Opremite se za put sa ljubimcem

Nekome je teško da se odvoji od svog kućnog ljubimca, pa čak i na sedam ili 10 dana, dok traje letovanje. Ako to ne žele ili ne mogu da urade, vozači mogu svog psa ili mačku da povedu sa sobom na put.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.08.2011.

07:14

Default images

Međutim, ljubimci nisu slepi putnici i oni, kao i ljudi, treba da poseduju određena dokumenta, da budu vakcinisani, da imaju posebna sedišta ili kutije (transpotere) u kojima borave tokom vožnje.

Putovanje kućnim ljubimcima možete da olakšate brojnim pomagalima i opremom, a za neke stvarčice potpuno je neverovatno da uopšte postoje. Pas ili mačka najčešće nisu sigurni ukoliko samo sede na zadnjem sedištu, ostavljaju za sobom gomilu dlaka i nečistoću, ali sve se to može neutralisati određenim preparatima i pomagalima.

Da bi pas bezbedno putovao, preporučljivo je nabaviti poseban pojas koji će sprečiti da se pomera levo-desno ili napred-nazad prilikom skretanja i kočenja.

Sedište treba zaštititi posebnom navlakom, prostirke za prtljažnik takođe postoje. Za nestašne životinje postoje i pregrade za prtljažnik koje sprečavaju da životinja iz njega pređe u prostor vozila koji je namenjen ljudima. Najklasičniji način prevoza kućnih ljubimaca je transporter, koji je najskuplje ali i najbolje rešenje.

Veterinari ne preporučuju da se psi i bilo koji drugi ljubimci voze u zatvorenim delovima automobila, kao ni da se voze sa izbačenom glavom kroz prozor, jer tako najčešće dolazi do povreda oka.

- Barem dva sata pre vožnje pas ne bi trebalo da jede. Ne valja da se prejede ni u jednom trenutku. Za mačke je obavezan transporter jer se tokom vožnje uznemire, hoće da skaču na gazdu. Inače nisu zahtevne što se hrane tiče, one mogu da izdrže i do 10 sati bez hrane i vode - savetuje veterinar Vladimir Ćirković iz Veterinarske ambulante „Ćirković“.

Posebno, preporučuju veterinari, tokom puta ne sme da se pušta glasna muzika da se ljubimac ne bi potresao, a većina mačaka bolje podnosi vožnju ako ne jede pred put.

Šta da priuštite svom ljubimcu za ugodan put
Proizvod Cena
Pregrada za prtljažnik 2.999
Transporter za pse 10.290
Sigurnosni pojas 599
Presvlaka za prtljažnik 3.999
Odstranjivač dlaka 189
Presvlaka za zadnje sedište 1.699
Tablete za smirenje 100
Izvor: Pet Centar, Novi Beograd

Izvor - BlicOnline

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: