Planuli aranžmani za Grčku i Tursku

Turističke agencije su i ove godine građanima ponudile more atraktivnih destinacija za odmor, a oni su odabrali, kao i godinama unazad, Grčku ili Tursku.

Izvor: B92

Petak, 25.05.2012.

10:50

Default images

Naravno, to nije bukvalno tako, ali turisti iz Srbije svakako su i ovoga puta najčešće birali jednu od te dve destinacije kao konačnu za ovogodišnje letovanje.

Zato i ne čudi što je u većini agencija ponuda za predsezonu i postsezonu gotovo planula.

Aranžmani na Halkidikiju i ostatku severne Grčke po ceni od 70 do 90 evra, sa sve prevozom i smeštajem u apartmanima tik uz obalu davno su rasprodati, kao i oni na zalasku sezone, u septembru. Dobar deo aranžmana u Turskoj takođe je rasprodat, naročito oni u junu, do kojih se stiže avionom, a koji u proseku koštaju od 300 do 400 evra.

Agencije koje „rade“ Tursku ili Tunis mogu da se pohvale dobrom prodajom skupih paketa, „ol inkluziv“ varijante po ceni od 700 pa sve do 1.000 evra već su našle svoje kupce. Mesta ima ponajviše u špicu sezone, za manje atraktivne destinacije, ili one u smeštaju sa tri ili manje zvezdica.

Iako su se mnogi stisli i ove godine izvukli i poslednji dinar da negde otputuju, u poslednjih nekoliko godina raste broj onih koji to sebi i svojoj porodici ne mogu da priušte. I to zato što je za letovanje prosečnoj četvoročlanoj porodici potrebno minimum 800 do 1.000 evra samo za put i smeštaj u najjeftinijim varijantama u kojima sa sobom obično nose konzerve i paradajz. I ta najjeftinija varijanta košta tri prosečne plate.

Mesta u apartmanima na severu Grčke, koja je i dalje top destinacija, ima po ceni od 150 do 220 evra. Za leto na Malti još uvek nema dovoljno zainteresovanih, tako da oni koji žele, mogu da letuju na ovom ostrvu po ceni od 300 do 800 evra.

Tunis je nešto skromnija opcija, ali u poređenju sa ranijim godinama znatno skuplja. Za deset dana u nekom od letovališta na severu Afrike treba izdvojiti od 265 do 500 evra, ne računajući aerodromsku taksu, koja je 80 evra po osobi. I za istočniju varijantu letovanja u Hurgadi, egipatskom letovalištu omiljenom među srpskim turistima, slične su ponude u ovdašnjim agencijama. Slobodnih mesta za, uglavnom, polupansione ima po ceni od 265 evra, koliko je u hotelima sa dve zvezdice do 450 evra ili 600 evra, koliko je „ol inkluziv“.

Za ljubitelje ostrva, Krit je vrlo zanimljiva destinacija i nama zbog cene slabije dostupna, tako da ponuda od 330 evra po osobi za deset dana na Kritu mnogima može da bude privlačna.

Uvek atraktivna Španija i ove sezone je među omiljenim letovalištima, naročito Kosta Brava za koju su pojedine agencije rasprodale aranžmane i to uglavnom za predsezonu, dok mesta ima za letovanja u julu i avgustu po ceni od 300 do 900 evra.

Iako se agencije ne utrkuju s ponudama za crnogorsko primorje jer tamo obično turisti „idu na svoju ruku“, pojedine nude povoljne aranžmane na budvanskoj rivijeri. S druge strane, svake godine sve je veći broj ponuda za Hrvatsku, a jedna od njih je i osam dana na Kvarneru, u Opatiji po ceni od 230 evra po osobi do 540 evra u sobi sa četiri zvezdice s pogledom na more.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oglasili se Rusi: Oslobođeno

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ruska vojska oslobodila selo Berdiči iz predgradja Avdejevke, prenose RIA Novosti.

13:02

2.5.2024.

1 d

Podeli: