Nova Toyota Prius kreće u svet iz Las Vegasa FOTO

Toyota je u kockarskoj prestonici SAD održala promociju 4. generacije svog najprodavanijeg hibridnog modela koji je za nepune dve decenije širom sveta privukao preko 3,5 miliona kupaca.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 09.09.2015.

10:44

Default images

Dok su oči automobilske javnosti usmerene na frankfurtski auto-salon koji počinje 15. septembra, Toyota je na drugoj strani sveta predstavila Prius za 2016.

Odluka da se sa novim modelom najpre upoznaju američki kupci nije slučajna, s obzirom da su Sjedinjene Države najvažnije tržište za hibridne automobile.
Dizajn četvrte generacije Priusa odvno nije tajna, nakon što su poslednjih meseci na Internet "procurili" dizajnerski crteži a zatm i nezvanične fotografije prototipova ovog modela.

Nije iznenađenje ni to što se Prius ponovo stilski razlikuje od modela sa konvencionalnim pogonskim sistemima i što ima u najmanju ruku kontroverzan dizajn spoljašnjosti.
Novi ekološki aduti: Toyota Prius za 2016. i Toyota Mirai sa pogonom na vodonik
Ovoga puta, na njegov izgled uticao je još jedan atipičan model japanskog proizvođača - Toyota Mirai, koja kao gorivo koristi vodonik.

Oba modela postavljena su na novu TNGA (Toyota New Global Architecture) mehaničku platformu, koja donosi seriju unapređenja u poređenju sa Priusom treće generacije.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4.540/1.760/1.470 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2.700 mm
Toyota tvrdi da je nova konstrukcija automobila 60 odsto kruća od prethodne, te da je omogućila spuštanje pozicije pogonskog sistema, pa je niže težište doprinelo poboljšanju stabilnosti u vožnji.

Novi Prius (verzija za američko tržište) duži je od prethodnika za 60 mm (4.540 mm), a širi za 15 mm (1.760 mm), dok vozilo niže za 20 mm (1.470 mm).

Međuosovinsko rastojanje ostalo je nepromenjeno i iznosi 2.700 mm.
Prilikom prvog predstavljanja novog Priusa, proizvođač nije otkrio više detalja o tehničkim karakteristikama automobila, pa za sada nisu poznate specifikacije motora.

Spekuliše se da se ispod haube nalazi 1.8 litarski benzinac koji, uz pomoć elektromotora, generiše 150 ks (110 kW).
U japanskoj kompaniji kažu da je novi model ekonomičniji i da troši 10 odsto manje goriva u odnosu na prethodnika.

Takođe, ostvarena je i ušteda u unutrašnjem prostoru, s obzirom da su neki delovi hibridnog pogonskog sistema manjih dimenzija nego ranije.
Za skladištenje električne energije koriste se litijum-jonske ili novorazvijene nikl-metalne baterije koje su manje zapremine u odnosu na one u, još uvek aktuelnom, modelu.

Uprkos manjoj zapremini, baterije imaju duži vek trajanja nego pre i bolje karakteristike prilikom punjenja.
Novi Prius biće opemljen brojnim savremenim sistemima asistencije (prevencija sudara, upozorenje na napuštanje saobraćajne trake, adaptivni tempomat, automatsko podešavanje dugih svetala, prepoznavanje saobraćajnih znakova...) a kupci će moći da izaberu jednu od sedam ponuđenih boja spoljašnjosti.
Unutrašnjost automobila je svedena - iako su prisutni svi sadržaji kao i kod prethodnika, dizajn je jednostavan i "sterilan".

Kao kontrast pretežno tamnim površinama, Toyota je enterijer opremila belim, visokosjajnim plastičnim detaljima na volanu, oko ručice menjača i na centralnoj konzoli između prednjih sedišta.
I u novom Priusu dominira veliki ekran multimedijalnog sistema, dok je digitalna instrument tabla kao i ranije postavljena napred, bliže vetrobranu, i centralno.

Ručica CVT menjača je nešto manjih dimenzija, ali je i dalje na dohvat ruke, ispod displeja multimedijalnog uređaja.
Toyota je najavila da će novi Prius stići u prodajne salone krajem 2015. ili početkom 2016, a najpre će biti ponuđen kupcima u Japanu.

Evropska verzija biće predstavljena na predstojećem sajmu automobila u Frankfurtu, kada očekujemo i više tehničkih detalja o novom modelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: