Vesti: Pivo za vožnju gradom, povećana prodaja malih automobila u SAD...

Automobili

Izvor: B92

Petak, 07.10.2005.

12:27

Default images

Pivo za vožnju gradom

Pivo je naziv konceptnog vozila japanskog Nisana predstavljenog na Salonu automobila u Tokiju koje je privuklo pažnju stručne javnosti i publike. Vozilo se pokreće na struju koja se skladišti u litijum-jonskim baterijama. Ništa čudno, dok se pažljivo ne pogleda putnička kabina. U jednom redu ima tri sedišta a komande za upravljanje vozilom nisu mehaničke već elektronske. Takva konstrukcija je uslovljena osnovnom idejom da se cela putnička kabina može okretati za 360 stepeni, čime je olakšano parkiranje na skučenom prostoru. Ovom pronalasku obradovaće se svi vozači koji imaju problema prilikom vožnje unazad, jer sada za to više neće biti potrebe pod uslovom da nisan pivo stigne u serijsku proizvodnju.

Povećana prodaja malih automobila u SAD

Vremenske nepogode i posebno uragan Katrina uticali su na značajan skok cene goriva u SAD. Međutim, niko nije očekivao da će tržište tako brzo reagovati kada je prodaja novih vozila u pitanju. Japanska vodeća trojka Tojota, Honda i Nisan je imala u poslednjih dva meseca porast prodaje i procenta tržišnog udela dok je u tom periodu zabeležen ukupan pad prodaje novih vozila u SAD-u za 7 posto. Istovremeno dve vodeće američke auto-kompanije GM i Ford imale su dramatičan pad prodaje. Zabeleženo je značajno smanjenje interesovanje za SUV vozila, jer su se kupci okrenuli ka manjim i jeftinijim automobilima. Kako su u tom segmentu japanski proizvođači vodeći, nije ni čudo što su najviše koristi izvukli iz vremenskih nepogoda.

Nastavak uspešne saradnje Forda i PSA

Udruživanje znanja razvojnih timova Forda i PSA (PežoSitroen) na konstruisanju dizel motora dalo je odlične rezultate. Program je započet 1998. godine i od tada do danas je zajedničkim snagama  proizvedeno više od četiri miliona dizel motora. To je dva kooperanta smestilo na vodeće mesto u svetu među proizvođačima dizel motora. Četvrta faza u saradnji nastupila je potpisivanjem ugovora petog oktobra koji podrazumeva zajedničko ulaganje od 332 miliona evra u proizvodnju dva nova dizel motora identične zapremine od 2,2 litra. Prvi će se proizvoditi u Engleskoj i namenjen je za ugradnju u laka komercijalna vozila. Drugi je namenjen za primenu u vozilima srednje i premijum klase i nastajaće u Francuskoj. U obe fabrike planirana je godišnja produkcija od po 200.000 jedinica.

Retro dizajn ponovo u modi

Suzuki se vraća korenima. Ime je kao i većina japanskih proizvođača stekao kopiranjem automobila nastalih u Evropi. Sada su odlučili da ispitaju javno mnenje predstavljanjem koncepta nazvanog LC. Ideja je preuzeta od Fijata (sa kojim Suzuki ima uspešnu saradnju). Italijani su uzburkali javnost najavljivanjem proizvodnje naslednika legendarnog fijata 500. Očekuje se da će rasti tražnja mikro-automobila koji su praktični za voznju zagušenim gradskim ulicama. Suzuki LC se kao i koncept model fijat trepjuno oslanja prvenstveno na retro izgled. Japanski inženjeri su za pogon ovog mališana dugog 3,2 metra izabrali trocilindrični benzinac od 660 kubnih santimetara zapremine. Čini se da je prototip skoro spreman za serisku proizvodnju i da se samo čekaju pozitivne reakcije potencijalnih kupaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: