Test: Kia Pro_cee’d 1.4 CRDi LX Dynamic

Veoma atraktivan, bezbedan i štedljiv – to su ukratko najvažnije osobine modela Kia Pro_cee'd sa 1.4 litarskim dizel motorom od 90 "konja".

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 09.08.2015.

17:06

Default images
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4310/1780/1430 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2650 mm

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Kije odavno nisu samo jeftini automobili koji se ne kvare. Sa godinama se promenilo dosta toga.

Osim što su i dalje veoma povoljne za novčanik, većina modela je postala i vrlo privlačna u estetskom smislu.

Pro_cee'd je kupe koji već godinama unazad nema mnogo konkurenata a najnovija generacija je jedan od najlepših i najatraktivnijih modela u klasi.
Kia Pro_cee’d 1.4 CRDi: zapremina 1396 ccm; snaga 66 kW (90 KS) pri 4000 o/min; maks. obrtni moment 220 Nm pri 1500-2750 o/min
Nedavno smo testirali model sa 1.6 dizel motorom sa 128 ks a sada je na red došla verzija sa istom opremom, pa čak i bojom, ali sa manjim dizelašem zapremine 1.4 litra koji raspolaže sa 90 ks.

Ukoliko se donese zakon ili uredba po kojoj mladi vozači neće smeti da voze snažne automobile, ovaj model će biti idealan za početnike ali i sve one kojima je bitna niska potrošnja.

Priznajemo, prilično smo bili skeptični u pogledu snage ali auto nas je vrlo brzo razuverio. Ubrzanja uopšte nisu slaba tako da ovaj Pro_cee'd prilično snažno "zakucava" za sedišta.
Razlika u odnosu na veći i jači motor oseća se tek pri većim brzinama kada mali dizelaš prestaje da bude eksplozivan.

Sa druge strane, gradska vožnja je kao stvorena za ovaj motor. Maksimalni obrtni moment je dostupan već pri 1500 obrtaja u minuti, tako da je prilično elastičan i spreman da povuče na svaku komandu gasa.

Zanimljivo je to da ume da "pokaže zube" u gradskoj vožnji. Uopšte nije trom, naprotiv. Omogućava vrlo žustru vožnju i neće kazniti vozača u slučaju da nije u optimalnom stepenu prenosa.

Doduše, prenosni odnosi menjača su prilično kratki, tako da omogućavaju vozaču da situaciju uvek drži pod kontrolom čak i ako nije najsigurniji koji su to optimalni obrtaji i stepen prenosa.
Ono što nas je najviše iznenadilo je potrošnja po gradu. Kako god da vozite, Pro_cee'd neće trošiti više od sedam litara.

Ukoliko vodite računa o optimalnom stepenu prenosa a volite nagla ubrzanja i međuubrzanja, kao što se desilo u našem slučaju tokom testa, automobil će trošiti tek nešto više od šest litara, što je zaista odličan rezultat.

Vožnja na otvorenom još više spušta potrošnju. Magistralni putevi omogućavaju ovom motoru da pokaže svoje najbolje strane.

Međutim, ono što mu ne prija baš previše je autoput. Pri 130 km/h Pro_cee'd troši između 7,5 i 8,0 l/100 km, a veće brzine je sigurno dodatno podižu.
Ovaj motor nas praktično uči da budemo racionalni i da izbor automobila prilagodimo stvarnim potrebama.

Ako se neko uglavnom vozi po gradu, 1.4 CRDi je pravi izbor, a ako je vožnja autoputem prioritet, preporučujemo 1.6 CRDi sa 128 ks.

Razlika u ceni je oko 1.300 evra i zaista je vredna doplate s obzirom na znatno bolja međuubrzanja pri velikim putnim brzinama od 130 km/h i više.

Sa druge strane, ako se uglavnom vozite po gradu, za taj iznos možete da kupite dosta goriva ali i da štedite tokom same vožnje jer je slabiji motor za oko litar manji potrošač u gradu.
Pro_cee'd sa slabijim dizelašem i felnama prečnika 16 inča manje neravnine prijatnije upija, tako da se može reći da je vrlo udoban.

Ovaj automobil na tržištu nema mnogo konkurenata. Kupe verzije koje su stilski znatno različite od hečbeka i dostupne širem sloju kupaca imaju samo Renault Megane i još uvek aktuelna, stara Opel Astra, a oba vozila nisu baš u cvetu mladosti .

U odnosu na njih Pro_cee'd ima kvalitetnije materijale u unutrašnjosti, bolju ergonomiju i kvalitet završne obrade a tu je i nezaobilazna sedmogodišnja garancija.
Prtljažnik: 380/1225 l
Na žalost, jedina mana je to što se 1.4 dizelaš ne poručuje sa boljim paketima opreme, tako da ako neko želi automatsku "klimu", detalje od eko kože na sedištima i u vratima, LED dnevna svetla i elektrosklopive retrovizore, moraće da se odluči za neki od jačih motora a to već dosta diže i cenu.

Ovako opremljen Pro_cee'd je idealan za mlade vozače koji vode računa o svom budžetu za gorivo ali i imidžu i bezbednosti - tu su alu felne prečnika 16 inča, Bluetooth konekcija za telefoniranje, zadnji parking senzori…

Kia Pro_cee’d 1.4 CRDi LX Dynamic košta 15.690 evra.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Kia Pro_cee’d 1.4 CRDi LX Dynamic
zapremina motora 1396 ccm
snaga 66 kW (90 KS) pri 4000 o/min
maks. obrtni moment 220 Nm pri 1500-2750 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni
dimenzije (d/š/v) 4310/1780/1430 mm
međuos. rastojanje 2650 mm
prtljažnik 380/1225 l
rezervoar 53 l
masa 1212 kg
pneumatici 205/55 R 16
maks. brzina 170 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 13,5 s
potrošnja (otv.put/komb./grad) 3,6/4,1/5,3 l/100 km
emisija CO2 109 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: