Automobili

Utorak, 09.03.2010.

11:10

Opel GTE Flextreme

Prošle godine Ampera ove Flextreme GTE, Opel je sve agresivniji u segmenut hibrida, a predstavljanje novog sportskog automobila na ovogodišnjem sajmu u Ženevi to samo potvrđuje.

Izvor: B92

Default images

Na prvi pogled novi model podseća na futuristički GT by Citroen koji je uzeo crte starog CX iz osamdesetih godina prošlog veka, ali i Opel ima svoje reference…

Opel je ovim modelom hteo da pokaže da zna još više da iznenadi modernim dizajnom, ekološkim pristupom kao i ekonomičnošću svojih budućih modela, bili oni sportski ili ne.

Flextreme GTE dug je 4.7 m i poseduje tehnologiju produžene autonomije "E-REV", koja će se prilagođavati vozilima srednjeg i velikog gabarita. Isto tako, već sada poznata kompaktna verzija koju predstavlja nova Ampera daje ideju o pravcu tehnološkog razvoja novih Opelovih agregata.

Flextreme ima litijum-jonsku bateriju skrivenu u podu automobila koju puni struja koju proizvodi mali motor u slučaju potrebe za hitnom dopunom, dok se kočenjem kao i okretanjem točkova proizvodi električna energija koja u vožnji dopunjuje bateriju.

Snaga elektro motora koji pokreće ovaj kupe nije objavljena, dok je jedina brojka koju smo dobili 370 Nm, što obećava ubrzanje od 0 do 100 km/h za 9 sekundi.

Elektro autonomija je 60 km, dok emisija CO2 iznosi 40 gr/Km dok je potrošnja 1.6L na 100 km.

Ovakav dizajn je težnja da se smanji otpor vazduha. Tako da koeficijent otpora iznosi 0.22, te brzina ovog vozila lako može premašiti 200 km/h.

Opel Flextreme ima veoma prepoznatljivu liniju. Spušten i širok prednji deo, sa prednjim i zadnjim svetlima u obliku krila, kao i veoma zanimljivom prednjom maskom i mišićavom obradom na haubi i iznad zadnjih točkova, odaje sliku moćnog i ali ipak glamuroznog sportskog automobila.

Prednji farovi su, za ovoliki automobil isuviše podignuti, mali i zavučeni ispod haube - tako da bi mogli biti uočljiviji sa većim svetlima, a ne samo sa diodama.

Novi dizajn Opelovog kupea ima određenu retro notu i sećanje na vremena kada je Opel Manta sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka krstarila evropskim drumovima. Retro je stvarno in…

Tekst i fotografije: Frederik Milenković

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: