Neće više biti nelegalnih diskova

Skupština Srbije usvojila je Zakon o optičkim diskovima koji bi, prema rečima predlagača, trebalo da spreči nelegalnu proizvodnju i promet diskova.

Izvor: B92

Petak, 15.07.2011.

00:01

Default images

Resorni ministar Žarko Obradović rekao je da je cilj rešenja o optičkim diskovima da smanje stepen piraterije u Srbiji, koji je trenutno jedan od najvećih u Evropi.

Usvajanjem tih zakonskih rešenja, smatra ministar, otvariće se mogućnost da se nadležni organi uspešnije i efikasnije bore protiv piraterije i “sive” ekonomije u proizvodnji i prometu diskova.

Zakonom je predviđeno da se proizvodnjom optičkih diskova bave samo pravna lica koja imaju licencu Zavoda za intelektualnu svojinu. Predviđeno je da se optički diskovi sa snimljenim sadržajem obeležavaju proizvođačkim kodovima koji pružaju informacije gde je disk proizveden i umnožen.

Zakonom je ustanovljena saradnja između Uprave carina i tržišne inspekcije i predviđena stroga kontrola nad uvezenim optičkim diskovima.

Sprečavanje nelegalne proizvodnje i prometa diskova trebalo bi, kako je naveo predlagač, da onemogući i izbegavanje plaćanja dažbina koje predstavljaju javni prihod.

Zakonom se pravno uređuje oblast proizvodnje, umnožavanja, prometa i uvoza i izvoza optičkih diskova i opreme za njihovo proizvođenje i reprodukovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: