samo neke drzave bivseg SSSR. Videli su da su napravili glupost sa tim raspadom, a zapad i ameri da je dovoljna i samo Rusija pa da opet imaju zent.
Ti sovjeti su kad ih niko ne dira u zimskom snu, ali kad zagusti onda su mnogo nezgodni, tako su za vreme drugog svetskog rata kad im je Hitler srusio skoro pola zemlje poceli da rade i od zastarele tehnologije su za vreme rata uspeli da se kompletno reorganizuju i na kraju rata izasli kao vojna super sila i to u sred najkrvavijeg rata u istoriji. Imali su za oko 50 % vecu proizvodnju aviona i tenkova i to naprednijih od nemackih.

Doris68

pre 10 godina

@boris67

Lockheed SR-71 Blackbird (A-12). To je inzenjerski standard postavljen jos 1964-e.

747 derivat je prenosio Space Shuttle koristeci manje goriva i uz manje troskova odrzavanja nego ova krmaca.

Dunjić Moma

pre 10 godina

Neko reče ovde dobro da su se takvi transformatori radili i u Ripnju, dok fabriku ne uništiše..sve je to stara Nemačka tehnologija. Ali ovakav avion je ČUDO, samo je SSSR mogao tako nešto da napravi! Rusi su bili i ostali prvaci sveta u proizvodnji vojnih i transportnih aviona!

Doris68

pre 10 godina

@futurama

Oba shuttle-a (US and SSSR) su bili otprilike slicne tezine. Ako je avion nize klase po tonazi uspeo bez problema da prenese teret (i uz manje troskove odrzavanja) to onda ide samo njima (Boeing) u prilog. Ne bi bilo lose da razmislis pre nego otvoris usta.

MiG 25 je bio sposoban da predje 3 Maha ali su onda morali da se komplet menjaju motori. Ukoliko uspe da sleti u jednom komadu to jest. Ruski kvalitet.

A-12 je reconaissance a ne lovac.

Pinokio,Zemun

pre 10 godina

E, ja se vratio malopre sa aerodroma "Nikola Tesla" u Surčinu! Popeh se na osmatračnicu i An 225 se vidi odande, a bome i transformator Končarev! Skoro su iste veličine!

birac

pre 10 godina

Taj avion sam video na Batajnickom aerodromu 1993-e!Fantasticno!
Nije imao nigde da se,onako ogroman,parkira,nego je ostao cele noci na sred piste!
Mozemo i mi takav da napravimo!
P.S.Od meke lipe,kao maketu,to mislim...

Ja realno, krastavčević

pre 10 godina

(Slovenac, 1952, 9. novembar 2013 08:38)

Nisi u toku Slovenac. Ovde nije bitan avion grdosija An 225 ni transformator! Ovaj Hrvoje je sam napisao da živi u Zemunu, da ima 61 godinu, ali ne prestaje da blati Srbiju i Srbe! A stalno piše sve najbolje o Hrvatima i Hrvatskoj, kao da tamo teče med i mleko i uvek su bolji od Srba! Pitanje koje se samo nameće je: Ako ti Hrvoje u Zemunu, tj Srbiji nije dobro ( a očigledno jeste ), što se ne iseliš u neku bolju zemlju, npr Kanadu, Australiju, Hrvatsku, Sloveniju..?! Jel tako?

montenegrino

pre 10 godina

Citam komentare i shvatam da dosta ljudi pati od ozbiljne mentalne bolesti kojoj ja ne znam strucana naziv, ali cu pokusat da je objasnim, a to je da pate sto su rodjeni kao Srbi, a ne kao Rusi i da im je milije i draze sve iz Rusije iliti SSSR nego iz sopsvene zemlje, cudo!

Sto se aviona tice, bila su dva, a ostao je samo ovaj u upotrebi. Avion je rekonstruisan prije 10,15god u smislu da su dodata dva motora, po jedan sa lijeve i desne strane i da je trup aviona produzen za ne znam tacno koliko metara, i jos neke stvari tehnicke prirode. Gledao sam i emisiju na Discovery o ovom avionu i tamo je isto ovo receno. Pozdrav!

Megatronman

pre 10 godina

Danas sam išao na Pleso pogledati to čudo
od Antonova. Ljudi moji, pa to je običan
avion. Jest da je veliki, no običan a vion.

nikola zrinski iz novosibirska

pre 10 godina

Konstruktor aviona je Rus,čuveni Oleg Antonov. U njegovu čast fabrika aviona zove se "Antonov". Još 1952. projektni biro i fabrika premešteni su iz Novosibirska u Kijev. Pod rukovodstvom Olega Antonova napravljeno je mnogo aviona, pa i ogromni transportni avion An-124, a ovaj An-225 je samo njegova moderna verzija, napravljena samo dva komada 1988. Samo ovaj je u upotrebi.
Ukrajina je nastala raspadom SSSR-a 1991.g.

Riki

pre 10 godina

Takve transformatore pravila je i fabrika u Ripnju, dok nije unistena u privatizaciji od strane Nenada Popovica, vlasnika te fabrike od 2007. do 2011, danasnjeg podpredsednika Skupstine Srbije.
Katastrofa !

Futurama

pre 10 godina

@Doris68
Sto se B747 i An-225 tice dovoljno je pitati zašto nisu preneli transformator mnogo jeftinijim boingom. To nisu avioni u istoj klasi.

SR-71 veliko inzenjersko dostignuće hmm jedino ako voliš unstartove motora, tumbanje po vazduhu na 3.2 maha i abnormalno visoku cenu eksploatacije za nešto bolje performanse od Mig-25R.
To je dostignuće na mišiće.
Pravo inženjersko čudo je Mig-25 koji je prešao toplotnu barijeru (preko 3 maha) a dizajniran skoro u potpunosti od specijalnog čelika.
U verziji P i PD bio je uspešan lovac dok YF-12 (lovačka verzja SR-71) nije nikad zaživela zbog katastrofalnih performansi i održavanja.

sasa

pre 10 godina

A falim te Boze te se i to desi! Evo svaki drugi dan o tome pisete. Kao da im donosi zlatne poluge :-D Jos samo da odleti pa da pocinemo do ljetnje sezone (kad im ponovo zapocnete reklamiranje)...

Zg

pre 10 godina

Kakav KONČAR, to je SIEMENS-ov trafo.
Isto kao što je Fiat srpski, tako je i ovaj trafo hrvatski.
(vox populi, 9. novembar 2013 08:58)

Ne lupajte čovjeku minuse. Siemens drži 51% dionica Končar energetskih transformatora.

Mislim da je to jedini dio Končara gdje Siemens ima većinsko vlasništvo, ali nisam siguran.

boris67

pre 10 godina

Doris, top tehnologije i tehnike je vojna i svemirska tehnologija. sssr je neprevazidjena na tom polju. jos uvek se za prvu kosm brzinu koristi metod dvostepene rakete(smislio Koroljev), stanica "MIR", od 70- sa stalnom ljuckom posadom(danasnja ruska i americka nema ni 30% kapaciteta te sssr-ove, a nistise je), prvi satelit u orbiti, Gagarin...vojno, k-50 sa dve elise koje se obrcu u suprotnom smeru, raketni sistemi, kalasnjikov(hoce da ga zamene, ali ne mogu bolje da naprave), T-72, osnova za T84...
sto se tice mig-a 25, Isao je po USA radaru 5,37mah-ova. inace nije od specijalnog nego obicnog celika, cak nije ni nerdjajuci.
tehnika i tehnologia zavise od nauka, a ona je u sssr dozivela procvat ne zabelezen u istoriji, a samo zato, sto su SVI imali pravo na ISTO obrazovanje, soc zastitu i pravo na rad.

realista

pre 10 godina

Neka zapažanja:"... u njega će biti ukrcan transformator proizveden u fabrici "Končar – energetski transformatori", težak 210 tona Transformator vredan 1,7 miliona evra iz Zagreba će tako do Filipina prevesti najveći teretni avion na svetu,
Prema dostupnim podacima, prevoz avionom nazvanim Mriya, što na ukrajinskom znači san, trajaće dva dana, a košta čak tri miliona dolara."Ako je ugrađeno materijala u vrednosti 1€ po kilogramu je samo 210 000, vrednost transporta skoro duplo skuplja od vrednosti tereta, znači slično kao i kod nas propaganda. I na kraju poruka za sve one kojima je "lepa naša" na srcu niko im ne brani da idu tamo.

Slovenac, 1952

pre 10 godina

ok Hrvai cute i rade/izvoze,Srbi sanjaju Ruske vojne avione.....
(privrednik sa iskustvom, 8. novembar 2013 13:14)

Ajde bre Hrvoje Zeminac, prestani da nas bombardujes sa negativnim komentarima o Srbiji i Srbima! I tvoja je domovina Srbija, a stalno sve najgore o njoj....dokle mislis tako, da mi je znat!
(Ja realno, krastavcevic, 8. novembar 2013 19:52)
Nikako, da vam dođe od pozadine u glavinu! Ko radi, obićno i zaradi, ako nije baš u Srbiji! Tamo, izgleda, ima veoma malo pravih radnika, a mnogo zaradnika!
Ona Kineska poslovica, veoma realna za Balkanoide: daj mu ribu, imat će za jedan dan! Naući ga lovit ribu, imat će za čitav život!

talić zlatko

pre 10 godina

(montenegrino, 8. novembar 2013 22:44)

U pravu si cg, ima Srba koji bi voleli da su rođeni kao Rusi, kao što ima Hrvata koji bi voleli da su rođeni kao Nemci ili Indijanci! Šta ćeš.

Doris68

pre 10 godina

@boris67

Ruska tehnologija je toliko dominantna da se USSR raspao "bez ispaljenog metka" a Ameri su pregazili sve ruske saveznike (Irak, Srbija, Libija a slede Sirija i Iran) ko plitak potok.

Da je ruska tehnologija upola dobra koliko se ispredaju bajke pa onda bi rusi ozurili da ih donesu na prve linije borbe u recimo Srbiji i Libiji da pokazu celom svetu koliko je to kvalitetno. To bi onda bio najbolji nacin da se pridobiju musterije sirom sveta za Ruske Biroe koji jedva sastavljaju kraj sa krajem i zavise iskljucivo od izvoza.

Realnost je medjutim posve drugacija. Ruska oruzja su dominantna jedino na internet blogovima gde se pricaju bajke koje direktno su suprotne zakonima Fizike i glorifikuje se jednostavan razvoj dizajna (coaxial rotor Ka-50) za koji je patent izdat jos davne 1859.

abhazija

pre 10 godina

Srbi,ortodoksni veliko rusi i dalje nece ili ne mogu da shvate da je Antonov napravljen u Drzavi UKRAINI A NE RUSIJI,da je napravljeno 2 kom od koji drugi sluzi za ZAPCASTI,da je u vlasnistvu privatne firme itd itd. U PRAVU JE ONAJ COVEK KOJI JE NAPISAO DA HRTVATI CUTE I RADE A SRBI SANJAJU RUSKE AVIONE PUNE ORUZJA I SPECIALNIH RAKETA. RAZLIKA IZMEDJU 21 I 15 VEKA.

Neko spolja

pre 10 godina

Sutra slučajno odlazim baš u Zagreb, pa jedno pitanje za lokalne kockice: da li je moguće videti taj avion sa aerodromske zgrade, ili iz neke druge lokacije? Unapred zahvaljujem na odgovoru.

Zg

pre 10 godina

Sutra slučajno odlazim baš u Zagreb, pa jedno pitanje za lokalne kockice: da li je moguće videti taj avion sa aerodromske zgrade, ili iz neke druge lokacije? Unapred zahvaljujem na odgovoru.
(Neko spolja, 8. novembar 2013 12:16)

To je avion od 80 metara, vjerojatno se vidi i iz svemira :)

Nažalost, slijeće u 18 sati i odlijeće u nedjelju u 6 ujutro, tako da će i jedno i drugo biti po mraku... Neću ga vidjeti u pokretu, samo dok je parkiran :(

Dusan Martinovic

pre 10 godina

(Riki, 8. novembar 2013 19:52)

Hvala na komentaru potpuno je tacan. Moj drug koji je bio jedan od rukovodilaca te fabrike pricao mi je da su za vreme strahovlade (Arkan Milosevic) Karici (najveci preraci para na Balkanu) uletali u tu fabriku I trazili kao istrazni organi da im se predaju sva finansijska dokumenta nesto slicno kao I otimanje Aero Inzinjeringa na novom Beogardu (prvobitno bio poklon penzionasim generalima da imaju cime da se zanimaju bez dinara ulozenog I sve oteto od drustva kao jedinog vlasnika.
Dusan Martinovic B.Sc M.Sc. MBA P.Eng

Dunjić Moma

pre 10 godina

(abhazija, 10. novembar 2013 10:16)

Možeš ti Hrvoje Zemunac napisati još 100 komentara na ovu temu, lupati pluseve na svojih objavljenih 50-tak komentara do iznemoglosti, ali ostaju činjenice da je An 225 konstruiso Rus Oleg Antonov,da je ovaj najveći avion u istoriji napravljen u SSSR-u a ne Ukrajini, kao i da je taj transformator Simensov,kao i da je napravljen u delu Končara čiji je većinski vlanik Simens!

Dusan Martinovic

pre 10 godina

(Dunjić Moma, 8. novembar 2013 21:59)
Momo mislim da imate pogresno misljenje sto se tice zastarelosti tehnologije i nije sve Nemacka tehnologija. Transforamtor je prost proizvod ali sa jezivo velikim trzistem process je jako prljav kreira PCB polIchlorid biphenil ali je repeticoni proizvod znaci kupac mora da ga narucuje posle odredjenog vremena ponovo. Mi smo mogli da imamo trziste sa tom fabrikom da razvijamo kvalitet (od micro i mini do velikih gabarita) da pa cak da razvijamo i tehnologiju za zastitu spoljasne sredine sto znaci radna mesta (bolji zivot). Na nesrecu nasi glupi korumpirani pragmaticni politicari naseli su lazima Wall Street (americki radnik pati zbog toga takodje I buni se)-a da je bolje uvoziti neko praviti. Izvrsili su ekonomsku asacinaciju zemlje da bi profitirali na bedi sopstvenog naroda. Sada radnik u Srbiji nema posla a neki kineski rob ljula PCB u Jangcenjang a nelojalna konkurencija prodaje taj proizvod bescenje. Hrvati to ocigledno nisu uradili I zato imaju posao.Ko je pomagao nasim politicarim u ovom zlocinu I zasto ostaje da se vidi.
Dusan Martinovic B.Sc. M.Sc MBA P.Eng

boris67

pre 10 godina

doris68
dobro ste rekli, bez ispaljenog metka, jer je to pre svega humano drustvo. nikada se u istoriji nije desilo da jedan drus. sistem nestane bez ispaljenog metka.
samo, kako je burzoazija izgubila 1813, a posle 50 god., ti proizvodni odnosi zavladali svetom, tako isto tekovine oktobarske revolucije(obrazovanje, zdravstvo i pravo na rad za sve), moraju zavladati covecanstvom.
mnogo siroka tema da bi ovako o njoj raspravljali.
tehnika i tehnologija, kao i nauka nisu politika i pohlepa.
i na kraju, kada je to oruzije samo za forume, sto ne udare na Ruse i pokazu im ko je ko, i sto ne odbranise Gruziju?

Banaćanin

pre 10 godina

Za početak za preporod tehnologije, neka se klikne na sledeći https://www.youtube.com/watch?v=L3j6HaAieEU

PS. Ko želi da doživi orgazam od Ruske tehnologije, neka se klikne na sledeći https://www.youtube.com/watch?v=WlEt0bCeTy8

1+1=?

pre 10 godina

A super tajfun na Filipinima?!
(romale, 8. novembar 2013 11:26)

Avion polece u nedelju, plus dva dana puta, znaci u najboljem slucaju stize u utorak. Tajfun ce dotle vec biti daleko ;-)

Djoshica

pre 10 godina

Bolje da su ostali s nama, sad bi leteli Novakom Đokovićem u Etihadu, i lakši za transformator. A u Končaru bi Aleksandar Zlatousti najavio hapšenja, i dve plate.

bravo

pre 10 godina

ja mislim da mi imamo ovakve firme ko Hrvati mi se hvalisali stalno,a oni nekako uvek ćute o tom... evo taj Koncar izvozi i putnicke vozove HALO to sam tek neki dan sazno a prvi put ga video u BiH jer je Bosna od Koncara kupila voz,ovi sad kupuju ovo cudo vredno vise miliona evra,,, u Irak trrlenutno putuje 5.000 autobusa koji su u celosti izgradjeni u HR... moja pekara je Koncar i tuzan sam ato mi nemamo ovako jaku marku

eTule

pre 10 godina

"Kakav KONČAR, to je SIEMENS-ov trafo.
Isto kao što je Fiat srpski, tako je i ovaj trafo hrvatski."
vox populi

Razlika je u tome sto je u srbiji najveci izvoznik fiat
dok je najveci uvoznik fiat.
Končar radi svoje transformatore koje sam dizajnira i stvara ispituje od "nule" i da bi izvezao trafo od 5.5m E ne treba prije toga uvest siemens trafo djelova od 5m E

Zg

pre 10 godina

vlasnici končara [link]
(mi, 9. novembar 2013 13:05)

Nebitno. Dao si link na Končar elektroindustriju d.d, a ovdje je riječ o Končar elektroenergetskim transformatorima d.o.o, gdje Siemens drži 51% dionica i vuče konce.

Slavko

pre 10 godina

Mozda dio razloga sto zagrebacka industrija izvozi napredne i skupe proizvode u svijet je i to sto je avion sletio na "zagrabecku ZRACNU LUKU", a ne na "zagrebački aerodrom". Hrvati nastoje da sacuvaju bar jezik (a i ponesto jos sto se moze), ne uzimaju sve strane rijeci kao Srbi.

Inace Lockheed SR-71 Blackbird je povucen iz upotrebe kad su Rusi uveli nadmocniji MiG-31 presretac. I sada se koristi, i nema mu ravnog u tom domenu. Cetiri aviona MiG-31 u formaciji pokrivaju 900 km vazdusnog prostora.

u7

pre 10 godina

@birac Avion se koristi van svemirskog programa tek od 2000 i neke, celu deceniju nije leteo. Mozda si video An-124, od njega je nastao 225.

Hi hi hi...

pre 10 godina

To se zove znanje i sposobnost - hrvati gulili 5 meseci za 1.7 M€, a bacuske ce uzeti 3 M$ za nekoliko dana.
(analiticar, 8. novembar 2013 19:49)

Proporcijalno gledano to je jeftinije nego kad mi BG taksista naplati voznju od aerodroma Nikola Tesla do autobuske stanice u Beogradu 60€ !!!

crni domino

pre 10 godina

E moji politicari, e moji predsednici, premijeri, e moji ministri! Kako da vas nazovem!?
Mi imamo rudnike, topionice i valjaonice bakra, imamo postrojenja u Zelezari za izradu trafo limova, dosao Bacuska avionom grdosijom da preveze robu, a komsije Hrvati sav materijal kupili, napravili ogroman transformator i prodaju ga za lepe pare Filipincu...
Dokle god se ne opametite, predlagacu da cuvate koze i ovce jer za drugo nesto niste sposobni. Jos da nam nije naseg seljaka, ne bi imali sta da izvozite...
Sklapate ficu u Srbiji i falite se da imamo "proizvodnju" i izvoz. Pa narod sedne na prugu iprestane izvoz! Jadni smo gospodine Vucicu... Dacic nije vredan pomena, Toma jos manje.

Coldo Malisic

pre 10 godina

Ja bih ga zakupio od strane vlasti i crne gore i srbije.
Drzao bih ga po pola godine parkiranog na golubovcima i surcinu.
Oba naroda bi blenuci i zaboravili koliko su gladni,jadni i opustoseni.

bravo

pre 10 godina

ja mislim da mi imamo ovakve firme ko Hrvati mi se hvalisali stalno,a oni nekako uvek ćute o tom... evo taj Koncar izvozi i putnicke vozove HALO to sam tek neki dan sazno a prvi put ga video u BiH jer je Bosna od Koncara kupila voz,ovi sad kupuju ovo cudo vredno vise miliona evra,,, u Irak trrlenutno putuje 5.000 autobusa koji su u celosti izgradjeni u HR... moja pekara je Koncar i tuzan sam ato mi nemamo ovako jaku marku

Dunjić Moma

pre 10 godina

(Coldo Malisic, 9. novembar 2013 09:15)

Super ti je ideja, ali mi Srbi stalno kasnimo! Nisi u toku, aerodrom Pleso i Ukrajinci već pregovaraju u tome da se An 225 vrati u Zagreb i tu ostane parkiran, dok ne bude ponovo nekom potreban za prenos tereta! Tako da će u ovo čudo blejati Zagrepčani, a i Hrvatskoj je bome velika kriza, nezaposlenost, korupcija..teško se živi kao u Srbiji!

legionar

pre 10 godina

(Doris68, 08. novembar 2013 23:54 Ne drzi predavanja kad ne znas nista na temu. MiG - 25 nije leto preko tri maha,zbog konstrukcijskog ogranicenja,o motorima ni rec.Ti motori kao i svi "klimov" motori.su uzdrzljive rage,a kao gorivo su koristili cak i alkohol.

bojan

pre 10 godina

ok Hrvai cute i rade/izvoze,Srbi sanjaju Ruske vojne avione. .To je azlika u mentaliteu i. izmedju. pakticnog ZAPDA i istorijom i destrukcijom opsedntotim ISTOKOM/RUSIJA I SBIJA/.cisto da se zna hrvatska je zapocela izvoz 5000 autobusa za IRAK.
(privrednik sa iskustvom, 8. novembar 2013 13:14)

super.nek rade sta hoce slobodan je svijet...

ivica

pre 10 godina

evo malo više informacija u vezi razgledavanja aviona, pa koga zanima...
http://www.vecernji.hr/hrvatska/oko-18-sati-u-zagreb-slijece-najveci-svjetski-avion-901709

Aleksandar

pre 10 godina

za (Aleksa, 9. novembar 2013 05:31)

Imajte na umu da u ukupnu težinu aviona pri proletanu, ulazi i gorivo.
Ovakav avion srče kerozin k'o lud...