NBS kamatom stopira pad dinara

Narodna banka Srbije juče je podigla referentnu kamatnu stopu za ceo procenat, tako da sada iznosi 10,5 odsto.

Izvor: B92

Petak, 12.11.2010.

00:07

Default images

Kako je saopšteno iz centralne banke, pri donošenju odluke Izvršni odbor NBS je uzeo u obzir pre svega potrebu zaustavljanja rasta inflatornih pritisaka, podstaknutih rastom cena hrane, efekta ranijeg pada dinara i bržeg oporavka tražnje nego što je očekivano.

U Narodnoj banci ističu da je rast cena hrane bio ključni faktor rasta inflacije u poslednjim mesecima, a na dalju inflaciju će uticati dosadašnji pad kursa, koji će podići cene uvoznih proizvoda.

„Istovremeno, nastavak ekonomskog oporavka, kao i odluka o odmrzavanju zarada u javnom sektoru i penzija, doprineće slabljenju dezinflatornog uticaja agregatne tražnje“, poručuju u NBS-u, dodajući da je cilj povećanja repo stope bio da se pred kraj naredne godine inflacija vrati u predviđeni okvir, pošto se očekuje da će se u narednim mesecima kretati iznad gornje granice ciljanog koridora za 2011. godinu od četiri, plus-minus 1,5 odsto.

Ekonomista Goran Nikolić iz Centra za novu politiku kaže da je ovakva odluka NBS bila očekivana i da je njen cilj da se monetarna politika zaoštri i da se utiče na inflaciju u drugoj polovini 2011. godine.

"Podizanjem repo stope prinos na blagajničke zapise se približava prinosu na trezorske zapise, što je neophodno kako bi hartije NBS-a bile atraktivne za banke, odnosno kako bi centralna banka mogla da efektivno koristi repo stopu kao instrument monetarne politike. Mislim da će referentna kamata morati još da raste do kraja godine, tako da na kraju bude samo malo ispod stope na trezorske zapise, tako da verujem da nije sporno da ćemo imati bar još jedan procenat rasta repo stope u narednom periodu", ističe Nikolić.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Nikola Fabris takođe smatra da podizanje stope nije bilo neočekivano i da je to bio „očigledno iznuđen potez“.

"To je pre svega usmereno na zaustavljanje rasta kursa i neće uticati na kredite i kamatne stope. Kretanje referentne stope u narednoj godini će zavisiti od situacije u tom periodu, ali repo stopa u svakom slučaju ostaje daleko ispod maksimalne vrednosti koju je dostigla u prethodnom periodu od 17,5 odsto"
, zaključuje naš sagovornik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: