Još bez rasprave o kreditu za NIS

Sednica Komisije za restrukturiranje i privatizaciju javnih preduzeća o zahtevu NIS-a za uzimanje kredita još nije zakazana.

Izvor: B92

Petak, 31.08.2007.

10:14

Default images

Komisija, čiji je predsednik vicepremijer Srbije Božidar Đelić, najverovatnije će se sastati sledeće nedelje, ali se ne očekuje da na njoj bude raspravljano o modelu privatizacije NIS-a, niti donošenje odluke o raspisivanju tendera, rečeno je agenciji Beta u kabinetu potpredsednika Vlade Srbije.

Poslovodstvo NIS-a, podržano Upravnim odborom te kompanije, tražilo je odobrenje države za uzimanje zajma od 372 miliona evra za investicije, ali su izgledi da se NIS-u odobri toliko zaduživanje veoma mali.

Verovatnije je da će saglasnost biti data za uzimanje zajma manjeg od 100 miliona evra, NIS bi oko 100 miliona evra trebalo da izdvoji iz sopstvenih prihoda, dok bi ostatak novca potrebnog za investicije trebalo da obezbedi strateški partner, posle privatizacije.

Kako navodi Betin izvor, to je i suština predloga privatizacionog savetnika, koji je sugerisao što manje komercijalno zaduživanje i obezbedjivanje što više novca iz prihoda same kompanije. Iako su investicije NIS-u neophodne zbog sve većeg i bržeg gubitka udela na trzištu naftnih derivata u Srbiji, uzdržavanje od prevelikog zaduživanja zasnovano je na strahu da neće biti moguća odgovarajuća kontrola trošenja novca.

Da su strane naftne kompanije počele da uzimaju veliki deo tržišta priznao je nedavno i generalni direktor NIS-a Srđan Bošnjaković, negirajući da je ta kompanija monopolista iako ima 35 odsto ukupnog broja pumpi u zemlji.

Strane kompanije, naime, uprkos mnogo manjem broju maloprodajnih objekata, preuzimaju promet NIS-u zahvaljujući dobroj pozicioniranosti svojih benzinskih stanica.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović ranije je ocenio da bi jedino opravdano bilo zaduživanje Naftne industrije Srbije (NIS)
za neodložne ekološke projekte, u iznosu znatno manjem od 400 miliona evra.

Navodeći da je to njegov lični stav, Popović je rekao da je neophodno nastaviti ekološku modernizaciju rafinerija u Pančevu i Novom Sadu, pre svega rekonstrukciju pretakališta i postrojenja za rekuperaciju gasova iz baklje.

Jedina sednica Komisije za restrukturiranje i privatizaciju javnih preduzeća na čijem dnevnom redu je bila privatizacija NIS-a, održana je krajem jula.

Generalni direktor NIS-a Srđan Bošnjaković ranije je najavio da do kraja avgusta očekuje odobrenje Skupštine akcionara za kreditno zaduživanje, na osnovu mišljenja privatizacionog savetnika i Komisije za restrukturiranje javnih preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: