Milioni za rakete kojih nikad nema?

Na protivgradne rakete koje i Gugl jedva da prepoznaje, Srbija, tj. njeni građani, svake godine bace oko tri miliona evra. U najmanju ruku. A raketa nikad nema.

Izvor: B92

Subota, 30.07.2011.

00:08

Default images

Kako se i koliko zapravo troši, tj. ispaljuje u vetar a ne u oblake – ni milicija ne zna.

Savet za borbu protiv korupcije, koji se pozabavio ovom problematikom, obratio se prošle jeseni premijeru Mirku Cvetkoviću, obavestivši ga da se za odbranu od grada, ne samo za rakete već za ceo sistem zaštite, izdvaja neverovatnih deset miliona evra godišnje!

U tom dopisu Savet upozorava na to da će se, ako se tako nastavi, na ime odštete svake godine trošiti još četiri milijarde dinara. Navedeno je da postojeća metodologija odbrane od grada i netransparentan rad RHMZ-a stvaraju prostor za pojavu velikih zloupotreba i korupcije, da u Srbiji ne postoji jasna strategija protivgradne zaštite, kao ni kontrola novca koji se u te svrhe troši, a da ceh plaćaju usevi, tj. poljoprivrednici i svi ostali građani jer su te pare njihove.

Samo zbog nepostojanja evidencije o broju kupljenih raketa, u prethodnom periodu pričinjena je šteta od preko 8,5 miliona evra, ukazao je Savet, dodajući da su gubici zapravo mnogo veći ako se „uračuna“ i nepoštovanje Zakona o javnim nabavkama. Osim toga, dodaje se da je sporan i kvalitet raketa jer za sastav reagensa i srebro-jodida ne postoji prava kontrola.

Ove godine situacija je drugačija utoliko što je sektor protivgradne zaštite iz RHMZ-a prešao u MUP. Ni policija nije sačuvala useve.U MUP-u vele da su preuzeli službu ali ne i rakete pa su primorani na to da ih usred leta traže, a dobijaju odgovor – “nema para”.

"Srbiji bi ovog trenutka trebalo da je na raspolaganju oko 15.000 protivgradnih raketa, a naručeno je samo 3.000 i one će stići tek za mesec dana, što je nedopustivo. U ovom sektoru imamo nasleđenu situaciju i postoje indicije koje ukazuju na to da je bilo nenamenskog trošenja jer para nema, a ni protivgradnih raketa. Mi ubrzano radimo na tome da se situacija u ovom sektoru poboljša jer je mnogo lakše sprečiti grad nego plaćati nastale štete", kazao je pre nekoliko dana ministar policije i potpredsednik Vlade Ivica Dačić dok je obilazio protivgradne lansirne rampe u Sremu.

Ministar je dodao da na teritoriji Srbije postoji ukupno 1.600 protivgradnih stanica, od kojih 139 nema nijednu protivgradnu raketu.

Rakete uopšte i ne štite od grada?!

I tako bacamo silne pare dok grad tuče voćnjake, njive, paore i sve poreske obveznike. S druge strane, po tvrdnji profesora Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu dr Milivoja Gavrilova, protivgradne rakete ne štite od grada. Naprotiv.
Kako kaže ovaj stručnjak, zaštita od grada pucanjem u oblake nije naučno potvrđena, već je zasnovana na hipotezi staroj više od 50 godina. Takođe, on u studiji o uticaju zasejavanja oblaka na pojavu grada u Srbiji, priznatoj u svetskim stručnim krugovima, dolazi do rezultata da zasejavanje više utiče na pojavu grada i sugradice nego što ih smanjuje.

"Međutim, iako naučni eksperimenti dokazuju da je besmislena, kod nas je kao metodologija prihvaćena pretpostavka da se zasejavanjem oblaka srebro-jodidom može sprečiti šteta od grada", naglašava Gavrilov, ističući da ni Svetska meteorološka organizacija ne afirmiše protivgradnu odbranu te da država svakako ne treba da je finansira iz budžeta jer to nije praksa nigde, sem u nekoliko komšijskih zemalja.

"Ali, u Srbiji od nje žive proizvođači opreme, kontrolori budžetskih sredstava, operativci, analitičari, propagandisti, pa i sami naučnici, koji prikrivaju činjenice koje su u svetu već odavno poznate", ističe on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: