Šta biste dali da ste na njegovom mestu?

Malo je ljudi koji su uopšte imali priliku da sede za upravljačem četiri Ferrarijeve automobilske ikone - modela F40, F50, Enzo i LaFerrari, a samo je jedna osoba imala tu čast i dužnost da učestvuje u njihovom nastajanju kao test vozač.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 05.05.2015.

09:43

Default images

Dario Benuci (69) testira nove Ferrarijeve modele još od 1969. godine. Kao glavni test vozač doprineo je razvoju mnogih legendarnih automobila ovog proizvođača, od Ferrarija 288 GTO i 246 Dino, preko modela FXX i Enzo, pa do najnovijeg LaFerrarija.

Kako bi svom test vozaču odao priznanje za dosadašnje zasluge, Ferrari je okupio četiri top modela iz raznih epoha da ih Benuci još jednom provoza na stazi Fiorano.

Pogledajte kako je izgledao susret starih poznanika:



Svaki od ovih legendarnih Ferrarijevih modela ima nešto po čemu se izdvaja. F40 pogonjen je twin-turbo V8 motorom. Automobil je maksimalno "ogoljen" kako bi bio što lakši i agilniji na stazi.

Čak je i sloj farbe toliko tanak da se ispod njega nazire struktura ugljeničnih vlakana.

F50 donosi zvuk apokalipse sa svojim V12 motorom, ima izgled predatora i stvara ugođaj u vožnji sličan bolidu Formule 1.
Enzo sa svoje strane označava ulazak Ferrarija u modernu eru. U italijanskom proizvođaču su smatrali da je automobil toliko napredan da su mu dali ime po osnivaču kompanije - Encu Ferariju.

Najsavremenija elektronska tehnologija i precizna mehanika udružili su se prilikom nastanka LaFerrarija. Za pogon je odabran hibridni sistem koji se sastoji od V12 motora i elektromotora zahvaljujući kome automobil izvlači svoj maksimum u vožnji.

Pročitajte još:

Nasleđe je važno: 8 generacija Ferrarijevih V8 modela

Kineski tinejdžer slupao LaFerrari od 3,62 miliona $

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: