Počelo "češljanje" Razvojne banke

NBS je započela kontrolu boniteta i zakonitosti poslovanja Razvojne banke Vojvodine, koja je u proteklom periodu "u značajnoj meri koristila državnu pomoć".

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 22.08.2012.

11:42

Default images

Uz kontinuirano praćenje finansijskog stanja i performansi banaka u sistemu i planirane neposredne kontrole, NBS će dodatno intenzivirati kontrolu u bankama u kojima je prisutan određeni nivo kreditnih rizika i u kojima struktura vlasništva može da inicira probleme u kontroli rada upravnih i izvršnih odbora od strane akcionara, saopštava NBS.

Kontrola boniteta i zakonitosti poslovanja banke, kako je objašnjeno, obuhvata i kontrolu pravilnosti izvršene klasifikacije potraživanja od strane banke i po tom osnovu izdvojene posebne rezerve za procenjene gubitke, što posredno utiče na kapital i druge pokazatelje poslovanja banke.

NBS je Privrednoj banci Beograd, Čačanskoj banci, Komercijalnoj banci, JUBMES i AIK banci, uputila zahtev da joj u najkraćem roku,najkasnije do 31. avgusta, dostave podatke o broju i identitetu svih pravnih i fizičkih lica koja se nalaze iza postojećih kastodi (castody) računa, kao i o njihovom pojedinacnom ucešću u ukupnom akcionarskom kapitalu.

Cilj te provere je da se poveća transparentnost takve vrste udela u bankama. Centralna banka je ukazala i na odgovornost svih drugih učesnika u kontroli i održavanju stabilnosti finansijskog sistema, upravnih i izvršnih odbora banaka i akcionara.

U tome je značajna uloga, kako je naglasila NBS, i eksternih revizora koji potvrdjuju da li finansijski izveštaji banke za odredjenu godinu istinito i objektivno prikazuju finansijsko stanje, poslovni rezultat i tokove gotovine i da li su uradjeni po medjunarodnim računovodstvenim standardima.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je povodom kontrole poslovanja banaka pre svega Razvojne banke Vojvodine rekao da Vlada očekuje da novi guverner sa svojim saradnicima pojača kontrolu bankarskog sektora, da se najpre vidi u kakvom je stanju taj sektor, a da se onda zajednički razrade mere koje će ojačati njegovu stabilnost.

"Ne bih izdvajao bilo koju banku, posebno pre nego što vidimo rezultate kontrole", rekao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: