Bregzit seli proizvodnju MINI-ja iz Britanije?

Posle najave da bi Bentley mogao da izmesti pogone za izradu vozila iz Ujedinjenog Kraljevstva, još jednom tradicionalno britanskom auto-brendu preti preseljenje proizvodnje sa Ostrva.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 22.03.2017.

09:13

Bregzit seli proizvodnju MINI-ja iz Britanije?
MINI Cabrio

Prošlogodišnja referendumska odluka o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije zadala je glavobolje čelnicima mnogih automobilskih proizvođača koji imaju fabrike u Britaniji, a svoja vozila prodaju širom EU.

Nedavno je šef marke Bentley, Volfgang Dirhajmer, izjavio da bi ta auto-kompanija mogla da preseli svoju proizvodnju iz Velike Britanije nakon Bregzita, ako to bude neophodno.

Ovog puta, sličan nagoveštaj dolazi iz BMW-a, koji je vlasnik marke MINI. Za početak, nemački proizvođač razmatra opciju da budući električni model MINI-ja izrađuje negde na Kontinetnu, a jedan od čelnika BMW-a nagovestio je da bi to mogao da bude tek prvi korak u izmeštanju proizvodnje sa Ostrva.

U razgovoru za Blumberg, izvršni direktor BMW-a, Harald Kruger, rekao je da Britanija ostaje važna lokacija za proizvodnju MINI-ja, ali da će konačna odluka zavisiti od toga kako će ta zemlja okončati pregovore o Bregzitu, koji treba da počnu krajem marta.
MINI Countryman
Iako se i sada neki modeli MINI-ja sklapaju izvan Velike Britanije, najveći broj vozila ove marke izrađuje se u toj zemlji, u pogonima u Svindonu i Oksfordu. Ako bi došlo do selidbe sa Ostrva, MINI bi u budućnosti mogao da se proizvodi u fabrici VDL Nedcar u Holandiji, gde se već sklapaju MINI hečbek i novi Countryman, kao i BMW X1, ili u Lajpcigu, u Nemačkoj, gde BMW izrađuje modele Serije 1.

BMW, kao i mnogi drugi proizvođači automobila čiji su pogoni u Velikoj Britanijia, zabrinut je zbog mogućih trgovinskih barijera koje bi mogle da se uspostave prema toj zemlji nakon okončanja postupka Bregzita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: