Držite volan sa 2 ruke,neka telefon odgovara umesto vas

Pojava smartfon uređaja dodatno je ugrozila bezbednost saobraćaja. Ipak, od svesti i savesti vozača zavisi da li će korišćenjem mobilnog na zakonom nedozvoljen način dovesti sebe i druge u opasnost. Odgovornim vozačima na raspolaganju su razne aplikacije koje im pomažu da izbegnu javljanje na telefon ili kuckanje poruka dok voze.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 16.01.2015.

11:13

Default images
Foto: jim legans jr/flickr

Ekspanzija mobilnih telefona u Srbiji bila je brža od razvoja svesti o opasnosti upotrebe ovih uređaja tokom vožnje.

Međutim, u poslednje vreme razne državne institucije, organizacije koje se bave bezbednošću saobraćaja, ali i pojedinci i društveno odgovorne kompanije pokušavaju da utiču na vozače da smartfon uređaje koriste na bezbedan način.

Pokrenuta je kampanja "Kada voziš, parkiraj telefon!", a korisnicima su dostupne i besplatne aplikacije za mobilne uređaje, pomoću kojih mogu da podese svoj telefon da odgovara na pozive i SMS poruke tokom vožnje.

"Hold the wheel"

Jedna od takvih aplikacija je "Hold the wheel", namenjena Android uređajima, koja omogućava automatsko odgovaranje SMS-om na dolazne pozive i SMS poruke dok je korisnik u vožnji.

"Hold the wheel" je osmišljena da podigne nivo bezbednosti vlasnika smartfon uređaja dok se nalaze za volanom. Aktiviranjem opcije "drive mode" telefon će na svaki SMS ili poziv automatski odgovoriti SMS porukom da vlasnik trenutno nije u stanju da je javi ili da pošalje poruku.

Aplikacija je dostupna na Google Play Store-u, na sledećoj adresi.

Sličnu aplikaciju nedavno je predstavila i kompanija Telekom Srbija u okviru akcije "Kada voziš, parkiraj telefon!"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: