Dacia SUV

Na specijalizovanom rumunskom forumu osvanule su nezvanične, garažne fotografije dva potpuno razotkrivena kompaktna SUV-a sa znakom Dačije.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 03.07.2009.

18:00

Default images

Iznenađenje je utoliko veće što dizajn finalnog proizvoda nije ni blizu spekulativnim renderinzima koji su se mogli videti po medijima na Internetu.

Dačia je na prednjem kraju primenila originalno oblikovanu svetlosnu grupu sa dvostrukim H7 farovima i centralno orijentisanim pokazivačima pravca u gornjem delu.

Maska hladnjaka je jednostavnog dizajna ali nosi masivni hromirani ukras koji liči na usisnik vazduha. To je zapravo estetski detalj koji skreće pažnju na veliki amblem rumunske fabrike.

Maglenke su duboko usađene u prednji odbojnik koji u donjem delu crne boje, na sredini ima zadebljanje koje liči na zaštitnu oblogu kakva se viđa kod SUV-ova i krosovera.

Pretpostavljamo da će taj istaknuti središnji deo u nekoj od verzija dobiti aluminijumski finiš. "Zaštitnik" uokviruje donji otvor za hlađenje sa vrlo jednostavno dizajniranom rešetkom.
Ispupčenje na haubi replicira "U" dizajn sa novog znaka Dačije, a robustan izgled daju široki blatobrani, bez crnih zaštitnih obloga od plastike.

Brisači nisu skriveni ispod linije haube, a prednji vetrobran nije preterano strm u stilu SUV-ova, već prati liniju Dačijinog MCV-a.

Duž celog krova su montirane šine krovnog nosača u crno-aluminijumskoj kombinaciji. Pragovi su takođe crne boje kao i retrovizori, a samo su ručice na vratima u boji karoserije.

Na zadnjem kraju se može videti originalni Dačia dizajn sa zadnjim vetrobranom koji takođe prati linije sa amblema Dačije. Estetski detalj koji vizuelno zatvara zadnju svetlosnu grupu je proširenje na limu petih vrata. Na dostupnoj fotografiji nema oznaka modela, a mesto za registarsku tablicu je neobično veliko sa predimenzioniranom crnom maskom.
Branik je dubok, skladno je oblikovan i funkcionalno izrezan zarad lakšeg utovara, a ima ugrađene "mačije" oči. Njegov izgled u donjem delu kvari veliki izrez oko izduvne cevi koji se ponavlja i na suprotnoj strani.

Deluje da je prostor predviđen za montažu atraktivnog (dvostrukog) hromiranog završetka izduvne grane. S obzirom na to da se odbojnici projektuju i za snažnije motore kakav je 1.9 dCI od 130 KS, verovatno je lepši završetak i veći promer izduvne cevi rezervisan za najskuplje verzije.

Na rumunskom forumu posvećenom Dačijinim vozilima pominju se još i 1.6 benzinski motor od 90 KS koji se već ugrađuje u Dačije, a u priči su i dva 1.6 16V benzinca iz Megana, jedan od 105 KS i drugi od 110 KS.

Čast dizelaša u verovatno najjeftinijem terencu će braniti dCI agregati zapremine 1,5 litara i snage 85 KS i 105 KS, uz pomenuti 1,9-litarski motor koji bi, ukoliko zaista bude ponuđen, predstavljao ostvarenje sna za mnoge ljubitelje Dačije.

Piše: Nikola Stojanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: