Nova Opel Meriva za 13.990 evra

Opel Meriva druge generacije, koja će se pojaviti u prodajnim salonima u letnjim mesecima, prva je u ergonomskom dizajnu. Udruženje Akcija za zdrava leđa dodelilo je Merivinoj opremi – standardnim vratima FlexDoors i sistemu sedišta FlexSpace kao i opcionalnim prilagodljivim prednjim sedištima i nosaču bicikla FlexFix - svoj certifikat kvaliteta.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 11.05.2010.

09:38

Default images

Kao i njegova spoljašnjost, dizajn unutrašnjosti nove Merive je izražajan. Opel sada nudi kupcima veliki izbor boja i opreme, koji se pruža od tradicionalne Casablanca bele linije, preko Magma crvene, Star srebrne i Sapphire crne do novog urbanog šika. Srebrno jezero, tehnička metalik siva boja, i Oriental plava metalik boja – predstavljaju novinu u proizvodnoj liniji.

U profilu, nova Meriva se ističe inovativnom pojasnom linijom, koja upućuje na praktičnost njene zadnje kabine. Ovaj motiv dizajna povećava dubinu zadnjih stakala za pet centimetara, čime se poboljšava vidljivost za putnike na zadnjim sedištima, naročito za decu.

Dizajneri su spustili i pomerili instrument ploču unapred za 80mm, time stvarajući osećaj uvećanog prostora i udobnosti za putnike u prednjem delu, uz optimizovanje položaja pune kontrole nad vožnjom. Vidljivost za vozača je takođe poboljšana užim, presloženim prednjim stubovima i većim trougaonim staklima.

Udruženje lekara i fizioterapeuta čija je specijalnost zdravlje kičme nagradili su ergonomski sistem Opel Merive, sastavljen od posebnih karakteristika za što udobnije sedenje, certifikatom kvaliteta. Stručnjaci su ocenili da je Merivin dizajn dobar za leđa jednako za vozača kao i za sve putnike.

Stručnjacima su se posebno svidela vrata FlexDoors sa šarkama na zadnjoj strani koja omogućuju lagane, sporije pokrete kada se ulazi i izlazi iz zadnjeg dela vozila. Nije se potrebno okretati niti činiti bilo kakve čudne pokrete. Vrata FlexDoors takođe olakšavaju roditeljima zadatak vezivanja mališana u njihovim dečjim sedištima. Čvrsto hvatanje rukom za B-nosač pomaže prilikom izlaska iz automobila i to je potez za kojim često instinktivno posežu oni koji su nesigurni prilikom izlaženja iz vozila.

Prednja sportska sedišta koja je odobrilo udruženje "Akcija za zdrava leđa" (AGR) imaju posebnu potporu za zadnji deo kičme, a tu su i deo za sedenje i naslon podesiv po nagibu, podesivi nasloni za ruke (u četiri pozicije) i izvlačivi deo za sedenje. Sedišta su bila dosta dugo na vrednovanju kod AGR-a, koji je prvo preporučio njihovo korišćenje kada su bila predstavljena kao deo Insignije i Astre.

Opel je jedan od dva proizvođača automobila – i jedini masovni proizvođač – koji je dobio ovo priznanje za svoja sedišta. Sa najvećim rasponom prilagođavanja u segmentu (240 mm po dužini i 65 mm po visini), sedišta mogu lako da se prilagode svakom telesnom tipu.

FlexSpace je standardan i prilagodljiv koncept sedišta koji je u središtu Merivine izvanredne svestranosti kao i ergonomskih nastojanja usmerenih na užitak putnika. Kabina može da se u trenu transformiše tako da sadrži pet, četiri, tri ili dva sedišta bez njihovog uklanjanja. Spoljašnja sedišta mogu da se pomeraju 190 mm po dužini (140 mm napred i 50 mm nazad) i 50 mm sa strane i nude više mesta za noge kao i dinamično sedenje za sve putnike.
Središnja konzola je više prilagođena vozaču, time što je nagnuta unapred, čime je poboljšan pregled displeja i ergonomična upotreba komandi. Odvojeni navigacioni displej ravnog ekrana je postavljen visoko gore, blizu prirodnoj visini očiju vozača.

Opelov novi dizajnerski jezik je očit na motivu oštrice utisnutom u prednji bočni deo karoserije. Još jedna svojstvena osobina dizajna su Merivine centralizovane ručice na vratima, koje se nalaze blizu obe strane srednjeg stuba, odajući da su na automobilu ugrađena zadnja FlexDoors vrata.

U prednjem delu, svi elementi su integrisani u padajuću V-grafiku koja licu nove Merive daje smeo, naglašen Opelov identitet. Duboka rešetka, sa hromiranom gornjom šipkom sa istaknutim Opelovim znakom, okružena je velikim prednjim svetlima u obliku orlovog oka, sličnim onim na novoj generaciji Astre. Ona se pružaju na gore prema prednjem stubu i obuhvataju Opelova dnevna svetla u vidu krilovitog potpisa.

Stil zadnjeg dela nastavlja dizajnersku temu V-grafike. Zadnje staklo se sužava nadole sa krovne linije, kroz potisnutu sekciju u udubljenje za registarske tablice u donjem delu repa. Ovaj oblik je uravnotežen suptilno naglašenim ramenima u zadnjem delu karoserije koja daju mišićavu crtu.

Velika izvajana zadnja svetla takođe podsećaju na ista kod Astre. Sva su u crvenoj boji, osim uzanih, bezbojnih svetala za vožnju unazad – koja su uredno složena uz hromiranu zadnju ploču koja dodaje na vizuelnoj širini. Opcija za Merivu, nosač za bicikle FlexFix je potpuno uklopljen iza crnog umetka u ploči donjeg branika.

Za sve nivoe opreme, Opel je predvideo mogućnost izbora boje spoljašnjosti. Četiri boje – jezero srebrna, tehnička metalik siva, metalik biber u prahu boja i orijentalno plava metalik boja – predstavljaju novinu u proizvodnoj liniji. Nude se kao dodatak trenutno prisutnim Casablanca beloj, Magma crvenoj, Star srebrnoj i Sapphire crnoj.

Essentia, kao početni nivo izvedena je sa krilovitom pločom i tapacirungom sedišta u prigušeno crnoj boji, što je dopunjeno visoko sjajnom crnom završnom obradom središnje konzole i ispusta za vazduh.

Enjoy nudi izbor između tri boje zajedno sa poboljšanim tkanim marterijalima sedišta i hromiranim detaljima na upravljaču, središnjoj konzoli, ispustima za vazduh i komandama. Elementi krila i tapacirung sedišta se mogu dobiti u Jet crnoj, Curry crvenoj (živo narandžastoj / nijansirano crvenoj) ili kakao boji u kombinaciji sa svetlom kakao bojom ( bež završnica za krila, dopunjena crvenim tapacirungom).

Specifikacija modela Cosmo, koji predstavlja vrhunac u liniji modela, dodaje još bogat reljefni tapacirung sedišta, sa Morrocana crnim i kontrastnim šavovima. Nude se dve kombinacije boja: antracit za krilo i crna za tapacirung sedišta, ili kakao boja sa svetlo sivom za oboje.

Unutra i spolja, nova Meriva svojoj velikoj fleksibilnosti dodaje izražajniji dizajn. Spoj oblika i funkcionalnosti nikad pre nije izgledao tako dobro.
Električna ručna kočnica (EPB).
Ova kočnica koju je lako koristiti zamenjuje uobičajenu mehaničku ručnu kočnicu. Umesto povlačenja poluge vozač jednostavno pritiska dugme smešteno blizu menjača koji električnim putem aktivira zadnje kočničke čeljusti. Stražnje kočnice automatski se deaktiviraju kada se vozilo pomakne. Električna ručna kočnica deo je standardne opreme sa svim varijantama.

Nova Meriva dolazi s multimedijskim opcijama, kao što su flash-memorija i ugrađeni Bluetooth za mobilni telefon.

Hands-free telefoniranje: Ugrađeni portal za mobilni telefon novost je u Merivi. Kada sistem prepozna telefon sa Bluetoothom opremljen SAP-om (SIM Access Profile), informacije na SIM kartici automatski se čuvaju u integrisan telefonski modul. Ovo omogućuje vozaču da razgovara i šalje SMS-ove preko tog modula. Telefon ostaje na stand-byju u korisnikovom džepu ili torbici i baterija se praktično ne troši.

Sa svojih 4288 mm, nova Meriva ima 15 mm duži međuosovinski razmak i 39 mm širi prednji i 45 mm zadnji trag točkova u poredjenju sa prvom generacijom.

Njena prednja i zadnja osovina preuzeti su od Zafire, čime je ovaj Opelov novi mali jednovolumen blizak standardima više, kompaktne klase.

Elektrohidraulički servo upravljač zamjenjuje prethodni čisto električni sistem. Standardne osobine aktivne sigurnosti uključuju kočnice sa četiri diska, elektroničku kontrolu stabilnosti i kontrolu proklizavanja.

Ponuda motora nove Merive fokusirana je na učinkovite performanse koje su u skladu sa Opelovom strategijom smanjenja i ugrađivanja turbopunjača kako bi se dobio ekonomičan automobil. Snaga ponuđenih motora kreće se od 55 kW/75 KS do 103 kW/140 KS. Svi motori u skladu su sa standardima Euro 5.

Prilikom izlaska na tržište biće dostupna dva dizel motora:
• Dizel motor s početka ponude je 1.3 CDTI snage 55 kW/75 KS opremljen tehnologijom zatvorene petlje. Opel je prvi prihvatio ovaj kontrolni sistem koji poboljšava potrošnju goriva kod motora male zapremine. Omogućuje Merivi da troši 4,9 litara/100 km i emituje 129 g/km CO2.
• 1.7 CDTI snage 74 kW/100 KS i 260 Nm obrtnog momenta. Opremljen je 6-stepenim automatskim menjačem koji je novost kod Merive.

Kasnije tokom godine ovoj će se ponudi pridružiti još tri dodatna dizel motora: model ecoFLEX as 1.3 CDTI motorom i 70 kW/95 KS i dve nove varijante 1.7 CDTI motora, obe opremljene 6-stepenim ručnim prenosom, snage 81 kW/110 KS i 96 kW/130 KS.

Cena nove Opel Merive kreće se od 13.990 evra za Essentia paket do 19.990 evra za najjači Cosmo paket opreme. Informišite se o cenama ovde.

Nova Opel Meriva na Sajmu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: