Prvi Maseratijev dizel motor razvijen je u Ferrariju

Za ljubitelje Maseratija dogodilo se ono što je do nedavno bilo nezamislivo - po prvi put će se u jedan model ovog proizvođača ugrađivati dizel motor. Sada je otkriveno i poreklo ovog agregata, a "krivac" je onaj na koga se najmanje sumnjalo.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 24.04.2013.

10:31

Default images

Maserati je prilikom predstavljanja modela Ghibli objavio da će paleta pogonskih jedinica ovog automobila obuhvatati i dizel motor. Osim informacije da je reč o 3.0 litarskom V6 turbo-dizelašu, italijanski proizvođač u svom prvom saopštenju nije zalazio u druge detalje o ovom motoru, ostavivši prostor za nagađanja.

S obzirom da FIAT i Chrysler u svom katalogu imaju V6 dizel agregat iste radne zapremine, koji proizvodi italijanska kompanija VM Motori, verovalo se da je reč upravo o tom motoru.

Međutim, australijski magazin Drive objavio je izjavu izvršnog direktora Maseratija, Haralda Vestera (Harald Wester), u kojoj on otkriva da su oba V6 turbo motora (benzinac i dizelaš), koja će pogoniti model Ghibli, zajedničkim snagama razvili timovi Ferrarija i Maseratija. Vester je dodao i da su ovi motori proizvedeni u Maranelu.

On je objasnio da to i nije toliko neobično, jer "uprkos osnovnim principskim razlikama, obe vrste motora imaju mnoge zajedničke tehnologije, poput turbopunjača i direktnog ubrizgavanja, tako da je Ferrari bio prirodan izbor, kako za benzinski tako i za dizel motor".

Nakon modela Ghibli, turbo-dizel motor ugrađivaće se i u budući Maseratijev SUV, a pretpostavlja se da bi mogao da se nađe i u luksuznoj limuzini Quattroporte.

Što se tiče Ferrarijevih automobila i dizel tehnologije, ljubitelji ove automobilske marke mogu da odahnu, s obzirom da je italijanski proizvođač još ranije saopštio da ga dizelaši ne zanimaju i da ostaje veran tradicionalnim V8 i V12 benzinskim motorima.

Pročitajte više o modelu Maserati Ghibli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: