Pad investicija u Hrvatsku 42 odsto

Direktne strane investicije u Hrvatsku u prvom tromesečju ove godine iznosile su 399 miliona evra što je u odnosu na isti period lane pad od 42 odsto.

Region

Izvor: B92

Utorak, 14.07.2009.

12:33

Default images

Kako pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB), u strukturi direktnih stranih investicija i dalje je dominiralo ulaganje u sektor finansijskog posredovanja. Za razliku od prethodnih godina zabeleženo je povlačenje zadržane dobiti u ukupnom iznosu od 130 miliona evra.

Najveći iznos ukupnih direktnih ulaganja došao je iz Austrije (325 miliona evra), a od 1993. godine iz te zemlje u Hrvatsku su se slile investicije vredne 6,1 milijardu evra što je trećina ukupnih ulaganja.

Sasvim je izvesno da, kako procenjuju analitičari Rajfajzen banke, manjak u platnom bilansu ove godine neće biti pokriven direktnim stranim investicijama, i njihov dalji pad tokom 2009. uslovljen je, između ostalog, globalnom ekonomskom krizom. Priliv stranih investicija u Hrvatsku bi, kako navode, ove godine mogao da iznosi oko 1,2 milijarde evra.

Od početka 1993. godine do kraja prvog tromesečja ove godine u Hrvatsku se po osnovu direktnih stranih investicija slila suma od 21,4 milijarde evra. Posle Austrije najznačajniji strani investitori su Holandija (sa 3,3 milijarde evra) i Nemačka (sa 2,7 milijarde evra).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: