Prva vožnja: Toyota Yaris (redizajn)

Treća generacija Toyote Yaris dobila je i svoju restilizovanu verziju. Uz mnogobrojna poboljšanja sa preko hiljadu novih komponenti i potpuno novi dizajn prednjeg dela, Yaris je na putu da se dopadne još široj publici.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 19.10.2014.

14:13

Default images

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Kod nekih modela je uočljiva podela na "muške" i "ženske", a ako je Yaris nekada važio za "ženski" auto, to sada definitvno više ne stoji.

Čak se ne može reći ni da je isključivo mladalački auto.

Redizajnom je dosta toga izmenjeno pa je u nekim verzijama naglašena konzervativna strana koja će se svakako dopasti i starijim kupcima.
Na poziv kompanije Toyota Srbija prisustvovali smo evropskoj prezentaciji redizajniranog Yarisa u Diseldorfu.

Nemački centar umetnosti je odabran kao grad koji najbolje reprezentuje glavne osobine osveženog Yarisa – zanimljiv dizajn, tehničku besprekornost i naizmenično konzervativan i veseo karakter.

Šta je zapravo novo? Iako je u pitanju restilizacija, promenjeno je hiljadu delova, odnosno novih komponenti.
U razvoj je utrošeno čak 85 miliona evra, tako da je Yaris u velikoj meri poboljšan i to u svakom pogledu.

U stvari, Toyota ga predstavlja kao potpuno nov auto s obzirom na broj izmena.

Daleko od toga da je stari bio loš, novi je samo nadogradnja na ono što je već bilo dobro.
Ono što se prvo primećuje je, naravno, dizajn. Prednji kraj je veoma sličan onom na manjem bratu – modelu Aygo.

Tu je, sada već karakteristiačan, "X" dizajn koji male Toyote odmah izdvaja od ostalih automobila.

Iako spreda sada izgledaju vrlo slično, Yaris se dosta razlikuje od Toyote Aygo, tako da neće biti problema sa prepoznavanjem.
Kupcima su na raspolaganju i dalje četiri verzije, u pogledu motora.

Tu je trocilindrični benzinac koji je u najvećoj meri izmenjen u odnosu na ostale motore, zatim četvorocilindrični 1.33 benzinac sa 99 KS i 1.4 dizelaš od 90 "konja".

Zapadnoevropskim kupcima je, procentualno gledano, najzanimljivija hibridna varijanta, koja učestvuje sa čak 28 posto u ukupnoj prodaji Yarisa!

Na žalost, kod nas ne postoji interesovanje za ovaj model zahvaljujući državi, što je još jedan pokazatelj da smo crna rupa u sred Evrope.
Toyota je za novinarsku prezentaciju u Diseldorfu pripremila gotovo sve verzije. Mi smo se odlučili da probamo one modele za koje smo pretpostavili da ćemo najmanje imati prilike da ih vozimo u Srbiji.

Najslabiji 1.0 motor nam se učinio kao zanimljivo rešenje jer je nepravedno zapostavljen. Kupci ga izbegavaju zbog male snage ali je u ovoj restilizaciji doživeo pravu renesansu i pogledu ponašanja u vožnji.

To je isti motor kao i u novoj Toyoti Aygo. Priznajemo, i mi smo bili skeptični ali nas je motor u praksi prijatno iznenadio.

U Yarisu nas je bilo troje. Ruta je vodila lokalnim seoskim putevima ali i čuvenim "autobanom". Za snažnija ubrzanja je neophodno pritisnuti papučicu gasa do kraja, ali kada je u autu samo vozač, tako nešto neće biti potrebno.
Svakako treba imati na umu da je pre svega namenjen gradskoj vožnji, ali moramo da priznamo da mu ni najmanje ne smeta krstareća brzina od 130 km/h, pri čemu troši skromnih šest do šest i po litara.

Nailazimo na znak za prestanak svih ograničenja a mi pod haubom imamo tri cilindra i 69 "konja". Šta sad? Pun gas, petnaestak sekundi strpljenja i Yaris 1.0 stiže do 170 km/h po cajgeru!

Nemačko gorivo, vetar u leđa ili nešto drugo, tek mala Toyota se nije obrukala na najbržem autoputu na svetu. Vraćamo se u grad a auto nekako bolje vuče. Konstatujemo da ne bismo imali problem da se svakodnevno vozimo do posla i nazad u najslabijem Yarisu.

Ako ste sami u autu, prilično je žustar po gradu tako da definitivno ne biste bili među sporijima. Ovim se pokazala kao tačna tvrdnja inženjera Toyote da je motor značajno unapređen.
Stižemo do hotela Hajat u centru Diseldorfa u kom nam je baza. Koristimo pauzu za promenu automobila da se detaljnije upoznamo sa unutrašnjošću.

Za korisnika možda i najbitnije, najveće izmene je doživela unutrašnjost. Vrsta plastike u kabini do sada nije bila baš reprezentativna a sada je ta situacija promenjena.

Površine tapacirane mekom plastikom su dosta veće, uključujući i panele u vratima, tako da je ukupan utisak podignut na dosta viši nivo.

Nove su i kombinacije boja tih mekih površina koje zaista unose živost u kombinaciji sa istobojnim štepom na sedištima i delovima obloženim kožom.

Sve u svemu, redizajnirani Yaris je unapređen na jedan viši nivo u pogledu komfora i opšteg utiska kvaliteta. Za to je zaslužna i prilično bogata oprema koja obuhvata i povećani centralni displej na sedam inča, sa potpuno novim interfejsom.
Instrument tabla hibridnog Yarisa
Osećaj u vožnji je takođe promenjen redizajniranjem elemenata ogibljenja.

Postavljena je potpuno nova torziona osovina, kao i spiralne opruge i amortizeri. Kabina je dosta tiša nego ranije, pa ni vožnja pri 150 km/h ne predstavlja problem u pogledu buke.

Sve to je još očiglednije u hibridu koji je najmenjen vožnji po gradu i tu ostvaruje najbolje rezultate u pogledu niske potrošnje.

Oslanjanje je još mekše podešeno nego do sada i inteligentnije upija neravnine. Potpuno odsustvo buke i vibracija smiruje svaku napetost.
Drugi Yaris koji smo vozili bio je hibrid. Osim što je najštedljiviji u gami, ujedno je i najhitriji.

Momentalno reaguje na svaku komandu gasa, pa elektromotor u kombinaciji sa 1.5 benzincem i ukupno 100 "konja" snažno povlači već od nula obrtaja. Nema baratanja menjačem a posebno je lepo to što potrošnja ne prelazi pet litara.

Hibrid je ujedno i najjeftiniji za održavanje i u nabavci košta nešto više od dizela.
Restilizovana Toyota Yaris sa novim, prepoznatljivim X elementom na prednjem delu je u međuvremenu stigla u Srbiju.

Prodaja je praktično počela a više o detaljima vezanim za pakete opreme (koji su još bogatiji) i cene (praktično nepromenjene) možete pročitati na zvaničnom sajtu Toyote.

Praktično novi motor

Izmenjeni jednolitarski motor sa tri cilindra vodi poreklo od benzinca koji se i do sada ugrađivao u malu Toyotu, ali je toliko izmenjen da se može reći da je potpuno nov.

Prilikom rekonstrukcije, glavna ideja je bila da se maksimalno poveća efikasnost u radu, što direktno utiče na smanjenje potrošnje i emisije štetnih gasova, uz povećanje snage.

Izmena kompresionog prostora povećala je stepen kompresije na 11,5:1. Drugačije su svećice, usisni ventili i usisna grana, kao i sistem za varijabilno upravljanje ventilima, čime je poboljšano sagorevanje smeše. Na taj način je postignuta termalna efikasnost od 37 posto, što je najbolji rezultat u klasi.

Jedan od problema koje je trebalo rešiti bilo je što optimalnije održavanje temerature u svim uslovima rada. Zato sada klipovi imaju dodatno hlađenje prskanjem ulja sa zadnje strane, a karter je podeljen u dva dela kako bi ulje što brže postiglo radnu temperaturu.

Bitan detalj u rekonstrukciji motora je i smanjenje unutrašnjeg trenja. Najviše ušteda u tom delu postignuto je upotrebom lanca razvodnog mehanizma koji ima mali otpor u radu, kao i posebnim presvlakama na podizačima ventila.

Za obradu uzduvnih gasova zadužen je optimizovani EGR sistem, kao i katalizator zapremine 0,7 litara koji brže postiže radnu temperaturu.

Snaga motora je povećana na 69 KS pri 6.000 o/min, a maksimalni obrtni moment od 95 Nm isporučuje se na 4.300 o/min. O elastičnosti svedoči podatak da je pri 2.000 o/min raspoloživo čak 85 njutn-metara.

Unapređena multimedija

Toyota Yaris je poznata po tome što je kroz generacije pionir u svojoj klasi za mnoge uređaje. Treća po redu je prvi model u B segmentu koji je kao standard ponudio veliki Toyota Touch displej osetljiv na dodir na komandnoj tabli.

Prilikom restilizacije taj displej je povećan na sedam inča a povećana je i rezolucija. Toyota Touch 2 ima rezoluciju 800x480 piksela sa mogućnošću povezivanja sa pametnim mobilnim telefonom preko Mirror Link funkcije.

To praktično znači da svojim telefonom možete upravljati preko Yarisovog displeja i raspolagati svim aplikacijama kao inače.

Kao opcija se može naručiti i varijanta sa DAB digitalnim audio tjunerom, kao i sa navigacijom.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Toyota Yaris
Motor 1.0 VVT-i 1.33 VVT-i 1.4 D-4D 1.5 VVT-i Hybrid
Zapremina (ccm) 998 1329 1364 1497
Snaga (kW/KS) pri o/min 51/69 pri 6000 73/99 pri 6000 66/90 pri 3800 74/100
Dimenzije (mm) 3950/1695/1510
Međuos. rastojanje (mm) 2510
Masa (kg) 980 1030 1080 1085
Prtljažnik (l) 286
Rezervoar (l) 42 42 42 36
Pneumatici 175/70 R 14 175/65 R 15 175/65 R 15 195/50 R 16
Maks. brzina (km/h) 155 175 175 165
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 15,3 11,7 10,8 11,8
Potrošnja (l/100 km) 3,8/4,3/5,2 4,1/4,9/6,4 3,3/3,8/4,6 3,3/3,3/3,1
Emisija CO2 (g/km) 99 (Euro 6) 114 99 75 (Euro 6)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: