Automobili

Ponedeljak, 04.03.2013.

11:01

Hondine ženevske premijere

Na aktuelnom Salonu automobila u Ženevi, Honda je predstavila koncept potpuno novog modela – Honda Civic Tourer. Osim toga, posetici ovogodišnjeg sajma imaće priliku da vide i sportski koncept NSX sa hibridnim pogonom, kao i Hondu CR-V sa novim, 1.6 litarskim i-DTEC dizel motorom.

Izvor: B92

Default images

Nakon hečbeka i sedana, Honda je odlučila da upotpuni gamu poslednje generacije modela Civic njegovom karavan verzijom. Tourer nije izgubio sportski, dinamični izgled, a zadnji deo karavana ima originalno rešenje stop svetala koje se stilski nadovezuje na hečbek varijantu modela Civic.

Sportsku crtu dodatno ističe difuzor smešten u donjem delu zadnjeg branika i dvostruka, centralno postavljena izduvna cev trapezoidnog oblika. Honda je povodom premijere ovog koncepta saopštila da je reč o automobilu koji je "vodeći u klasi po ponudi unutrašnjeg prostora".
Honda Civic Tourer Concept
Što se tiče buduće serijseu verzije, očekuje se da Civic Tourer preuzme motore iz palete aktuelnog hečbeka koji u ponudi ima dva benzinca, od 1.4 litra sa 100 ks i od 1.8 litara sa 142 ks, kao i 2.2 litarski dizel agregat koji razvija 150 ks.

Ovim motorima pridružiće se i nova Hondina 1.6 litarska dizel jedinica sa 120 ks.

Kada se Honda Civic pojavi na tržištu, jedan od glavnih konkurenata biće joj Toyota Auris Touring Sports, koja takođe ima premijeru na auto-salonu u Ženevi 2013.

Očekuje se da bi serijski model Honde Civic Tourer mogao da se nađe u prodajnim salonima do kraja 2013. godine.
Honda NSX Hybrid Concept
Na konferenciji za medije na auto-salonu u Ženevi predstavljen je i novi hibridni NSX concept.

Sa ciljem da ponudi kombinaciju dinamičkih sposobnosti superautomobila i napredne performanse kada se radi o uticaju na životnu sredinu, NSX je pogonjen centralno postavljenim V6 agregatom sa direktnim ubrizgavanjem u kombinaciji sa Hondinim Sport Hybrid SH-AWD (Super Handling All-Wheel Drive) sistemom, koji je deo serije Earth Dreams Technology.

Ideja ovog koncepta je da se maksimizira ukupna efikasnost pogonskog sklopa, čime ta kompanija želi da potvrdi svoju posvećenost i doprinos globalnom smanjenju emisije CO2.
Honda NSX Hybrid Concept
Hondin 1.6 litarski i-DTEC dizel agregat postao je najnoviji član CR-V porodice. Reč je o motoru koji je u stanju da razvije 120 ks pri 4.000 o/min, dok je maksimalni obrtni moment od 300 Nm dostupan već na 2.000 o/min.

Zahvaljujući aluminijumu koji je korišćen u njegovoj konstrukciji, novi motor je lakši od Hodninog 2.2 litarskog i-DTEC agregata za 47 kg.

"Razvoj naših proizvoda u Evropi odražava pravac kojim se Honda kreće na globalnom nivou, a to je proizvodnja ekonomičnijih i bezbednijih automobila, koji su i dalje zabavni za vožnju. To je suština Earth Dreams tehnologije", rekao je Manabu Nishimae, predsednik kompanije Honda Motor Europe.

Nishimae je potvrdio i da Honda ponovo uvodi Civic Type R, i najavio da će testiranje u Evropi, na stazi Nurburgring, započeti tokom 2013. godine.

Više fotografija sa ženevskog auto-salona možete pogledati u našoj Galeriji.

Pratite naš specijal o Sajmu automobila u Ženevi 2013.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: