Automobili

Četvrtak, 26.11.2009.

09:56

Predstavljena Kia Cadenza

Nova Kia Cadenza, luksuzna sportska limuzina, premijerno je predstavljena u Južnoj Koreji (tamo će se prodavati pod imenom K7). Cadenza će svetsku slavu najpre potražiti na - za Kijine limuzine tradicionalno uspešnim tržištima Saudijske Arabije, Kuvajta i Dubaija, gde će se krajem godine održati međunarodni saloni automobila...

Izvor: B92

Default images

4.965 mm duga Cadenza će u Kijinoj gami modela nakon deset godina zameniti Opirusa (na nekim tržištima poznatiji pod imenom Amanti) i prema očekivanjima će povećati Kijinu prodaju u klasi luksuznih limuzina (tzv. D2).

Pod budnim okom glavnog dizajnera, legendarnog Petera Schreyera, model Cadenza predstavlja Kijin vrhunac tehnologije, jer pruža sportski okretne i dinamične performanse, komfor, prefinjenost i najnovija "high-tech" pomagala.
Dizajn Cadenze u serijskoj varijanti ostao je veran konceptu, koji je premijerno predstavljen na aprilskom salonu automobila u korejskom Seulu (tada kao koncept KND-5).

Peter Schreyer je novi model komentarisao sledećim rečima: “Naša nova limuzina izgleda mišićasto i luksuzno”, i dodao: “Danas ljudi Kiju prepoznaju već na prvi pogled: skladne dimenzije i dinamična bočna linija zajedno sa velikim felnama daju ovom modelu potrebno samopouzdanje, dostojanstvo i eleganciju. Prepoznatljiv ‘tigrov nos’ sa karakterističnom "režećom" maskom i farovi su dokaz Kijinog novog samopouzdanja. Kia Cadenza je veliki korak prema budućnosti – još jedan kvatni skok za Kiju”.

Tradicionalni oblik limuzine je sačuvan, iako se Cadenza između ostalog može pohvaliti i odličnim koeficijentom otpora vazduha (Cd 0,29). Svetla još uvek predstavljaju bitan element Kijinog dizajna.

Napred su smešteni LED farovi druge generacije, koji daju vozilu potrebnu širinu. Pozadi su takođe LED poziciona svetla, koja zajedno sa dve izduvne cevi integrisane u zadnji branik čine Cadenzinu sportsku figuru. Uz doplatu je moguć i 3-delni panoramski krovni prozor.
U unutrašnjosti je Cadenza nešto prestižnija i savremenija nego što izgleda spolja. U kabini odskače futuristički izgled ‘ploveće’ armaturne ploče, koja predstavlja Kijin inovativni pristup.

Tzv. ‘welcome’ sistem sa posebno prilagođenim svetlima kod ulaska u vozilo ‘pozdravlja’ vozača, dok svetla u kabini, koja se protežu po dvodelnoj armaturnoj ploči i uzduž vrata, dočaravaju toplu i prijatnu atmosferu putnicima.

Dvozonski klima uređaj je, naravno, standardan, a na raspolaganju je još mnogo 'high-tech‘ pomagala (otključavanje/zaključavanje vozila sa karticom, dugme za paljenje motora, grejanje upravljačkog obruča, parking senzori, kamera za vožnju unazad sa displejom u kabinskom 'rikverc' ogledalu, električno produženje vozačeve sedeće površine i sl.).

Iako je Cadenza kraća od Opirusa duže međuosovinsko rastojanje (+45 mm na konačnih 2.845 mm) i kompaktnije zadnje vešanje pružaju više prostora i komfora za sve putnike u vozilu.
Kijin novi tip pogona na prednje točkove (platforma ‘Type-N’) premijerno će se predstaviti upravo u Cadenzi i biće namenjen svim budućim modelima Kije.

Lakša (i čvršća) karoserija, zajedno sa novim sistemom vešanja Cadenzi je omogućila smanjenje težine za čak 130 kg (u odnosu na Opirus), uprkos tome novi model ima puno više dodatnih pomagala i opreme.

Sa ciljem postizanja što boljih prodajnih rezultata Cadenze će se proizvoditi sa tri benzinska motora, koji će se prilagođavati lokalnim prilikama.

Snaga će se rastezati od 165 do 290 konjskih snaga (od 123 do 213 kW), a sve varijante motora imaće prednji pogon i sasvim novi 6-stepeni automatski menjač (naravno sa mogućnošću manuelnog menjanja brzina).

Proizvodnja Cadenzi (iz korejskog Hwasunga) kreće u novembru 2009. godine, najpre za domaće korejsko tržište, a u januaru 2010. godine i za ostala tržišta. Prodaja izvan Koreje (sa izuzetkom Severne Amerike i Evrope za koje još nemamo tačan datum) počinje u martu odnosno u junu 2010. godine (Kina).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

21 h

Podeli: