Uskoro kontrola polovnjaka iz uvoza

Sva polovna vozila će prilikom uvoza u Srbiju uskoro morati da prođu detaljan pregled kod ovlašćenih organizacija, na osnovu pravilnika kojim se precizno uređuje ispitivanje ispravnosti vozila.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.04.2013.

09:58

Default images

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, Stojadin Jovanović, kaže da su se takva vozila do sada kod nas uvozila bez pregleda.

"Uvođenje pregleda za sva polovna vozila iz uvoza bilo je neophodno jer je veliki broj njih sa netačnim podacima, na primer o snazi i zapremini motora, i kilometraži", naveo je Jovanović.

On je objasnio da se netačni podaci često navode kako bi se izbegli propisi i dadžbine prilikom uvoza.

Pravilnik o ispitivanju ispravnosti vozila počeo je da se primenjuje još u februaru 2013, ali je tada odložena primena dela koji se odnosi na proveru polovnjaka iz uvoza.

Jovanović je rekao da je Agencija spremna da sa ovlašćenim institucijama započne preglede tih vozila kako bi njihovi budući vlasnici u Srbiji, ali i država, imali tačne podatke o njihovim karakteristikama. On je napomenuo da datum početka primene pravilnika u tom delu zavisi od Vlade i Ministarstva saobraćaja.

"Bilo je predviđeno da to krene od 15. aprila. Mi smo ovlastili dovoljan broj privrednih društava odnosno institucija za ispitivanje vozila iz uvoza", rekao je Jovanović. Ovlašćeni su, prema njegovim rečima, Mašinski fakultet u Beogradu, Institut u Vinči, Mašinski fakultet u Kragujevcu, Tehnički fakultet u Novom Sadu, Mašinski fakultet u Nišu i Auto-moto savez Srbije.

"Kada krene ispitivanje polovnih vozila, građani će biti sigurni šta kupuju, koliko kilometara je prešlo vozilo, koja je snaga i zapremina motora, a i država neće biti uskraćena za finansijska sredstva, kao što je to sada slučaj", naglasio je Jovanović.

Takođe, do kraja 2013. godine odložena je primena pravilnika u vezi sa ispitivanjem dokumentacije za vozila koja se prepravljaju. Građani koji prepravljaju vozila neće više morati dva puta da dolaze na šalter - jednom sa dokumentacijom na osnovu koje se odborava prepravka, a drugi put nakon prepravke - već će dolaziti samo jednom.

U pitanju su vlasnici vozila koji, primera radi, menjaju pogonsko gorivo, odnosno ugrađuju bocu za gas, ili kuke za vuču, menjaju stakla i drugo, a koji više neće morati za te poslove da donose prethodnu dokumentaciju da bi dobili dozvolu.

Međutim, sva vozila u koja se ugrađuje uređaj za pogon na alternativna goriva - tečni naftni gas, prirodni gas i vodonik, moraju da prođu ispitivanje ispravnosti. Do kraja godine biće preciznije utvrđeno za koja vozila je neophodno prethodno pribaviti saglasnost na dokumentaciju, pa tek onda vršiti prepravku.

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: