Automobili

Četvrtak, 01.11.2012.

17:16

Alfa Romeo Giulia GT50 Concept

Povodom 50 godina od nastanka modela Giulia Sprint GT, italijanski studio Get Shaped predstavio je koncept Giulia GT50.

Izvor: B92

Default images

Originalni Alfa Romeo Giulia Sprint GT kreirao je 1963. čuveni italijanski dizajner Đorđeto Đuđaro (Giorgetto Giugiaro), za studio Bertone, a ovaj automobil proizvodio se u različitim verzijama sve do 1977. godine.

Dvojica njegovih kolega iz Rima, Mikele Di Mauro (Michele Di Mauro) i Klaudio Pikoli (Claudio Piccioli) koji vode dizajnerski studio Get Shaped, predstavili su savremenu interpretaciju ovog automobila povodom njegovog pedesetogodišnjeg jubileja.
Koncept je zbog toga dobio simboličnu oznaku GT50, a osnovnim oblikom ostao je veran originalu, pa je tako zadržana slična silueta, okrugli farovi i veliki Alfin znak koji dominira maskom hladnjaka.

U odnosu na model od pre pola veka, Alfa Romeo Giulia GT50 Concept je savremeniji, tako da karoseriju karakterišu oštre linije i sportskiji izgled.
Dimenzije vozila ostale su u okvirima kompaktih automobila, pa je koncept Giulia GT50 dugačk 4,05 m, širok 1,88 m, a visok svega 1,19 m, dok je međuosovinsko rastojanje 2,42 m.

Ako bi se proizvodio, zamišljeno je da prototip ovog koncepta bude pogonjen postojećim Alfinim 1750 TBi benzinskim turbo-punjenim motorom sa 235 ks, koji bi omogućio maksimalnu brzinu od 250 km/h.
Alfa Romeo Giulia Sprint GT
Iako će ovaj koncept najverovatnije ostati samo na nivou dizajnerske studije, bilo bi zanimljivo videti kakav prototip bi mogao nastati na osnovu ove ideje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: