Jedva da su zaživeli, a već počeli da nerviraju

Ekspanzija električnih automobila, koji su u sve većem broju prisutni na putevim i ulicama gradova u Norveškoj, počela je da stvara probleme žiteljima Osla.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 22.05.2014.

10:45

Default images

Kada je reč o prodaji i upotrebi automobila na električni pogon u saobraćaju, Norveška je evropski lider. Sve više stanovnika ove zemlje svakodnevno koristi elektromobile za odlazak na posao i druge aktivnosti.

Jedan od razloga zašto je korišćenje ove vrste vozila u porastu je i taj što im je omogućeno da za kretanje koriste saobraćajne trake koje su inače rezervisane samo za vozila javnog gradskog prevoza. Na taj način, vlasnici električnih automobila znatno brže se kreću zakrčenim gradskim ulicama u saobraćajnom špicu.

Međutim, prisustvo većeg broja ovih vozila na ulicama polako počinje da ugrožava funkcionisanje javnog prevoza.
Na to su se prvi požalili vozači gradskih autobusa. Jedan od njih izjavio je da je zbog električnih automobila koji su zakrčili brzu traku prosečno vreme trajanja vožnje autobusom na njegovoj liniji produženo za osam minuta, što remeti normalno funkcionisanje i planirani red vožnje.

Lokalne vlasti, koje su do sada stimulisale stanovnike da što više koriste električna vozila, sada će morati da rešavaju novi saobraćajni problem i da možda preispitaju prethodne odluke kada je reč o pogodnostima za vlasnike automobila na električni pogon.

Pročitajte i druge vesti u vezi sa ovom temom:

Norveška: Tesla S ubedljivo najprodavaniji model

Elektromobili - hit u Norveškoj

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: