Monopol na gorivo ukida se 2011.

Monopol u sektoru nafte i gasa biće ukinut 1. janaura 2011. godine najavio je premijer Srbije Mirko Cvetković.

Izvor: Blic, Novosti

Ponedeljak, 12.04.2010.

01:29

Default images

Srpska vlada radi i na ukidanju monopola u železničkom saobraćaju i tržište električne energije biće otvoreno za nove proizvodjače, rekao je Cvetković otvarajući u Beogradu Medjunarodnu konferenciju o konkurenciji.

Vlada Srbije, kako je rekao Cvetković, nastaviće da radi na uvođenju konkurencije na srpskom tržištu. "Za Vladu Srbije ne postoji dilema monopol ili konkurencija. Mi podržavamo konkurenciju", rekao je premijer i podsetio da početkom ove godine već ukinut monopol u fiksnoj telefoniji.

Manje akcize nadoknaditi u budžetu

Ministarka finansija Diana Dragutinović kaže da će, kada je reč o mogućem smanjenju akciza na gorivo, prihvatiti svaki predlog koji će omogućiti da to smanjenje prihoda u budžetu bude nadoknađeno.

"Po Zakonu o budžetskom sistemu, koji predstavlja krovni zakon ministra finansija, kada god donesete neku odluku (a recimo neka to bude odluka o smanjenju akciza), morate doneti još jednu važnu odluku, a to je šta ćete od rashoda države da smanjite u istom iznosu, odnosno od prihoda da povećate", objasnila je Dragutinović.

Ni uredba neće oboriti cene goriva

Iako će Vlada usvojiti izmenu Uredbe o formiranju cena naftnih derivata, cene neće biti ništa realnije, kaže Nebojša Atanacković, predsednik UO kompanije Nafta.

"Razlika je samo u tome što će poskupljenja biti ređa, ali će cene manje-više ostati iste. Mi smo ranije imali sistem obračuna na mesec dana, i to sa promenama cena sirove nafte od 2,5 odsto, ali se od toga odustalo jer su skokovi cena goriva bili veći", kaže Atanacković.
Ocenjujući da je izmena Uredbe u stvari pokušaj Ministarstva da se zaustavi uznemiravanje javnosti čestim poskupljenjima goriva, on kaže da bi bilo bolje da se Srbija počela pripremati za poslovanje kakvo važi u tržišno orijentisanim zemljama.

"U tim zemljama se cene menjaju u zavisnosti od situacije, na dnevnom ili nedeljnom nivou, što znači da su to mala pomeranja cena do kojih dolazi u zavisnosti od situacije sa sirovom naftom", kaže Atanacković i dodaje da je realno očekivati da će se kako svet bude izlazio iz recesije, cena sirove nafte u narednom periodu postepeno povećavati, a onda će trgovci gorivo moći da poskupljuju još više.

Podsetimo, na predlog Ministarstva energetike Vlada Srbije će najkasnije do kraja ovog meseca usvojiti izmenu Uredbe o formiranju cena naftnih derivata, po kojoj će se cene goriva umesto na 15 dana, ubuduće usklađivati jednom mesečno. U skladu sa kretanjima sirove nafte na svetskom tržištu i kretanjem kursa dolara, presek cena naftnih derivata u Srbiji do sada je rađen na svakih 15 dana. Tako se poslednje poskupljenje desilo juče kada su benzin i dizel poskupeli u proseku za 1,16 dinara, odnosno za 1,06 odsto.

Po novom predlogu Ministarstva, cene derivata će se sa kretanjem cena sirove nafte na svetskom tržištu i kursa dolara usklađivati jednom mesečno. A uslov za njihovu promenu sticaće se kada se ukupna cena nafte promeni najmanje za 3,5 odsto naviše ili naniže, umesto dosadašnjih 1,5 odsto.

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Dušan Mrakić kaže da "to znači da gorivo u narednih mesec - mesec i po ne mora da poskupi. Da smo to primenili od Nove godine, bilo bi recimo dva poskupljenja, a ne šest kao do sada".

Od prošle nedelje cena nafte i kurs dolara viši su za sedam odsto i u slučaju da važi postojeća uredba i cene nafte, pred 1. maj gorivo bi moglo da poskupi za oko četiri dinara.

Na pumpama gorivo i dalje po starim cenama

Na najvećem broju benzinskih pumpi i gorivo se i dalje prodaje po starim cenama, ali se poskupljenje za oko dinar očekuje možda već i od utorka. Svi trgovci naftnim derivatima čekaju šta će uraditi Naftna industrija Srbije i za koliko će podići cenovnike. U ovoj kompaniji, pak, tvrde da će postupiti u skladu sa važećim propisima i poslovnom politikom.

Prema odobrenim cenama, litar motornog benzina od 95 oktana može da košta najviše 115,7 dinara, a evrodizela 116 dinara. Ipak, najveći broj trgovaca evrodizel prodaje u rasponu od 104,9 do 109,9 dinara, a glavni razlog je zarada u razlici između uvozne i prodajne cene od 15 do 18 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: