Zašto ljude mrzi da koriste pojas?

Vozač Lade sa video snimka koji vam prenosimo imao je dosta sreće u udesu koji je lako mogao da se završi tragično po njega.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.06.2012.

13:32

Default images

Postoji više razloga zašto su izmišljeni sigurnosni pojasevi i zbog čega je njihovo korišćenje obavezno.

Njihova najvažnija funkcija je da zaštite vozača i putnike od povreda koje nastaju kao posledica udara automobilom u pokretnu ili nepokretnu prepreku, kada telo i nakon zaustavljanja vozila nastavlja usled inercije da se kreće u smeru u kojem se do tada kretao automobil.

Iz istog razloga pojasevi su korisni i prilikom naglih, nepredvidivih kočenja.

Na osnovu ishoda saobraćajne nesreće, koja je zabeležena na snimku kamere iz drugog vozila, vidimo da pojas može da posluži i da spreči ispadanje iz automobila tokom udesa:



Iako je nakon udarca u stub vozač Lade ispao iz automobila, imao je dosta sreće jer se drugo vozilo, koje je moglo da naleti na njega i da ga pregazi, zaustavilo nekoliko metara ranije. Srećna okolnost bila je i što je pao na zemljanu površinu, a ne na asfalt, gde udarac glavom može da bude smrtonosan.

Pogledajte još jedan sličan slučaj ispadanja iz vozila tokom sudara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: