Irci i Hrvati oru zadružne njive

Bivši radnici poljoprivrednih preduzeća iz Odžaka traže od opštine povraćaj zadružne imovine oduzete kroz privatizaciju preduzeća u kojima su ostali bez posla.

Izvor: B92

Petak, 23.12.2011.

10:22

Default images

Nenad Ilić, predsednik Udruženja za borbu protiv korupcije „Obruč" u Ratkovu, koji je koordinator radničkog protesta u odžačkoj opštini, rekao je da je u Srpskom Miletiću oduzeto 2.180 hektara zadružne zemlje, u Ratkovu 2.008 hektara i oko 2.000 hektara u Bačkom Brestovcu.

"Zadružna imovina je oduzeta na perfidan način, zajedničkom prodajom društvene, državne i zadružne imovine, sve pod firmom društvene svojine. Oranice koje pripadaju zadrugarima preuzeli su stranci preko lokalnih tajkuna", ističe Ilić. On navodi da je kroz katastarske liste nepokretnosti obradiva zemlja u Ratkovu preneta na hrvatsku kompaniju „Žito grupa" u Osijeku, a oranice u Srpskom Miletiću i Bačkom Brestovcu pripale su firmi iz Irske.

"Prema Zakonu o privatizaciji i Ustavu Srbije, stranac ne može da bude vlasnik obradivog poljoprivrednog zemljišta u našoj zemlji.Ovde je reč o oduzimanju teritorije naše države. Ako se ovako nastavi, mi u Vojvodini moraćemo da tražimo pasoš i azil kao naša braća na Kosovu. Šta će nama asfalt na ulicama ako su nam stranci oduzeli njive, na kojima više ne možemo da radimo?", napominje Ilić.

Nakon što su bivši radnici poljoprivrednih preduzeća „Miletić" iz Srpskog Miletića, „Vojvodina" iz Bačkog Brestovca i „Ratkovo" iz istoimenog sela protekle sedmice blokirali sednicu SO Odžaci, predstavnici lokalne samouprave su obećali da će do 22. decembra doneti rešenje o vraćanju zadružne imovine u Srpskom Miletiću.

Uzurpirano 100.000 hektara

Predsednik Udruženja za borbu protiv korupcije „Obruč" Nenad Ilić očekuje da opština Odžaci, nakon što ispuni zahtev zadrugara PP „Miletić", donese rešenja o vraćanju zadružne zemlje i u preduzećima u Bačkom Brestovcu i Ratkovu.

Ilić kaže da bivši radnici 35 poljoprivrednih preduzeća u Bačkoj i Banatu potražuju više od 100.000 hektara zadružnih parcela oduzetih u privatizaciji.

Predsednik Udruženja manjinskih akcionara u PP „Miletić" Milivoje Bukilić rekao je za Press da su Odeljenju za imovinsko-pravne odnose opštinske uprave u Odžacima predati kupoprodajni ugovori kao nepobitni dokazi da je otuđena zemlja ovog preduzeća bila zadružna imovina, koja nije smela da bude privatizovana.

"Pre privatizacije PP „Miletić" 2003. godine, tadašnji direktor Agencije za privatizaciju, a sadašnji premijer Mirko Cvetković upozorio je rukovodstvo preduzeća da zadružna imovina ne može da bude predmet privatizacije. Na to su ukazali i zadružni savezi Srbije i Vojvodine, ali je uprkos tome direktor PP „Miletić" Zoran Đorđević, pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću, izjavio da u preduzeću nema zadružne imovine", navodi Bukilić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: