Šta nas može naterati da ne telefoniramo tokom vožnje?

Mobilni operateri imaju svoju cenu za minut razgovora, jedan SMS ili 1MB prenosa podataka. Ipak, kada koristimo mobilni telefon dok vozimo ni ne slutimo koliko skupo može da nas košta samo jedan delić sekunde.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 12.06.2013.

08:46

Default images

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja vozač ne sme da telefonira ukoliko ne koristi opremu koja omogućava razgovor bez angažovanja ruku za vreme vožnje. Za taj prekršaj predviđena je kazna od 5.000 dinara na licu mesta. Ipak, vozači u Srbiji i dalje masovno prave ovakve prekršaje. Zašto?

Razgovor mobilnim telefonom jedan je od najčešćih saobraćajnih prekrašaja koji čine vozači u Srbiji. Gotovo da nema učesnika u saobraćaju koji na ovaj način nije bar jednom prekršio zakon. U svakodnevnoj vožnji ulicama naših gradova možete se uveriti koliko je telefoniranje mobilnim u automobilu postalo učestalo.

Posebna priča je dekoncentracija vozača tokom razgovora. Kada vozite automobil i primetite da se vozilo ispred vas čudno kreće, da je vozač naglo i bez potrebe usporio kretanje, da izgleda kao da ne može da se odluči gde će da skrene na raskrsnici ili da ne daje migavac, obratite pažnju i u većini slučajeva videćete da jednom rukom drži telefon.

Još je opasnije ako se telefon tokom vožnje koristi za primanje i slanje SMS poruka. Osim zauzetosti jedne ruke, sada više ni pogled vozača nije usmeren na put, pa je mogućnost da dođe do nesreće još veća. Prema najnovijoj studiji koju su objavili naučnici sa Univerziteta u Barseloni, pisanje SMS poruka dok vozite opasnije je čak i od vožnje pod dejestvom alkohola, kada je konzumirana doza duplo veća od dozvoljene.

Prema izveštaju koji je početkom maja objavila Uprava saobraćajne policije, samo je u Beogradu, u periodu od 1. januara do 1. maja 2013. godine kažnjeno 3.718 vozača zbog razgovora mobilnim telefonom u vožnji.

"Za taj prekršaj predviđena je kazna u visini od 5.000 dinara na licu mesta", kaže u izjavi za Večernje Novosti Dragan Bogosavac načelnik Uprave saobraćajne policije Beograda.
Foto: jim legans jr/flickr
Kazne su veće ako je takvom vožnjom ugrožen drugi učesnik u saobraćaju, pa će tada nesavesni vozači, koji telefoniraju bez hands-free uređaja dok voze, biti kažnjeni od 8.000 do 24.000 dinara ili kaznom zatvora od pet do 10 dana, uz četiri kaznena poena. Ukoliko su izazvali saobraćajnu nesreću, sleduje im kazna od 12.000 do 30.000 dinara, ili 10 do 15 dana zatvora, i pet kaznenih poena.

Međutim, i pored zaprećenih kazni, vozači izgleda ne žele da menjaju svoje navike. Zbog čega?

Prema mišljenju stručnjaka za bezbednost saobraćaja, osnovni problem je što vozači nisu svesni koliko opasno može biti držanje telefona u ruci tokom vožnje.

"Kada je 2009. godine usvojen novi Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZBS) očekivali smo drastično povećanje kupovine hands-free opreme na tržištu, međutim primetnog rasta potražnje nije bilo. Iako je ponuda ove opreme i u Srbiji sve bogatija a cene sve niže, prosečan srpski vozač po mom mišljenju i ne razmišlja o nabavci", kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

On smatra da je osnovni razlog polazna pretpostavka većine vozača koja glasi: "Neće meni ništa loše da se desi.“

"Vozaču svesnom opasnosti nikada neće biti teško da nabavi i aktivira hands-free makar svaki čas ulazio i izlazio iz vozila. Međutim, kada neko ne prepoznaje određen rizik, on ne oseća ni potrebu za nečim što taj rizik otklanja odnosno umanjuje", objašnjava Okanović.
Foto: ryan harvey/flickr
Međutim, prema njegovom mišljenju, krivica nije isključivo na strani vozača.

"Za ove tri i po godine koliko je ZBS u primeni očekivali smo bar jednu veoma jaku kampanju koja će biti usmerena na povećanje svesti opasnosti držanja mobilnog telefona u ruci tokom vožnje, ali kao što vidimo nijedne takve kampanje nije bilo. Pre svih smo to očekivali od državne Agencije za bezbednost saobraćaja jer je sprovođenje marketinških kampanja delatnost koja je tom telu poverena zakonom i za koju to telo dobija značajna sredstva iz republičkog budžeta."

"Takođe, kada pričamo o svesti važno je napomenuti da ona mora biti razvijena ne samo kod vozača već i kod svih onih koji su 'saučesnici' u tom opasnom ponašanju. Sagovornici vozača moraju biti svesni da i oni mogu ugrožavati saobraćaj iako ne učestvuju u saobraćaju pa treba sprovesti jake kampanje i prema onima koji misle da je u redu da pričaju ili se dopisuju sa vozačem tokom vožnje."

Dodatni problem predstavlja nagli razvoj informacionih tehnologija i mobilnih uređaja. Na primer, otkada su mobilni telefoni sa dugmićima ustupili mesto smartphone uređajima sa ekranom osetljivim na dodir, upotreba mobilnog postala je još opasnija jer nema taktilnog trenutka i prepoznavanja reljefa dugmeta na telefonu.

"Do nedavno je osnovna svrha mobilnog telefona bila samo telefoniranje, ali sve je više uređaja kojima je telefonski razgovor samo jedna od mnogobrojnih funkcija", kaže Damir Okanović.

"Sve je teže povući granicu između mobilnih telefona i mobilnih računara. U skladu sa tim potrebno je izmeniti postojeću odredbu ZBS koja se odnosi na upotrebu mobilnih telefona."
Ipak, aktuelni zakon koji je na snazi treba da se sprovodi, a za to je između ostalog odgovorna i saobraćajna policija. Pitali smo Damira Okanovića da li smatra da bi stroža primena zakona i kazni doprinela menjanju navika vozača?

"Represija ni u jednom sistemu ne može potpuno otkloniti protivpravno ponašanje, može ga samo privremeno suzbiti. Policija bi mogla da se više angažuje na kontroli upotrebe mobilnih telefona od strane vozača ali bi efekat bio ograničen bez odgovarajuće edukativne kampanje koja bi pratila strožu kontrolu i kažnjavanje", smatra on.

"Bez odgovarajuće prateće kampanje aktivnost saobraćajne policije imala bi kratkotrajan efekat, a sama akcija bila bi negativno ocenjena među vozačima."

Sve dok se društvo organizovano ne pozabavi ovim problemom, bilo kroz kampanje kojima bi se podigla svest vozača ili kroz slične aktivnosti, kao i kroz oštriju kontrolu vozača, prepušteni smo sami sebi i sopstvenoj svesti i savesti da li ćemo i na koji način koristiti mobilni telefon dok vozimo.

Svaki put kada posegnemo za telefonom tokom vožnje treba da budemo svesni koliko je recimo opasno loviti mobilni po podu automobila kada nam ispadne iz ruku. Svet neće propasti ako ne ogovorimo na poziv do sledećeg semafora ili bezbednog zaustavljanja automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: