Automobili

Ponedeljak, 07.09.2009.

11:00

Rolls Royce Ghost

Phantomov manji brat službeno je predstavljen uoči Frankfurt Motor Showa, i kako se očekivalo pokreće ga V12 motor sa 570 KS koji mu omogućava da do stotke stigne za 4.9 sekundi

Izvor: B92

Default images

Manji, pristupačniji i više vozaču orijentisan, model Ghost, upotpunjava ponudu najprestižnijeg proizvođača na svetu.

Prvobitno predstavljen 2006. u Parizu, a zatim i ove godine u Ženevi pod imenom 200 EX koncept, u svojoj seriskoj verziji britanski duh će biti glavna i najopasnija konkurencija Bentley Continentalu.
Spoljačni dizajn napravljen je po uzoru na veći Phantom, a isti recept važi i za unutrašnjost - instrument tabla je slična kao na Phantomu, a tu su i svi luksuzni detalji koji zaokružuju doživljaj prestižne krstarice.

Iako je kraći punih 40 cm od Phantoma, prostranost mu nije uskraćena, jer je rađen na platformi BMW-a serije 7 sa produženim međuosovinskim rastojanjem.
Koliko je pažnje posvećeno nijansama, govori sistem senzora koji prepoznaju ukoliko je putnik na zadnjem sedištu promenio poziciju sedenja, i automatski kompenzuje neuravnoteženost rasporeda mase.

Vazdušni sistem vešanja omogućava podizanje, odnosno spuštanje karoserije za 25 mm.
Očekivano, ugrađeno je i mnoštvo elektronskih pomagala, uključujući i Anti-Roll stabilizaciju, dinamičku kontrolu kočenja i Traction Control sistem.

Ghost je dugačak 5,39 m i težak pozamašnih 2435 kg, ali to ni malo ne utiče na njegove performanse.
Novi V12 motor zapremine 6,6 litara opremljen je sa dva turbopunjača i direktnim ubrizgavanjem goriva, a 570 KS i 780 Nm na zadnje točkove prenose se uz pomoć osmostepenog menjača.

Prestižna limuzina do stotke stiže za 4,9 sekundi, a maksimalna brzina elektronski je ograničena na 250 km/h.
Prosečna potrošnja goriva iznosi 13,6 litara, a emisija CO2 317 g/km.

Prodaja u Europi počinje krajem godine, a cena bez poreza i ostalih dažbina isnosi 191 000 eura.

Piše: Bane Vuković

Više fotografija modela Rolls-Royce Ghost možete pogledati u našoj Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: