Volkswagen Up! na prirodni gas

Volkswagen je predstavio model Eco Up! koji pored benzina za pogon koristi i komprimovani prirodni gas.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 06.12.2012.

16:57

Default images

Volkswagen Eco Up! proizvodiće se u dve varijante - sa 3 i sa 5 vrata.

Motor koji ga pokreće je trocilindrični 1.0 litarski benzinac sa 68 ks i obrtnim momentom od 90 Nm, koji je modifikovan kako bi pored benzina mogao da koristi i prirodni gas.
Maksimalna brzina modela Eco Up! iznosi 164 km/h, ali to nije njegova najvažnija osobina. Volkswagen se prilikom razvoja ovog modela fokusirao na njegovu ekonomičnost i ekološke karakteristike.

Zbog toga je motor opremio stop/start sistemom i sistemom za regeneraciju energije kočenja, kao i pneumaticima sa niskim otporom kotrljanja.
Kao rezultat, proizveden je automobil koji prosečno troši 2,9 kg komprimovanog prirodnog gasa na 100 km, dok je emisija ugljen-dioksida 79 g/km.

U Volkswagenu su izračunali da troškovi vožnje ovim automobilom, kada se kreće isključivo na gas, u Nemačkoj iznose 3 evra na pređenih 100 km.
Automobil ima tri rezervoara - jedan za benzin i dva za skladištenje komprimovanog prirodnog gasa.

Autonomija kretanja iznosi 600 km (380 km na gas + 220 km na benzin).
Cena Volkswagena Eco Up! u Nemačkoj iznosiće 12.950 evra, a kupci će imati pravo na umanjenje cene za još 1.000 evra.

Pročitajte više o Volkswagenu Up!

Pročitajte o Volkswagenu Up! GT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: