Novi Mazdin rotacioni motor stiže 2015?

Ukidanjem modela RX-8, Mazda je u junu 2012. prestala da proizvodi svoje čuvene rotacione motore. Od tada, iz japanske kompanije povremeno stižu informacije o planovima za novu generaciju ove vrste motora.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 20.08.2013.

10:12

Default images

Najnovije vesti govore da je razvoj naslednika Renesis rotacionog motora koji je pokretao Mazdu RX-8 već dosta odmakao. Prema informacijama koje stižu iz fabrike, reč je o rotacionom agregatu koji ima internu oznaku 16X.

Inženjerima koji rade na ovom projektu zadato je da reše nekoliko prioriteta. Pre svega, neophodno je da novi motor ima nižu potrošnju u poređenju sa Mazdom RX-8, ali i da to ne utiče na njegove performanse. Drugi uslov je smanjenje potrošnje ulja, što je ranije bio problem pri visokim obrtajima motora. Treća stvar o kojoj projektanti treba da povedu računa je povećanje obrtnog momenta budućeg rotacionog motora.

U Mazdi veruju da mogu da savladaju sve navedene prepreke i da će novi motor biti spreman u roku od dve godine, iako se još uvek ne zna u koji će se model automobila on ugrađivati. U japanskoj kompaniji kažu da rešenje za veći obrtni moment i manju potrošnju leži u dužem hodu rotacionog klipa.

Za ljubitelje automobila tradicija je veoma važna. Iako novo doba donosi nova tehnološka rešenja, mnogi bi ponovo voleli da vide Mazdin automobil sa rotacionim motorom.

Vozili smo: Mazda RX-8.

Pročitajte više o planovima Mazde za proizvodnju novi rotacionih motora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: