Verska policija protiv žena vozača

U Saudijskoj Arabiji ne prestaju reakcije na hapšenje žene koja se borila za pravo da vozi kola - dok borci za ljudska prava traže njeno puštanje peticijom i preko Facebooka, još jedna žena je izgleda sela za volan prkoseći zabrani verske policije.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 25.05.2011.

08:46

Default images

Grupu na Facebooku pod naslovom "Svi smo mi Manal al-Šerif" s pozivom na solidarnost sa uhapšenom Saudijkom podržalo je preko 14.000 ljudi, prenosi AFP.

"Ovo nije revolucija, zavera ili okupljanje, ovo nije protest, mi samo tražimo pravo da vozimo kola", navodi se u jednom od komentara.

U međuvermenu, grupa intelektualaca pokrenula je peticiju za puštanje Manal al-Šarif koju je do sada potpisalo 300 ljudi, pozivajući kralja Abdulu da naloži puštanje Šerifove "u očekivanju jasne odluke o pitanju prava žena da voze".

Šerifova je uhapšena u gradu Al-Kabor, dan pošto je stavila na Youtube snimak kako vozi kola i određen joj je petodnevni pritvor.



"Manal nije htela nikome da naudi. Samo je htela da pokaže da i žene u Saudijskoj Arabiji mogu da voze", izjavila je Vadžiha Huvajdar, aktivistkinja koja je snimila Šarifovu kako vozi.

Prema njenim rečima, mnogi u Saudijskoj Arabiji se slažu s tim da žene mogu da voze, ali problem je što se vlada plaši ekstremista.

Međunarodna organizacija za ljudska prava "Human rights watch" reagovala je na ovaj slučaj osudom zabrane vožnje ženama i zahtevom da kralj Abdula odmah naloži puštanje Šarifove.

Ovo hapšenje izlaže Saudijsku Arabiju kritikama i podsmehu širom sveta, ocenio je Kristof Vilke, istraživač ove organizacije za Bliski Istok.
Nalepnice "Ne volim zadnje sedište" (Fotografija: thesidetalk.files.wordpress.com)
"Kralj Abdula treba da okonča ponižavajući status Saudijske Arabije kao jedine zemlje u svetu koja zabranjuje ljudima da voze", rekao je Vilke.

Saudijski dnevnik Al-Vatan objavio je da je još jedna žena ponovila eksperiment vozeći svoja kola u gradu Al-Ras, severoistočno od Rijada, ali da ju je zatim uhapsila policijska patrola u pratnji pripadnika verske policije.

Prema pisanju lista, ona se vozila sa majkom i tetkom, a puštena je nekoliko sati kasnije.

Saudijska Arabija je jedina zemlja na svetu koja zabranjuje ženama - kako Saudijkama, tako i strankinjama - da voze. Pristalice kampanje za ukidanje zabrane vožnje za žene pozvale su preko Facebooka na masovnu grupnu vožnju 17. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: