Region

Ponedeljak, 26.04.2010.

08:27

Konstruktor opet želi Bar-Boljare

Hrvatski Konstruktor je spreman da gradi makar jednu deoniue autoputa Bar-Boljari, kroz Crnu Goru, i nada se da će dobiti deo tog posla.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Hrvatski konzorcijum Konstruktor, čija je ponuda bila prvorangirana i koji je trebalo da preuzme posao stoleća, pošto je dobio garancije kineske Exim banke, smatra da su se sada stvorili uslovi za nastavak pregovora sa crnogorskom vladom o izgradnji bar jedne deonice puta od Bara do Boljara, pišu hrvatski mediji.

Nije poznato o kolikom je iznosu tačno reč, ali prema dosadašnjoj proceduri, tvrdi list, crnogorska Vlada pre potpisivanja ugovora sa hrvatskim konzorcijumom mora raskinuti ugovor sa grčko-izraelskim konzorcijem Actor HGH.

Hrvatski konzorcijum koji je predvodio Konstruktor pobedio je svojevremeno na tenderu Vlade Crne Gore za igradnju puta Bar-Boljari.

Preokret se dogodio marta ove godine, kada je Savet za izgradnju autoputa u Crnoj Gori predložio vladi da raskine ugovor s hrvatskim konzorcijumom jer nije u predviĐenom roku dostavio valjane bankarske garancije.
Iako je zbog nedostatka garancija hrvatskom konzorcijumu propao posao, čini se da se, ipak, oni vraćaju u igru zahvaljujući kineskoj banci Exim. Dodaje se da su neki hrvatski portali preneli informaciju da će se prema novom planu prvo graditi deonica Bar-Podgorica, umesto ranije planirane izmeĐu Smokovce i Mateševa.

Navodi se i da bi za deonicu između glavnog grada i najveće luke u Crnoj Gori trebalo biti najmanje primedbi iz meĐunarodnih financijskih krugova, koji su se negativno izjašnjavali o projektu.

List ističe i da za sada nisu osigurana jemstva za izgradnju svih deonica, ali se ipak očekuje da će se tokom sledeće sedmice obnoviti pregovori s Vladom Crne Gore.

Lompar: Novi poziv svim učesnicima tendera

Crnogorski ministar saobraćaja Andrija Lompar da će Crna Gora najverovatnije, po tenderskoj proceduri, pozvati sve prijavljene na tender za izgradnju autoputa Bar - Boljare da ponove svoje ponude.

„Promenjena je situacija za pregovore sa drugorangiranim grčko-izraelskim konzorcijumom. U predstojećim pregovorima tražićemo da daju ponudu za sve tri, a ne samo za jednu deonicu”, kaže on.

Lompar dodaje I da će oni “cenu deonice do Mateševa morati da spuste na cenu koju smatramo realnom. Kazaćemo da je došlo do izmene i da im dajemo još 30 - 40 dana da promene ponudu“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

22 h

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: