Opel na auto-salonu u Parizu

Sajamsku prezentaciju nemačkog proizvođača u Parizu obeležili su nova generacija Corse i sportska verzija modela ADAM.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.10.2014.

14:10

Default images

Kada je reč o spoljašnjem izgledu nove Corse, Opel nije smatrao da su neophodne dramatične promene dizajna. Sa druge strane, modernizovani su enterijer, pogonski i prenosni sistemi, tako da je zaista u pitanju potpuno nova, peta generacija ovog automobila.

U odnosu na odlazeću Corsu D, farovi su manji i izdignutiji, dok je maska hladnjaka spuštena niže i uklopljena u prednji branik. Površina haube ima prevoje koji uz nepravilan oblik farova doprinose "agresivnijem" izgledu prednjeg dela automobila.

Bočne strane vozila izvajane su po ugledu na modele kao što su Astra i Insignia, pa nova Corsa ima dinamičniji dizajn u odnosu na prethodnika. Kao i do sada, model sa 3 vrata i dalje će se jasno vizuelno razlikovati od verzije sa 5 vrata, pre svega po zadnjim bočnim staklenim površinama i obliku C stubova.
Opel Corsa E
S obzirom da je platforma preneta iz prethodne generacije, nova Corsa po dužini je gotovo identična prethodnom modelu, odnosno duža je samo za 3 mm. Automobil nudu manje-više isti prostor za putnike u kabini i smeštaj prtljaga (zapremina gepeka iznosi 285 mm).

Enterijer je stilski unapređen, a dizajn centralne konzole sa sedmoinčnim ekranom multimedijalnog Intellilink sistema i komandama klima uređaja, preuzet je od modela ADAM. Opel se potrudio da kupcima ponudi brojne sadržaje koji povećavaju komfor i bezbednost u vožnji.
Opel Corsa E
Na raspolaganju je grejanje prednjih sedišta, volana i vetrobrana, ambijentalno osvetljenje kabine, panoramski krov...

Lista elektronskih sistema asistencije i korisnih sadržaja obuhvata upozorenje na vozilo koje se nalazi u mrtvom uglu, sistem za automatsko podešavanje dugih svetala, upozorenje o napuštanju saobraćajne trake kojom se auto kreće, sistem za automatsko parkiranje, zadnju kameru...

Proizvođač kaže da je unapredio sisteme oslanjanja i upravljanja. Vozač će moći da izabere jedno od dva podešavanja oslanjanja - standardno (Comfort) i tvrđe (Sport).
Opel Corsa E
Najveće promene dogodile su se u pogonskoj paleti. U ponudi će se naći novi trocilindrični 1.0 litarski ECOTEC turbo-benzinac sa direktnim ubrizgavanjem. Kupci će moći da biraju između verzije sa 90 ks i 115 ks.

Obe varijante dostizaće maksimalni obrtni moment od 170 Nm pri 1.800 o/min. Opel za sada nije objavio podatke o potrošnji, ali tvrdi da u kombinaciji sa stop-start sistemom motori triše znatno manje goriva i emituju manje štetnih gasova, naročito kada je jer o benzincima.

Ponuda benzinskih motora obuhvata i poboljšanu 1.2 litarsku atmosfersku jedinicu sa 70 ks, te 1.4 litarskog atmosferca sa 90 ks. U vrhu benzinske game nalazi se 1.4 litarski turbo-punjeni motor sa 100 ks i 200 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Kada je reč o dizel motorima, Opel je potvrdio da je unapredio postojeći 1.3 litarski CDTI tako da zadovoljava Euro 6 standarde i da će na raspolaganju biti varijante sa 75 ks i 95 ks. Osim toga, u ponudi su i dva nova menjača, manuelni i automatski, oba sa po šest brzina
Opel ADAM S
U Parizu je predstavljen i Opel ADAM S, čija je pretprodukcijska verzija prikazana publici na auto-salonu u Ženevi, početkom marta.

Već sam dizajn spoljašnjosti ovog automobila nagoveštava da se ispod haube ne nalazi uobičajeni agregat. Prednji spojler, umeci na pragovima i difuzor na zadnjem braniku koji je presečen upadljivom izduvnom cevi nisu tu samo radi ukrasa. Ipak najupadljiviji detalj je veliki krovni spojler koji omogućava bolje prijanjanje i stabilnost vozila pri većim brzinama.

Kao i kod standardnog ADAM-a, Opel je i na S verziji iskoristio potencijale za individualizaciju. Izbor od ukupno deset boja i još četiri kombinacije za krov dostupni su uz "Red'n'Roll" dizajn krova koji je rezervisan isključivo za kupce modela ADAM S.
Opel ADAM S
U unutrašnjosti moguće je izabrati jednu od četiri vrste sedišta, od kojih su tri ekskluzivno dostupne za S varijantu ADAM-a, uključujući Recaro sportska sedišta. U ponudi je i dodatni kožni paket koji obuhvata crno-crveni volan, ručicu menjača i ručne kočnice od kože i crveno-belo osvetljenje u instrument tabli i vratima.

ADAM S opremljen je i multimedijalnim sistemom IntelliLink koji omogućava povezivost sa smartfon uređajima i koriščenje brojnih aplikacija, a kompatibilan je sa pametnim telefonima koji koriste Android i Apple operativne sisteme.

Sistem uključuje USB i Bluetooth konekcije, sedam zvučnika i sedmoinčni ekran osetljiv na dodir, i omogućava navigaciju pomoću BringGo aplikacije. Integracija uređaja sa Apple iOS sistemom obezbeđuje i upotrebu SIRI EYES FREE funkcije glasovnih komandi.
Opel ADAM S
Najvažniji motiv za kupovinu modela ADAM S biće njegova pogonska jedinica i vozne karakteristike automobila. Sa 110 kW/150 KS i najvećim obrtnim momentom od 220 Nm, nova verzija 1.4 litarskog Turbo ECOTEC motora u modelu ADAM S može se pohvaliti izlaznom snagom od preko 100 ks/l.

Ovaj motor nastao je na bazi postojećeg četvorocilindarskog 1.4 litarskog atmosferca i posebno je razvijen za model ADAM S. U kombinaciji sa šestostepenim manuelnim menjačem, ADAM S postiže ubrzanje od 0 do 100 km/h za 8,5 sekundi i maksimalnu brzinu od preko 200 km/h.

Motor je usklađen je sa budućim Euro 6 standardima i opremljen Stop/Start tehnologijom, zahvaljujući čemu prosečna potrošnja iznosi 6,4 l/100 km, a CO2 emisija 149 g/km.

Sportske karakteristike vožnje unapređene su posebno podešenim, spuštenim oslanjanjem kao i direktnijim sistemom upravljanja. Iako nije izašao iz Opel Performance centra, ADAM S je opremljen snažnim OPC kočnicama koje su prilagođene različitim dimenzijama točkova, a u ponudi su specijalno dizajnirane alu felne od 17 i 18 inča.

Pogledajte galeriju fotografija sa Sajma u Parizu.

O zbivanjima na sajmu automobila u Parizu 2014. možete se informisati u našem Specijalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: