Takođe su tražili i odgovor koliko će novca od te prodaje iskoristiti za otplatu ranijih kredita.

Poslanik LDP-a Bojan đurić izjavio je da je iznos koji se ne upotrebi na servisiranje starih obaveza zapravo novi dug, i da će njega u narednih sedam godina plaćati iz budžeta svi građani Srbije.

Srbija je juče na međunarodnom finansijskom tržištu prodala evroobveznice vrednosti 1,5 milijardi dolara, s kamatnom stopom od 4,875 odsto i rokom dospeća od sedam godina.

"Vlast je građanima Dan državnosti čestitala novim zaduženjem od čak 1,5 milijardu dolara, a onda to cinično pokušala da predstavi kao svoj veliki uspeh", rekao je Đurić.

On je ocenio da umesto da odgovori na jednostavno pitanje za šta se tačno zadužujemo i kako ćemo i od čega u budućnosti vraćati taj dug, "ova Vlada i dalje objašnjava kako je u zaduživanju bolja i efikasnija od Cvetkovićeve Vlade".

Prema njegovim rečima, ključno pitanje je na šta će biti potrošen novac koji je Srbija ponovo pozajmila.

"Da li će taj novac biti bačen na beskrajne subvencije državnim gubitašima, očuvanje budžeta koji je neodrživ, rebalans koji se najavljuje, pokrivanje minusa JAT-a, Srbijagasa, EPS-a, Železnica, svih onih kompanija u kojima je u međuvremenu nova vlast nastavila praksu stare da se ništa ne menja, a da tim firmama upravljaju partijski kadrovi", kazao je Đurić.

Pitanje je, kako je rekao i ko će plaćati rate za novi dug.

"Kao i uvek, građani Srbije i privatna privreda koja je ionako uništena", rekao je Đurić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: