I Srbi i Grci rade više od Nemaca

Iako vlada mit da su lenjivci koji su navikli da im pomaže Evropa, radnici u Grčkoj rade koliko i njihove kolege iz razvijenih zemalja, pokazuju istraživanja.

Izvor: B92

Nedelja, 26.02.2012.

00:52

Default images

Prema najnovijim podacima OECD, prosečan radnik iz Grčke tokom jedne godine sakupi oko 2.200 radnih sati, odnosno čak 800 sati više od Nemaca.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je među glasnijim podržavaocima teze da se u prezaduženim zemljama EU zabušava i ne radi dovoljno, te da su radnici veliki neradnici, ali istraživanja ipak govore suprotno.

Italijani, recimo, za posao odvajaju oko 1.750 časova za godinu dana, Španci oko 1.650, Portugalci 1.720 časova. Francuzi utroše po 1.550 sati na svoje poslove. Ruku na srce, Britanci uživaju u visokom standardu, ali i troše oko 2.000 sati godišnje na svoja radna mesta. Ipak, broj sati provedenih u kancelariji slabo pomaže običnom stanovništvu čije su se plate u Grčkoj za nekoliko poslednjih godina "srozale" i po 600-700 evra i spale na prosek od oko 500. Sa druge strane, Nemci nemaju tih problema. Njihova radna snaga, po prijemu nadnica, u proseku izbroji po 2.000 evropskih novčanica, pa je osmeh glavna karakteristika germanskih lica.

Prema rečima ekonomista, "kvaka" je u tome da se strukturno privrede zapadnih zemalja razlikuju od država u kojima vlada "divlji kapitalizam".

Ekonomista Miroslav Zdravković kaže da "podaci OECD-a svakako ne lažu i nimalo nisam iznenađen što su rezultati takvi. Ali to što Grci rade više od Nemaca nikako im ne garantuje i veće plate. Grčka živi od turizma, a u zapadnom svetu gotovo da svako selo ima neku svoju fabriku, a često i po više njih. Grci rade mnogo, ali jako slabo nešto stvaraju i izvoze, pa se njihov rad, praktično, i ne vidi".

"Još jedna stvar je jako bitna. Dok je u zapadnom svetu normalno da veći deo profita određene kompanije završi u novčanicima zaposlenih, u zemljama divljeg kapitalizma situacija je obrnuta i najveći deo kolača ide u ruke vlasnika. Sve dok se situacija na tom polju ne promeni, konstelacija snaga će biti takva da Grci rade više, a zarađuju manje od Nemaca", smatra on.

Priču o "divljem kapitalizmu" i situaciji gde se mnogo radi a malo zarađuje vrlo lako mogu prepoznati i građani Srbije. Naime, iako se Srbija ne može pohvaliti visokim životnim standardom, po broju radnih sati uveliko prestižemo najrazvijenije zemlje članice EU.

Prema podacima OECD-a, Srbi su sa četiri sata i 23 minuta rada dnevno nadvisili Nemce, koji rade tri sata i 52 minuta, Turke čiji dnevni rad u proseku iznosi četiri sata, kao i Dance sa četiri sata i 15 minuta. Ipak, prema mišljenju ekonomista, dok nam se privreda bude bazirala na principu „banka - pekara - picerija", teško je da ćemo se radovati nekoj povišici, regresu i trinaestoj plati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

127 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: