Bugari opet odlažu nuklearku Belene

Bugarska traži novo odlaganje sporazuma između bugarske Nacionalne električne kompanije (NEK) i ruskog Atomstrojeksporta u vezi sa izgradnjom nuklerake Belene.

Region

Izvor: B92

Sreda, 28.09.2011.

09:19

Default images

Bugarski ministar ekonomije, energetike i turizma Trajčo Trajkov kaže da će bugarska strana inicirati potpisivanje novog aneksa na Sporazum o izgradnji atomske centrale Belene koji je potpisan 2006. godine.

Bugarski NEK i Atomstrojeksport, koji je pobedio na tenderu za izgradnju druge bugarske nuklerane centrale u proteklom periodu potpisali su čak 13 aneksa ugovora na Sporazum, a poslednji se odnosi na odlaganje pregovora o realizaciji projekta za tri meseca, odnosno do 30. septembra ove godine. Trajkov je naglasio da je analiza britanske banke HSBC o opravdanosti izgradnje nuklearke goriva. "Treba, međutim imati u vidu da su razlike između gubitaka i prihoda veoma mali", dodao je on.

Bugarski ministar je otkrio da je ruska strana zainteresovana da finansira deo projekta, zbog čega će i osnovni razgovori biti usmereni ka dogovaranju konačne cene. Prvobitna cena, sa kojom se startovalo iznosila je nešto više od 3,9 milijarde evra, ali je u međuvremenu narasla.

Rusi su ponudili cenu od 7,3 milijarde ili rast od 6,3 procenata na početnu cenu, a Bugari smatraju da izgradnja ne sme da pređe pet milijarde evra. Bugari su, zbog problema sa finansiranjem ponudili učešće i susednim zemljama, ne navodeći konačnu cenu. Srbija je dala principijelnu spemnost da učestvuje u izgradnji.

Zbog problema sa finansiranjem iz izgradnje se povukla nemačka kompanija RWE, koja je takođe bila uključena. Prema planu, atomska centrala Belene koja će imati dva reaktora jačine od po hiljadu megavati biće izgrađena u istoimenom mestu, u severnom delu Bugarske na Dunavu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: