Kako izgleda kada auto dobije 0 zvezdica na kreš testu?

Kada danas neki novi model dobije tri zvezdice na EuroNCAP testu, to se smatra veoma lošim rezultatom i predstavlja znak za uzbunu za proizvođača. Međutim, bezbednosni standardi nisu isti u celom svetu, pa se dešava da, na primer, modeli koji se prodaju u Indiji ne dobiju ni jednu zvezdicu na "kreš" testu.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 09.11.2014.

19:04

Default images

Global NCAP test još jednom je razotkrio koliko su nebezbedni neki od modela koji se prodaju na indijskim tržištu.

Ova zemlja, koja je peta po broju proizvedenih automobila u svetu, ne može baš da se pohvali činjenicom da vozila koja izlaze iz lokalnih fabrika zadovoljavaju visoke bezbednosne standarde.

Početkom godine, na nezavisnom testu bezbednosti koji je organizovao britanski Global NCAP, pet od šest ispitanih modela ocenjeni su sa nulom. Najveći problem predstavljao je nedostatak vazdušnih jastuka u osnovnim verzijama ovih automobila.

U okviru najnovije serije testova ispitan je potpuno novi model, Datsun GO, kao i Maruti Suzuki Swift. Ni ova dva automobila u baznim verzijama nisu bila opremljena vazdušnim jastucima, pa su na kraju takođe završili testove bez ijedne osvojene zvezdice.

Uz to, kako pokazuje snimak simuliranog sudara, geometrija konstrukcije kabine Datsunovog modela pretrpela je šokantne promene posle udarca u prepreku pri brzinom od 64 km/h:



Iako je kabina Swifta za indijsko tržište prošla bolje posle sudara, nedostatak vazdušnih jastuka doprineo je da i model Maruti Suzukija ne dobije ni jednu od mogućih 5 zvezdica:



Kako je saopštio Global NCAP, oba modela "dovode odrasle putnike u rizik od povreda koje su opasne po život".

Prema rečima čelnika ove organizacije, Dejvida Vorda, Datsun GO ima tako slabu konstrukciju, da ugradnja vazdušnih jastuka ne bi imala nikakvog smisla niti bi značajnije doprinela bezbednosti putnika.

"Razočaravajuće je da kompanija kao što je Nissan ponudi tržištu 2014. godine jedan takav model koji ne zadovoljava ni najosnovnije sigurnosne standarde koje je propisao UN", kaže Vord.

Podsećamo, Nissan je nedavno obnovio ugašenu marku Datsun, sa namerom da pod njenim imenom proizvodi pristupačne modele za tržišta u usponu, poput Indije i Rusije.

Global NCAP saopštio je da bi kod oba modela vozač nakon sudara snažno udario glavom u volan ili kontrolnu tablu, a instrumenti u test-lutkama izmerili su da su te povrede opasne po život.

U zaključku se navodi i da bi ugradnja vazdušnih jastuka u Maruti Suzuki Swift, za razliku od Datsuna, dala rezultate.

Izvor: Global NCAP

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: