Struja skuplja 10 odsto od aprila?

Ako EPS osnuje preduzeće koje će biti javni snabdevač, onda je moguće i da od Agencije za energetiku dobije saglasnost na cenu koja bi važila od 1. aprila.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2013.

09:16

Default images

"Poskupljenje će najverovatnije biti od 10 do 12 procenata, a konačan sud o tome će dati Agencija", rekla je ministarka energetike Zorana Mihajlović za Blic.

Ona je rekla da vlada neće još dugo čekati da EPS osnuje to preduzeće.

"Prošle nedelje sam poslala pismo Upravnom odboru i generalnom direktoru u kojem se kaže da je prioritet osnivanje preduzeća koje će Vlada odrediti za javnog snabdevača. Očekujem da taj posao do kraja nedelje bude završen, a nakon toga ćemo razgovarati o rešavanju finansijske situacije. Ako EPS to ne može da sprovede, Vlada će uzeti stvari u svoje ruke", kaže Mihajlovićeva. Što se tiče kredita koji EPS traži ministarka kaže da se finansijski problemi ne mogu rešiti odjednom.

"Ne mislim da do kraja nedelje treba rešiti pitanje zaduženja od, recimo, pola milijarde evra. Sa Ministarstvom finansijama smo počeli razgovore o rešavanju finansijskog problema EPS-a, koji nije nastao u poslednjih šest meseci ili godinu dana. Za početak, Vlada je odlukom o otpisu kamata omogućila EPS-u da reprogramira dugove svojim dužnicima."

Na pitanje da li je UO EPS-a u pravu što traži saglasnost Vlade oko kredita Mihajlovićeva kaže da se traži način da se EPS što manje zaduži.

"Preduzeća u restrukturiranju duguju stotine miliona evra, a ne možemo da ih isključimo, dok EPS-u treba 200 do 300 miliona evra da bi u aprilu mogao normalno da funkcioniše. Pokušavamo sa Ministarstvom finansija da rešimo to pitanje, ako treba, i prebijanjem svih dugova."

Ministarka energetike je negirala da između SNS-a i SPS-a postoji sukob oko EPS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: