Utorak, 21.02.2012.

19:43

Diplomirali, a sad nemaju zvanje

Članovi Konferencije univerziteta Srbije (KONUS) upozorili su da u Srbiji još ne postoji Nacionalni okvir kvalifikacija.

Izvor: Tanjug

Default images

Oni navode da zbog toga 60.000 ljudi nema svoje mesto na tržištu rada, jer ih poslodavci ne prepoznaju.

Predsednica Nacionalnog saveta za nauku i tehnološki razvoj profesorka Vera Dondur je podsetila da je Nacionalni savet za visoko obrazovanje usvojio listu zvanja, ali se kroz nju ne prepozanju neka zanimanja.

Sada imamo sitauciju da kada student nakon završenog fakutleta dodje u službu za zapošljavanje da se prijavi da mu se upiše zvanje u radnoj knjižici koje ga kvalifikuje da negde konkuriše, to ne može da se učini, jer zvanja nema na listi, rekla je ona.

"Ne može svaki studijski program da ima zvanje, jer je to besmisleno, ako imamo 1.500 studijskih programa, ne možemo imati isto toliko zvanja", rekla je Dondur, smatrajući da ovim pitanjem treba da se pozabavi KONUS.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu Milan Vesković je predložio da se izmeni i dopuni lista zvanja iz odgovarajućih oblasti, smatrajući da je nedopustivo da se, na primer, diplomirani profesor fizike - master ne može zaposliti u osnovnoj školi, jer takav stručni naziv ne postoji u listi zvanja.

Različite grupacije fakutleta akreditovale su različite studijske programe, sa različitim stručnim nazivima koje dobijaju nakon završetka studija, rekao je Vesković, smatrajući da je velika prepreka nedostatak Nacionalnog okvira kvalifikacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: