Kamere snimaju, ali ne kažnjavaju

U Beogradu postoji ukupno 14 raskrsnica sa video-nadzorom, ali se još uvek ne šalju kazne vozačima koji su snimljeni kako prave prekršaj.

Izvor: B92

Petak, 22.10.2010.

10:13

Default images

Osim na „pametnoj raskrsnici" ulica Starine Novaka i Cvijićeve, u Beogradu postoji još 13 raskrsnica sa video-nadzorom. Iako su neke od njih u funkciji skoro godinu dana, one trenutno služe samo za posmatranje „gustine" saobraćaja, ali ne i za kažnjavanje vozača koji prave prekršaje.

Svih 14 kamera povezano je sa centralom saobraćajne policije u Bulevaru despota Stefana koja nadzire gradske ulice.

Čekaju rezultate ispitivanja

Međutim, iako je snimak, prema novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja validan dokaz prekršaja na sudu, do sada nije napisana nijedna kazna nesavesnim vozačima.

Na pitanje kada će saobraćajna policija početi da šalje kazne na adrese vozača, u Upravi MUP- a za Beograd rekli su da „još uvek ne mogu da daju informacije o tome jer se čekaju rezultati određenih ispitivanja". Ipak, kako nezvanično saznajemo, kažnjavanje nije ni bilo planirano kada su postavljane kamere, već je namera bila da se na vozače utiče preventivno tako što će voziti pažljivije misleći da su snimljeni u prekršaju.

U prilog tezi da su kamere postavljene da bi se zastrašili vozači govori naš sugrađanin. - Kamera u Starine Novaka pre mesec dana me je slikala nekoliko puta jer sam, priznajem, vozio većom brzinom od propisane dok sam se kretao nizbrdo. Prepao sam se misleći da ću platiti ogromnu kaznu, ali mi do sada nije stigla. Ipak, od tada, za svaki slučaj, vozim mnogo opreznije kad prolazim tuda - kaže jedan od vozača koji bi, ipak, da ostane anoniman.

Gradski sekretar za saobraćaj Dragoljub Đakonović kaže da neke od tih kamera na raskrsnicama postoje bezmalo već šest meseci, pa čak i godinu dana.

Prate kretanje žutim trakama

- Prema informacijama koje imam iz MUP-a, da bi se podaci sa njih koristili u svrhu kažnjavanja čekaju se atesti Zavoda za mere i dragocene metale i Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Sledećeg četvrtka, 28. oktobra, održaće se sastanak sa predstavnicima saobraćajne policije tim povodom i tada ćemo izvesnije znati kada će snimci sa kamera početi da se koriste za sankcionisanje vozača koji prave prekršaje. Svima nam je u interesu da one što pre počnu da se koriste. Nije samo reč o merama protiv nesavesnih vozača, već je nama iz Sekretarijata i grada bitno i sa stanovišta merenja protočnosti saobraćaja, da bismo deblokirali raskrsnice i pratili nedozvoljeno kretanje žutim trakama koje ometaju vozila javnog gradskog prevoza - istakao je Đakonović.

Ostale raskrsnice sa video-nadzorom

1. Bulevar Nikole Tesle - Ušće
2. Bulevar Mihajla Pupina - Milentija Popovića
3. Bulevar Mihajla Pupina - Španskih boraca - SIV
4. Bulevar Nikole Tesle - Trešnjin cvet
5. Brankov most - beogradska strana
6. Omladinskih brigada - Jurija Gagarina
7. Jurija Gagarina - Proleterske solidarnosti
8. Tošin bunar - Studentska
9. Bulevar Vojvode Mišića - ulaz u Sajam
10. Ustanička - Specijalni sud
11. Bulevar kneza Aleksandra - Botićeva
12. Bulevar despota Stefana - Jovana Avakumovića
13. Dečanska - Vlajkovićeva

Izvor - PressOnline (A. Vlahović)

Beograd: Prva "pametna" raskrsnica

Raskrsnice: Prekršaji u mreži

Nije prekršaj svako zaustavljanje

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: