"Brži rast plata dogodine i stižemo komšije"

Ekonomista Milojko Arsić ocenio je da je Srbija ostvarila dobar rast, ali i dodao da je on i dalje niži u odnosu na zemlje regiona.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.12.2016.

12:12

Foto: Thinkstock

“U Srbiji je ove godine premašen pretkrizni BDP, jedna smo od poslednjih zemalja u Evropi koja je to ostvarila. Rast je dobar, iako ne spektakularan, ali dobro je što ne zavisi od rasta samo jednog sektora već na njega utiče i rast građevinarstva, industrikske proizvodnje”, kazao je Arsić na predstavljanju časopisa Kvartalni monitor.

Arsić, koji je glavni i odgovodni urednik časopisa koji izdaje Fondacija za razvoj ekonomske nauke, međutim, kaže da je to i dalje niže nego u zemljama regiona.

“Ako uperedimo sa prosekom u regionu, rast Srbije je manji u odnosu na zemlje regiona, a razlog je zakasnela fiskalna konsolidacija. Naredne godine se očekuje da ćemo sustići zemlje regiona. Rast iduće godine će biti tri odsto. Nepoljoprivredni BDP će ubrzati rast sa 2 na 3 procenta dogodine”, naveo je Arsić.

Prema njgeovim rečima, ove godine je ostvarena najveća stopa rasta u prethodnih nekoliko godina, deficit je blizu istorijskog mibimuma, najmanji u prethodnih 10 godina, a uzrok je sprovođenje fiskalnog prilagođavanja.

“Donete su i neke mere za rešavanje loših kredita, čekamo rezultate mada kažu da nisu sigurni jesu li izvodljive”, navodi on.

Dodao je da su česti izbori, dug izbor vlade relativno loše uticali, i da se fokus se većim delom godine pomera sa sprovodjenja reformi.

“Nakon skoro dve godine uslovi trgovine sa svetom su pogoršani usled rasta cene energenata. Srbija treba da izvrši prilagođavanje jer se očekuje rast cene energenata i kamatnih stopa”, rekao je Arsić.

Kako su naveli, plate u ovoj godini rastu, u skladu su sa privrednom aktivnosti, ali odudaraju od produktivnosti. “Sledeće godine se očekuje brži rast zarada zbog povećanja minimalne cene rada i rasta plata javnog sektora”.

Dinar je jedna od najstabilnijih valuta, ima minimalnr fluktuacije. Srbija će ostvariti niži fiskalni deficit u odnosu na zemlje regiona, i proseka EU. Procene su bile 1,5 odsto, a izgleda da će biti nešto više od 1 procenat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: