Šerijat spas za finansijski sistem?

Asistenti sa Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini (BiH) ocenjuju važeći finansijski sistem u svetu kao neefikasan i sumnjive vrednosti.

Izvor: B92

Utorak, 06.03.2012.

19:26

Default images

Oni se zalažu se za stvaranje sistema zasnovanog na elementima šerijatskog prava.

U tekstu "Islamsko finansiranje na Zapadnom balkanu - Perspektive i zakonski izazovi" u kvartalnom izdanju Arapsko pravo predlaže se stvaranje tržišta koje bi omogućilo investitorima da nudeći učešće u projektima traže i da direktno učestvuju u upravljanju projektom.

Autori Asim Jusica, sa katedre za pravo, i Ašraf Ismailb, sa katedre za finansije, bave se i neophodnim reformama za uvođenje islamskog finansiranja i predlažu zaštitu prava svojine kroz finansijske arbitražne mehanizme umesto kroz parničenje.

Arbitraže bi, kako navode asistenti sa Američkog univerziteta u Sarajevu, smanjile troškove i doprinele jačanju poverenja investitora.

Navodi se i da je islamsko finansiranje jedan od najbrže rastućih sektora u globalnom finansijskom sistemu, posebno u uslovima globalne krize, kada raste interesovanje za alternativne forme i stilove investiranja.

Takođe se navodi da trenutno u 51 zemlji ima više od 300 finansijskih institucija, kao i 250 investicionih fondova, koji rade po islamskim etičkim principima.

Islamska uprava za finansijske usluge procenila je da je u 2008. vrednost ukupne imovine pod upravom islamskog finansijskog sektora bila 700 milijardi dolara.

Istovremeno britanski magazin Ekonomist procenjuje da je vrednost islamskog finansijskog tržišta u 2009. godini dostigla 850 milijardi dolara.

U tekstu se napominje i da se termin islamske finansije pogrešno upotrebljava jer ukazuje da islamski principi postoje nezavisno u globalnom finansijskom sistemu, iako se radi o delu klasičnog sistema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: