Tesla pokrenuo proizvodnju elektromobila u Evropi

U holandskom Tilburgu počela je sa radom prva fabrika na evropskom tlu u kojoj se izrađuju električni automobili marke Tesla. Hala u Tilburgu do sada je korišćena samo za završne radove na već proizvedenim vozilima, koja su stizala sklopljena iz Amerike, a sada će se u njoj izrađivati automobili od delova koji takođe stižu iz SAD.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 29.09.2015.

10:13

Default images

Novi proizvodni pogon je deo plana kompanije da poveća prodaju u Evropi, ali i da dostigne godišnju proizvodnju od 500.000 elektromobila širom sveta do 2020.

Fabrika izgrađena u Tilburgu ujedno je i prvi pogon Tesla Motorsa izvan matičnih Sjedinjenih Država.

Osim toga, zahvaljujući proširenju proizvodnje na Evropu, budući vlasnici Teslinih vozila na Starom kontinentu manje će čekati na isporuku svog automobila.
U Holandiji će se izrađivati luksuzna limuzina Model S i novi krosover Model X, koji će zvaničnu premijeru imati u utorak, 29. septembra u Sjedinjenim Državama.

Vozila će se sklapati od delova koja će u Tilburg stizati iz glavne Tesline fabrike u Kaliforniji.

U početku, u evropskom pogonu proizvodiće se oko 450 automobila sedmično, a maksimalni kapacitet iznosi 1.000 vozila nedeljno.
Tesla Motors navodi da se ispod krova fabričke hale nalazi i test staza dužine 750 m i da postoji još prostora za proširenje kapaciteta u budućnosti.

Inače, kompanija je u potrazi za lokacijom na kojoj će biti sagrađenai druga fabrika u Evropi, a ranije se spekulisalo da je u igri Slovačka koja već ima razvijenu automobilsku industriju.
Na evropskom tržištu proda se oko 30% ukupne proizvodnje Teslinih automobila.

Model S je najtraženiji u skandinavskim zemljama, pre svega u Norveškoj, a dosta dobro se prodaje i u Holandiji.

Kompanija smatra da ima još prostora za napredak na velikim automobilskim tržištima kao što su Nemačka i Francuska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: