Briga o gumama tokom letnjih meseci

Zamislite da bosi hodate po usijanom asfaltu usred vrelog, letnjeg dana. Noge bi vas pekle, a bol vam ne bi dao da hodate duže. I vašim gumama, kao i nogama, potrebna je letnja nega.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 11.07.2013.

18:11

Default images

Izvor - sajt Internet prodaja guma

Uprkos tome što je sasvim jasno da način na koji tretirate vaše gume utiče na njihov životni vek, ravnotežu, upravljanje, kilometražu i povratne informacije koje dobijate sa puta, gume su i dalje deo vozila koji se najviše zanemaruje.

A zapravo bi trebalo da bude obrnuto, jer su gume upravo veza vozila sa podlogom, one nose težinu automobila, apsorbuju prepreke na putu i ako ih dobro čuvate, uzvratiće vam poslušnošću.

Proverite pritisak u gumama

Koliko puta se spominje pritisak u gumama, a opet mnogi vozači zanemaruju njegovu ulogu. Ipak, tokom letnjih meseci, ova provera je veoma važna.

Kao što znate, pritisak u gumi varira tokom leta kada vozite, ali se "cipele" vašeg vozila zagrevaju i pritisak u njemu raste i pada, čak i kada automobil stoji u mestu. Pritisak veći od propisanog može izazvati ubrzano habanje gazećeg sloja, a u ekstremnim slučajevima može dovesti i do pucanja gume.

Rešenje je da proveravate pritisak na nedeljnoj bazi ili, ako vam je tako lakše da se podsetite i naterate, pri svakom sipanju goriva.

Takođe, parkiranje u hladu tokom vrelih dana vašim gumama mnogo znači.

Azot

Tokom letnjih meseci razmislite o tome da gume punite azotom. Azot je suv i nezapaljiv gas, a njegovi molekuli veći su od molekula kiseonika.

To sprečava da azot brzo ističe iz gume.

Ventili

Proverite da li su ventili ispravni i da li je kapica koja pokriva ventil postavljena na odgovarajući način.

Rezervna guma

Zamislite da vam u nekoj nedođiji pukne guma, a rezervna guma nije u dobrom stanju.

Za rezervnu gumu važe sve prethodno navedene stavke. Dakle, posmatrajte je kao da je guma u upotrebi, kontrolišite je redovno i pobrinite se da očuva svoje karakteristike.

Rutinska kontrola

Neposredno pred leto trebalo bi da proverite gume. Da li na njima ima oštećenja ili pukotina. Takođe, obavezno proverite da li se gazeći sloj pohabao.

Još uvek niste proverili vaše gume? Šta čekate?!

Pročitajte kako se gume testiraju.

Pročitajte tekst o trajnosti guma.

Pročitajte šta sve utiče na životni vek gume.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: