Srpski "kralj mesa" otpušta 60% radnika u HR

Srpski "kralj mesa" Petar Matijević koji je kupio je dve poljoprivredne zadruge u istočnoj Slavoniji, najavio je otpuštanje 60 odsto zaposlenih.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 19.02.2016.

10:06

Srpski
(Foto: Thinkstock.com)

Kako prenose hrvatski mediji, Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duvanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) upozorio je da srpski preduzetnik Petar Matijević nakon kupovine dve poljoprivredne zadruge u istočnoj Slavoniji najavljuje otpuštanje gotovo 60 odsto zaposlenih.

Matijević je u novembru prošle godine od hrvatskog preduzetnika Envera Moralića kupio Poljoprivrednu zadrugu Negoslavci i Poljoprivrednu zadrugu Jankovci s farmama, skladištima, mehanizacijom i ukupno 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta čime je, kako se navodi u saopštenju PPDIV -a, postao najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj.

Sindikat upozorava da će praktični prvi potez novog vlasnika biti otpuštanje gotovo 60 odsto radnika, odnosno od ukupno 71 zaposlenih u te dve zadruge otkaz je najavljen za njih 39, od kojih je 11 iz PZ-a Negoslavci, a 28 iz PZ-a Jankovci.

"Osuđujemo ovakav potez gospodina Matijevića. Ovakvo što ni jedan preduzetnik u Hrvatskoj nije radio iako smo mi u sindikatu PPDIV već svašta doživeli", navodi se u saopštenju koje potpisuje predsednik sindikata Šimo Orešković, te se najavljuje da će sindikat preduzeti sve kako bi zaštitio svoje članove.

U izjavi za Hinu Orešković je istakao da se oko podneva čuo telefonom sa Matijevićem te mu rekao kako razume njegovu nameru da stvori uspešne kompanije, ali upozorio ga je da se među radnicima kojima je najavljen otkaz nalaze i teški socijalni slučajevi. Takođe ga je upozorio da takav potez bez prethodnog razgovora sa sindikatom nije dobar.

"U petak ujutro održaćemo sastanak sa advokatskom kancelarijom koji zastupa Matijevića, pa ćemo viteti gde nas to vodi", rekao je Orešković.

Sindiklani poverenik u PZ-u Jankovci Vinko Jozinović izjavio je da su radnici u zadruzi šokirani najavom otkaza, a na spisku za otkaz većinom su radnici koji su od 23. decembra 2015. godine na plaćenom odsustvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: